– Udtrykket «det historiske Palæstina» er totalt fiktivt

"Historiske Palæstina" er ikke noget gammelt og traditionelt, det er en britisk konstruktion som fylder hundrede år i år.
Adi Schwartz. (Foto: Privat)
«Alle har brug for at læse om Israel på miff.dk.» Hvis du er enig, har vi brug for dig som medlem af MIFF så skoleelever og andre kan få gratis adgang til israelske perspektiver på dansk. Kun en lille andel af vores internetbrugere er medlemmer. Klik her for at registrere dig nu (fra kr. 3,- per uge)

Udtrykket «Det historiske Palæstina» lyder både gammelt og traditionsrigt. I Den Store Danske, FN-sambandet og hos det danske udenrigsministerium bruges udtrykket også.

Den 7. juli 2020 kom den israelske journalist og forsker Adi Schwartz med nogle afklaringer om udtrykket på Twitter:

  1. «Historiske Palæstina» er nøjagtig 100 år gammel. Det var briterne som i 1920 bestemte grænserne som palæstinenserne bruger i dag på deres kort. Aldrig tidligere var der noget defineret territorium som blev kaldt Palæstina.
  2. Grænserne til «det historiske Palæstina» blev ikke påvirket af arabere.
  3. Den sydlige grænse, mellem den nuværende stat af Israel og Egypten i Sinai blev aftalt mellem Storbritannien og det osmannske imperie i 1906. Indtil da gik grænsen mellem byen Suez og byen al-Arish, hele Sinai-halvøen havde været udenfor egyptisk territorium.
  4. Den østlige grænse, som går langs Jordan-floden, blev bestemt af briterne med ønske om at skabe samarbejde mellem de to sider af floden (som senere blev kongeriget Jordan).
  5. Den nordlige og nord-østlige grænse, i dag mod Libanon og Syrien, blev bestemt af Storbritannien og Frankrig, mellem deres respektive mandatområder.
  6. Konklusionen er at «Palæstina» som den konkrete politiske enhed vi kender i dag er 100 år gammel, og er ikke andet end det. Arabere havde ikke nogen indflydelse på dens tilblivelse eller dens grænser.
  7. Det betyder ikke at arabere ikke boede i landområderne. Men det er for at sige at udtrykket «historiske Palæstina» er totalt fiktivt.

Som MIFF viste i 2014 havde området et helt andet administrativt navn og inddelinger før briterne erobrede området under Første Verdenskrig – læs mere her.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Ingen indlæg at vise