Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Nobelprismodtagere kræver handling fra FN, WHO og Røde Kors

Gidslernes familier demonstrerede foran Carlton Hotel i Tel Aviv, hvor Mirjana Spoljaric, der er formand for Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC), opholder sig. Demonstranterne kræver at Røde Kors besøger gidslerne, der har siddet fanget i Gaza siden 7. oktober-massakren mod Israel, 14. december 2023. (Foto Gideon Markowicz/TPS)
Mindst 136 gidsler har siddet fanget i Gaza i knap 100 dage under barske forhold og uden adgang til livsnødvendig medicin.

Israel blev for altid forandret af 7. oktober-massakren. Massakren har kostet over 1,200 livet og siden massakren er over 12,600 blevet såret. Under massakren blev kvinder, børn og mænd udsat for grove seksuelle overgreb og voldtægter. Utallige savnes fortsat og mindst 250 blev kidnappet til Gaza. Flere israelske byer er blevet udsat for over 12.000 raketangreb fra flere fronter og over 500,000 israelere blev flygtninge og trues nu af økonomisk ruin. Massakren ramte ALLE israelere hårdt på tværs af religion, etnicitet og køn, inkl. israelske minoriter.

Den 7. oktober 2023 blev over 250 babyer, børn, kvinder, ældre, syge og mænd taget som gidsler til Gaza – fangede terrorister har fortalt at de blev lovet 70.000 kr for hvert gidsel de tog med. Nogle af gidslerne blev frigivet mod at Israel løslod flere hundrede dømte terrorister, der havde begået alvorlige terrorangreb.

Er gidslerne i live? Mindst 136 gidsler sidder fortsat fanget i Gaza. I december fordømte et enigt Folketing gidseltagningerne til Gaza, men det vides ikke om gidslerne er i live og ingen international organisation har besøgt dem. Røde Kors er blevet mødt af hård kritik for manglende interesse i at hjælpe gidslerne og deres familier. En israelsk organisation hjælper frigivede gidsler med et fælles søgsmål mod Røde Kors for at rejse debatten om dobbelt standarden fra det internationale samfund når det gælder israelske/jødiske liv og deres basale menneskerettigheder som overtrædes. Ifølge seneste opdaterring fra Israels forsvarshær (IDF), holdes 136 gidsler fortsat fanget i Gaza. Blandt dem er baby Kfir, der er fyldt 1 år som gidsel. Han blev kidnappet med sin bror og forældre under massakren. Danske Itzik på 69 år sidder også fortsat fanget som gidsel. Det vides heller ikke om han er i live. Tilbage i november 2023, udtalte udenrigsminister Lars Løkke at der ikke havde været livstegn fra danske Itzik.

Nobelprismodtagere kræver handling fra FN, WHO og Røde Kors for at få gidslerne frigivet efter knap 100 dage i fangeskab. Kravet kom på baggrund af en lægerapport fra Hostage and Missing Families Forum, skriver i24NEWS.

Gidslerne har akut brug for medicin og hjælp – i rapporten beskrives gidslernes kroniske og akutte sygdomme samt risikoen for deres liv efter knap 100 dage i fangeskab med fysisk og psykisk tortur.

I kravet til FN, WHO og Røde Kors skrev nobelprismodtagerne: – Som nobelprismodtagere udtrykker vi dyb bekymring for gidslerne, der holdes fanget i Gaza og opfordrer til, at der tages skridt til at sikre lægehjælp til gidslerne.

De otte Nobelprismodtager er Daniel Kahneman, Dan Shechtman, Ada Yonath, Roger D. Kornberg, Arieh Warshel, Michael Levitt, Avram Hershko og Aaron Ciechanover, der har modtaget priser inden for områder som økonomi og kemi har underskrevet kravet.

I kravet skriver de videre: – Vi ser os tvunget til at hæve vores stemmer af hensyn til gidslerne, hvis liv er i fare. Gidslerne er uskyldige mennesker som holdes fanget, deres familier er blevet splittet fra hinanden, og deres samfund står midt i en barsk krig.

– Vi insisterer på at fornuftens stemme skal sejre og opfordrer jer, som ledere, til at tage skridt for at få alle gidslerne frigivet som led i en våbenhvile og forhindring af mere blodsudgydelse.

Gidslerne har akut behov for at få deres livsnødvendige hjælpemidler og medicin – Hostage and Missing Families Forum udtaler, at deres pårørende blev taget som gidsler uden deres livsnødvendige hjælpemidler som eksempelvis briller, høreaperater, rollatorer eller andet. Læger har advaret om at det forværre gidslernes fysiske og psykiske helbred. Nogle af gidslerne har også behov for at få deres psykofarmaka mod deres psykiske lidelser.

Mange gidsler blev såret under 7. oktober-massakren – frigivede gidsler har fortalt at de blev holdt fanget under meget barske forhold og blev udsat for fysisk og psykisk tortur. Kvindelige gidsler blev holdt fanget i bur. Andre gidsler har fortalt at de ikke fik behandlet deres fysiske skader. Det er ikke uden grund at Danmarks ambassadør i Israel har udtalt, at Israel er et land efterladt i chok, sorg og vrede.

Prof. Hagai Levin som leder den medicinske afdeling i Hostage and Missing Families Forum, udtaler: – Alle gidslerne er i livsfare. Nogle af gidslerne vil ikke overleve 100 dages fangenskab uden medicinsk behandling under de barske forhold og forsømmelsen af deres helbred.

– Vi opfordrer indtrængende til at gidslerne frigives med det samme. Det er gidslernes basale menneskeret som de har krav på bliver beskyttet og varetaget. De har krav på at få livsreddende medicinsk behandling af hensyn til deres fysiske og psykiske helbred. De har krav på at komme hjem og blive fjernet fra de alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser som de lider under i fangeskab. Hver dag i fangenskab udgør en alvorlig risiko for deres liv og helbred – gidslerne er i kritisk tilstand. Vi kræver dem frivgivet nu af humanitære årsager.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem