Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Kvindelige gidsler sad fanget i bur

Her ses 2-årige Aviv, 4-årige Raz (4) og deres mor Doron blev løsladt efter de blev genforenet med deres far (Foto: Schneider-sygehuset)
Flere israelske gidsler fortæller hvad de blev udsat for under deres fangeskab i Gaza. #BringThemAllHome

7. oktober-massakren mod Israel har kostet mindst 1,200 livet, over 9,000 sårede, grove seksuelle overgreb og voldtægter af israelske kvinder, utallige savnede, mindst 240 kidnappet til Gaza, over 10,000 raketangreb mod israelske byer og over 500,000 israelere, der er blevet flygtninge og trues af økonomisk ruin.

I takt med flere gidsler frigives fra deres fangeskab i Hamas-kontrolleret Gaza, kommer der også flere beretninger om, hvad de blev udsat for.

Flere kvindelige gidsler belv holdt fanget i bur af Hamas i Gaza.

Siden fredag er 51 ud af omkring 240 gidsler blevet frigivet. En af dem er 84-årige Elma, der blev indlagt i Israel i alvorlig tilstand, efter hun ikke havde fået nødvendig medicin i over 50 dage. Hendes familie har i pressemøde rettet hård kritik af Røde Kors. Familien var kørt til deres hovedkvarter med Elmas livsnødvendige medicin, men Røde Kors nægtede, ifølge familien at levere den til deres mor: – Min mor fortjente ikke at blive behandlet på den mådes, siger hendes datter Tal Amano.

Elma var ikke det eneste gidsel med akut behov for medicinsk behandling efter frigivelsen. Det vides endnu ikke hvordan gidslerne har det psykisk. Men forskning viser at en stor andel af gidsler, kommer til at lide af traumer og PTSD. Derfor har man sat et stort apparat op i Israels sundhedsvæsen som skal hjælpe gidslerne med at vende tilbage til livet og en eller anden form for nomalitet igen.

Gidslerne fortæller også at de manglede mad og kun fik meget små mængder mad og vand de sidste to uger af deres fangeskab.

Mange af gidslerne har familiemedlemmer, der fortsat sidder fanget i Gaza. Derfor tør de ikke tale frit af frygt for at sætte deres liv på spil.

Gidslerne blev holdt fanget i underjordiske Hamas-tunneller uden kontakt med omverden. Mange af dem vidste ikke hvad der var skeet med deres familie, venner og naboer under 7. oktober-massakren.

Sammen med lettelsen og glæden over at slippe hjem med livet i behold, er mange af dem blevet mødt med triste nyheder om deres kære. Flere børn blev kidnappet efter de så deres nærmeste familie blive myrdet. Eksempelvis så 3-årige Avigail sin mor og far blive myrdet og blev kidnappet til Gaza.

77-årige Hannah Katzir vidste ikke at hendes mand var blevet myrdet af Hamas eller at hendes søn var blevet kidnappet og ikke er frigivet endnu.

Som led i deres propaganda tvang Hamas nogle af gidslerne til at skrive et «takkebrev» for den gode behandlign de fik mens de sad fanget. Hamas har spredt brevene på sociale medier for at vise verden at de behandlede deres gidsler «humant».

I klip fra deres frigivelse ses flere gidsler også få besked af bevæbnede terrorister om at de skal vinke.

Der kommer desuden beretninger om at flere børn blev tvunget til at se voldelige klip og blev truet til tavshed af bevæbnede terrorister hvis de græd. Irsk-israelske Thomas Hand fik sin 8-årige datter, Emily hjem i weekenden, efter familien først havde fået at vide, at Emily var blevet myrdet under massakren. Til CNN har han blandt andet fortalt, at Emily ikke turde tale normalt fordi terroristerne havde tvunget hende til at hviske mens hun var fanget.

Thomas fortæller også at han havde taget Emilys hund med da de blev genforenet, fordi han frygtede at hun var sur på ham over, at han ikke ikke kunne redde hende hjem. Men Emily troede at hendes far også var blevet taget som gidsel til hun så ham.

Ron Krivoi som er russisk-israelsk blev frigivet som en Hamas-gestus til Putin. Efterfølgende har Ron fortalt at han formåede at flygte fra sine fangevogtere under et israelsk Hamas-angreb.

Ron forsøgt at flygte fra Gaza og formåede at skjule sig i flere dage i enklaven før han blev fanget af nogle civile som tvang ham tilbage til Hamas.

Der er også kommet beretninger om at Hamas’ leder i Gaza, Yahya Sinwar der også er hjernen bag 7. oktober-massakren, mødte flere af de israelske gidsler og talte hebraisk med dem. Sinwar lærte hebraisk mens han sad i fængsel, idømt 4 livstidsdomme i 1989 for at lede kidnapning og mord af 2 israelske soldater samt 4 palæstinensere han mistænkte for at samarbejde med Israel. Sinwar blev løsladt i 2011, da israel løslod 1000 terrorister for at få Gilad Shalit hjem efter han havde siddet fanget hos Hamas i flere år.

Flere gidsler har fortalt at de frygtede at blive lynchet af folkemængden da Røde Kors kørte dem ud af Gaza: – De kastede sten efter bilen vi sad i. Vi var meget utrygge og var bange for at de ville lynche os inden vi nåede ud af Gaza, siger et af gidslerne.

Yderligere 20 gidsler forventes at blive frigivet i løbet af de næste par dage. Ingen ved ombaby Kfir på 10 mdr. vil blive løsladt – han menes at være det yngste gidsel og det menes at han, hans forældre og bror blev overført til en anden terrorgruppe i Gaza.

Sammen med baby Kfir og danske Itzik, venter omkring 160 gidsler fortsat på at komme hjem.

Ingen ved hvordan gidslerne har det.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem