- Hamas betragter israelsk suverænitet på Vestbredden som en krigserklæring, sagde Hamas' talsmand Abu Obeida. (Foto: @JBN)

Israelsk suverænitet på Vestbredden kan være en fordel for Hamas

Terrororganisationen Hamas overvejer deres reaktion på Israels planer om suverænitet over dele af Vestbredden. Hamas arbejder også på at opbygge en terrorhær, øge raketarsenalet og styrket tilstedeværelse på Vestbredden.

Mens terrororganisationen Hamas overvejer deres reaktion på Israels planer om indførelse af israelsk suverænitet over dele af Vestbredden, arbejder de også på at opbygge en terrorhær, øge raketarsenalet og styrket tilstedeværelse på Vestbredden, det skriver Yaakov Lappin som er assisterende forsker hos the Begin-Sadat Center for Strategic Studies og er korrespondent i militær- og strategiske affære.

De seneste uger har Hamas udsendt trusler og vage beskeder om, hvad der vil ske hvis Israel går videre med planerne for Vestbredden.

Hamas-talsmand Abu Obeida sagde 25. juni at Israel ville “fortryde” indførelse af ​​suverænitet, fordi det ville være en “krigserklæring.” Truslen mod Israel blev understreget af Hamas 30. juni med affyring af raketter ud i Middelhavet – læs MIFFs artikel om det her.

– Vi taler ikke meget og kommer ikke med flere udtalelser. Vi siger det klart og tydeligt så besættelsesmagten og dem, der står bag den kan forstå det: Modstanden betragter beslutningen som en krigserklæring mod vores palæstinensiske folk, sagde Abu Obeida.

https://twitter.com/JBN/status/1276166307193503745

Abu Obeida understregede også Hamas’ centrale ideologi om at ødelægge Israel og erstatte det med en islamistisk stat og sagde, at “modstandens projekt var at fjerne besættelsen fra alle dele af det historiske Palæstina.” Læs MIFFs artikel:– Udtrykket «det historiske Palæstina» er totalt fiktivt af den israelske forsker og journalist Adi Schwartz.

Hamas bruger Gaza som base til at opbygge sin hær
Obeida’s udsagn viser at Hamas-ledelsen i Gaza stadig overvejer hvordan de vil reagere hvis Israel vælger at gå videre med planen for dele af Vestbredden. I mellemtiden fortsætter terrorgruppen med at bruge Gaza som base til at opbygge deres terrorhær, øge raketarsenalet og styrket tilstedeværelse på Vestbredden. Læs MIFFs artikel: Ronen Itsik: – Trump-plan kan ændre Hamas-ligning.

Uenighed i den israelske regering
Den israelske regering er splittet i spørgsmålet om hvordan Hamas skal takles. Israels forsvarsminister Benny Gantz ønsker at udsætte indførelse af ​​suverænitet grundet Corona-krisen og den værste økonomiske krise nogensinde i Israel (over 25% arbejdsløshed). Gantz har udtrykt ønske om at skabe en regional diplomatisk proces. Derfor er tidsplanen og omfanget af en eventuel indførelse af suverænitet fortsat uklar. Læs MIFFs artikel: I takt med Israel lukker mere ned lurer stigende økonomisk usikkerhed.

Hamas ser de israelske planer for dele af Jordan-dalen som deres nye ny mulighed for at fremme vold og terror mod Israel.

Hamas ser Fatah som deres ærkerival
Hamas vil vælte deres største rival – Fatah under ledelse af de palæstinensiske myndigheders (PA) præsident Mahmoud Abbas. Spændingerne over spørgsmålet om suverænitet kan give Hamas en ny mulighed for at opnå det mål. I et hidtil uset skridt stoppede PA al sikkerhedskoordination med Israel i maj med påstand om at det skyldes planerne for Vestbredden. PA’s beslutning er en stor fordel for Hamas – Israel og PA har nemlig en fælles interesse i at undertrykke Hamas’ væbnede aktiviteter på Vestbredden. Læs MIFFs artikel: Fatah-leder: – Vi har ikke en atombombe, men vi har besluttet os for rigtig krig og Læs MIFFs artikel om det nylige pressemøde mellem Fatah og Hamas. Det arabiske Knesset-medlem Ayman Odeh fra det arabiske parti Fælles listen deltog også og skabt voldsom kritik i Israel.

Israelske sikkerheds-styrker afværgede over 500 terrorangreb i 2019
Der er frygt for Hamas vil forsøge at aktivere deres terrorceller på Vestbredden som de arbejder i døgndrift på at opbygge. Israels efterretningstjeneste Shin Bet arbejder hårdt på at stoppe terrorangrebene inden det koster civile israelere livet.

Det kan være svært at forestille sig omfanget af Hamas’ terroraktiviteter. Sidste år afværgede israelske sikkerheds-styrker over 500 alvorlige terrorangreb, de fleste af dem var planlagt af Hamas. Hamas planlagde selvmords-bomber, masseskyderier i israelske byer, forsøg på kidnapning af israelere og anbringelse af bomber.

Hamas har også et hovedkvarter i Tyrkiet
Hamas har et hovedkvarter i Tyrkiet, herfra styrer de deres terrorpaneler fra Vestbredden og kanaliserer penge til operationer, ifølge Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center.

Et eksempel på en sådan Hamas terrorcelle er den som Shin Bet arresterede i marts. Terrorcellen havde planer om at plante bomber i Teddy Stadium i Jerusalem – Læs MIFFs artikel om sagen her. Planen var at bomberne skulle springe midt under en fodboldkamp og dræbe så mange civile som mulig. Cellen modtog støtte fra en Hamas-operativ, der var i kontakt med organisationens militære fløj, ifølge Shin Bet.

At aktivere terrorceller på afstand fra Vestbredden har altid været en mere bekvem metode for Hamas at realisere sin jihadistiske ideologi, fordi det minimerer truslen mod deres ledelse i Gaza.

Alligevel er der en risiko for samtidig eskalering på Vestbredden og i Gaza. Hamas har samlet en godt bevæbnet terrorhær i Gaza, udstyret med titusindvis af raketter, anti-tankstyrede mortergranater og andre våben. Et netværk af underjordiske tunneller igennem Gazastriben giver Hamas terroristerne fri bevægelighed og boligbyggerier bruges også til raktaffyringer ind i israelske byer og som militære kommandocentre. Hamas prioritere at opbygge sin militærstyrke frem for at sørge for palæstinensernes velfærd – det gælder også under Corona-krisen. Læs MIFFs artikel: Corona stopper ikke Hamas terrorindustri mod Israel.

Hamas er både inspireret af og samarbejder med Hizbollah
Hamas krigs-strategi om at blande sig med den civile befolkning og bruge dem som menneskelige skjold er inspireret af terrororganisationen Hizbollah. Hamas har sørget for at tilpasse den til forholdene i Gaza – de to terrororganisationer samarbejder på flere niveauer. Læs mere her: Hamas og Hizbollah vil forene den ‘islamiske ummah’ mod Israel – ifølge iransk nyhedsbureau.

Israelske ledere har advaret Hamas om at deres ledere vil betale en personlig pris for en eskalering i Gaza. Israels forsvarsminister Benny Gantz har advaret om, at IDF vil genoptage målrettede mord mod Hamas hvis det sker.

– Jeg minder Hamas-lederne om at de vil være de første som betaler prisen for enhver aggression. IDF er den stærkeste hær i regionen og enhver skade der voldes israelske civile, vil kræve en kraftig og smertefuld pris. Vi tåler ikke nogen form for trussel ved Israels grænser, sagde Gantz.

Den israelske hær (IDF) forbereder sig på alle tænkelige scenarier
IDF har forberedt sig på en bred vifte af scenarier som reaktion på indførelse af ​​suverænitet – eksempelvis en samtidig eskalering af vold i Gaza og Vestbredden.

Embedsmænd mener at Hamas-leder Yahya Sinwar (læs mere her) ikke har interesse i at iværksætte en ny helhedskrig mod Israel på nuværende tidspunkt. Han ser ud til at være mere interesseret i at forfølge en aftale med Israel, der sigter mod at redde Gaza’s økonomi fra sammenbrud og mindske muligheden for et oprør i Gazastriben på grund af den alvorlige økonomiske situation indbyggerne lever under med Hamas-styret. Læs mere om pengeoverførsler fra Qatar til Hamas her.

Ny konflikt med Israel kan stoppe pengestrømmen til Hamas
En ny konflikt med Israel vil ødelægge Hamas’ mulighed for at få flere penge og IDF vil ødelægge Hamas’ våbenlager, kommandører og volde skader i Gazas kvarterer – hvilket ikke vil vise Hamas fra sin bedste side. På den anden side frygter Hamas og andre væbnede islamistiske fraktioner i Gaza at de ikke har råd til at sidde på sidelinjen, hvis Israel går videre med deres planer på Vestbredden. Deres ideologi om væbnet konflikt og ønsket om at bevare deres troværdighed “på gaden” som dem der står fast på at udslette Israels ødelæggelse, betyder at de skal reagere.

Væbnet konflikt ligger i Hamas’ DNA
Hamas-leder Sinwar kan give de mindre terrorgrupper i Gaza tilladelse til affyre raketter mod israelske civile. Det ser ud til det var hvad der skete den 27. juni, da terrorister fra terrorgruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) affyrede af to raketter, der eksploderede i Syd-Israel – læs MIFFs artikel om raketangrebet her. Raketterne landede i åbent område og forårsagde ikke menneskelige skader. Israel gengældte angrebet med luftangreb i løbet af få timer. Den israelske hær (IDF) angreb Hamas’ raketfabrikker og anlæg til våbenfremstilling i Gaza.

– Angrebet vil forhindre terrororganisationen Hamas’ fremtidige evner. Hamas er ansvarlig for alt der sker i Gazastriben og alt hvad der kommer derfra og de vil bære konsekvenserne for deres handlinger mod israelske civile, udtalte IDF’s talsmandsenhed i en erklæring.

Hamas kender Israels militære magt og ved de ikke vinder noget ved at starte en ny konflikt med IDF. Men afskrækkelse er ingen garanti mod en sneboldkonflikt, der muligvis måske allerede er begyndt med den iransk-støttet terrororganisationen Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ), som flere gange har kastet Gaza ud i sammenstød med Israel. Læs mere om PIJ her.

Qatar sendte 30 mio. dollars til Gaza
Grundet spændingerne sendte Qatar for nylig 30 mio. dollars til distribution i Gaza. Hamas har tidligere truet med at stoppe roen, hvis Israel ikke ville tillade penge fra Qatar til Gaza. Hamas har sendt balloner med eksplosiver ind i Syd-Israel – læs mere her. Efter en periode med ro sendte de medio juni igen sprængstof-balloner ind i Israel tæt på grænsen til Gaza. I 2019 blev mere end 350 hektar israelsk landbrugsjord ødelagt af brænde forårsaget af sprængstofballoner – læs mere her. I 2018 gik det ud over 8.400 hektar landbrugsjord.

IDF-chef Aviv Kochavi tager situationen alvorligt
I lyset af truslerne har det israelske forsvarsministerium de seneste uger samlet et tværfagligt hold for at forberede sig på en række operationelle scenarier der kan tænkes at udfolde sig på Vestbredden og i Gaza.

Den spændte situation i området afspejles også i IDF-chef Aviv Kochavi udtalelser den 23. juni til IDF-soldater.

– Det er min vurdering at vores kampniveau er godt og vores fokus er naturligvis rettet mod den centrale kamparena mod nord – Hizbollah og Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad i Gazastriben. Inden for de kommende uger kan I finde jer selv inden for et par uger i Judæa og Samaria [Vestbredden] på grund af forstyrrelser og terror. I skal være fleksible, I skal være velforberedte. De kommende begivenheder kan udvikle sig til en konflikt i Gaza. Læs flere artikler om Aviv Kochavi her og IDF-chef advarer om at Iran nu er det ‘farligste land’ i Mellemøsten.

Om Yaakov Lappin: Han er forskningsmedarbejder ved Begin-Sadat Center for Strategic Studies og arbejder som korrespondent med fokus på militære og strategiske anliggender. Han udfører forskning og analyse for forsvarets tænke-tanke og er militær korrespondent for Jewish News Syndicate (JNS). I sin bog The Virtual Caliphate undersøger Lappin online-jihadisme.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp