Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Børnegidslernes sjæl er ødelagt – deres vej tilbage til livet vil blive svær

Lille Kfir har været kidnappet siden 7. oktober-massakren mod Israel. Mindst 32 ud af de 250 gidsler var babyer og små børn. Flere af børnene blev kidnappet alene, uden deres forældre. Nogle af børnene så deres forældre blive myrdet inden de blev kidnappet. #BringThemHome! (Foto: Skærmdump, @noatishby/ @standwithus, Instagram)
De frigivede børnegidsler blev både udsat for omsorgssvigt, fysisk og psykisk vold. Nu venter det svære arbejde med at give dem deres barndom tilbage. I Gaza sidder baby Kfir og flere børn fortsat fanget. #BringThemHome

Israel er for altid forandret. MIFF har skrevet daglige artikler om 7. oktober-massakren mod Israel, der har kostet over 1,200 livet, over 10,000 såredegrove seksuelle overgreb og voldtægter af israelske kvinder, utallige savnede, mindst 240 kidnappet til Gaza, over 10,000 raketangreb mod israelske byer og over 500,000 israelere, der er blevet flygtninge og trues af økonomisk ruin.

Nu begynder det hårde arbejde med at bringe de frigivede børne-gidsler tilbage til livet: – De har muligvis ikke synlige skader, men deres sjæle er såret, fortæller Dr. Moshe Ashkenazi, vicedirektør for Edmond og Lily Safra Børnehospitalet på Sheba Medical Center i byen Ramat Gan, til Jewish News Syndicate (JNS).

Ud af omkring 240 gidsler, blev 84 kvinder og børn frigivet fra deres fangeskab i Gaza: – I de første timer [efter deres frigivelse] lyttede vi til dem og gav dem plads, vi forsøgte at genoprette deres følelse af kontrol, forklarer Ashkenazi.

– De sad fanget i Gaza i 50 dage og måtte intet sige. De fik besked på, hvad de måtte spise, hvornår de måtte stå op og hvornår de måtte gå på toilettet. Derfor var det afgørende for os, at give dem rytmen i deres interaktion og følelsen af kontrol over deres liv tilbage, tilføjede han.

Dr. Havatzelet Yarden-Bilavsky, overlæge ved Schneider Children’s Medical Center i byen Petach Tikva, har behandlet 19 frigivede børne-gidsler, hun fortæller at mange af dem blev udsat for grov omsorgssvigt: – De har tabt 7%-15% af deres kropsvægt. De var fyldt med lus og insektbid, dvs. at hygiejnen hvor de blev holdt fanget var meget dårlig. De var blege og et ansigt fyldt med rædsel og tristhed, fortæller Yarden-Bilavsky til JNS.

– Nogle af børnene var også blevet såret af den vold de var blevet udsat for under massakren – deres fysiske sår var ikke blevet behandlet under deres fangeskab, tilføjede hun.

I alt er 110 israelere og udenlandske statsborgere blevet frigivet fra deres fangeskab i forbindelse med våbenhvile-aftalen mellem Israel og terrorgruppen Hamas. For at få gidslerne frigivet, er Israel gået med til at frigive flere hundrede terrorister dømt for alvorlig terror. Israel er dog ikke gået med til at frigive terrorister dømt for mord. Tilbage i Gaza sidder 137 israelere- og udenlandske statsborgere fortsat fanget. Blandt dem er 20 kvinder og to børn. Flere af gidslerne er over 85 år. Ingen ved om gidslerne er i live. Det gælder også danske Itzik på 69 år og baby Kfir, der blev kidnappet da han var 9 mdr gammel sammen med sin mor, sin 4-årige bror og deres far. For nylig fortalte udenrigsminister Lars Løkke, at der ikke har været livstegn fra Itzik siden han blev kidnappet. Det samme gælder også baby Kfir og hans familie. For få dage sige påstod Hamas at Kfir, hans mor og bror var blevet dræbt, men det er ikke blevet bekræftet fra en valid kilde.

Flere rapporter om fysisk og psykisk misbrug af børne-gidslerne – flere børn blev slået, udsultet, bedøvet, blev truet med pistol og tvunget til at se terroristernes ucensuredede klip, hvor de selv havde filmet hvad de gjorde mod deres ofre under 7. oktober-massakren, Yarden-Bilavsky er meget bekymret for gidslerne, der fortsat sidder fanget: – Deres følelsesmæssige traumer er enorme, og jo længere de sidder fanget, jo længere tid vil det tage dem at hele og vende tilbage til livet, sagde hun.

Familiernes rørende genforeninger på hospitalerne gik verden rundt, men flere af de frigivede gidsler lider af angst og andre symptomer: – Jeg har set terroriserede børn og chokerede forældre se, hvor traumatiserede deres børn er. Det er ufatteligt, hvad de børn og deres familier har været igennem, sagde hun.

– Nogle af dem ville ikke spise, andre overspiste. Nogle havde marreridt om natten og bliver meget bange ved synet af fremmede, tilføjede hun.

For nogle blev euforien over genforeningen med deres familie hurtigt efterfulgt af sorg, da de fik at vide, at andre familiemedlemmer var blevet myrdet eller kidnappet.

Moran Aloni, hvis søskende og niecer blev frigivet fra deres fangenskab, fortalte om forholdene og nogle af eftervirkningerne under en pressebriefing arrangeret af flere organisationer, der arbejder for at gidslerne hjem: – Danielle og Emilia blev flyttet fra sted til sted. Et sted blev de tvunget til at hviske i flere dage. Børnene måtte ikke grine, græde eller råbe, fortalte hun

Han fortalte også at de blev holdt fanget sammen med 10 andre gidsler i et lille værelse. Hver gang deres fangevogtere trådte ind i værelset, vidste de ikke om de ville overleve endnu en dag.

Hendes søster og hendes 3-årige tvillingpiger kan ikke sove, mens den lidt ældre datter ikke vil lade sin mor gå uden hende.

En far fotalte under pressebriefingen at hans 12-årige datter ikke vil lade ham forlade hjemmet og vågner skrigende om natten.

Ruth Weinberg, der er klinisk psykolog og psykoanalytiker og har arbejdet med de overlevende ofre af 7. oktober-massakren, udtaler: – Krigens stress kan udløse somatiske symptomer, relateret til søvn- og spisemønstre og udløse følelsesmæssige udbrud.

Børne-gidslernes “følelse af virkeligheden og af sig selv blev udhvisket den 7. oktober, tilføjer hun.

– Børne-gidslerne er ved at udvikle deres personligheder og identiteter. Nu skal de vende tilbage til at møde mennesker og lege udenfor, samtidig med de føler, at de efterlader deres forældre midt i en farezone. De skal lære at føle sig trygge igen, tilføjede hun.

Ashkenazi fortalte til JNS, at han er overbevist om, at børnefamiliernes stærke sociale baggrund og kibbutzernes stærke gensidige solidaritet er en kæmpe styrke som vil hjlpe dem med at vende tilbage til livet igen.

Han slutter: – Jeg er optimistisk. Støtten fra deres familier og andre kibbutzmedlemmer vil spille en vigtig rolle for dem. Det er vigtigt, at de i de kommende uger vender tilbage til hverdagen. Hverrdagsrutinerne vil beskytte dem.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem