Adi Schwartz. (Foto: Privat)

– Udtrykket «det historiske Palæstina» er totalt fiktivt

"Historiske Palæstina" er ikke noget gammelt og traditionelt, det er en britisk konstruktion som fylder hundrede år i år.

Udtrykket «Det historiske Palæstina» lyder både gammelt og traditionsrigt. I Den Store Danske, FN-sambandet og hos det danske udenrigsministerium bruges udtrykket også.

Den 7. juli 2020 kom den israelske journalist og forsker Adi Schwartz med nogle afklaringer om udtrykket på Twitter:

  1. «Historiske Palæstina» er nøjagtig 100 år gammel. Det var briterne som i 1920 bestemte grænserne som palæstinenserne bruger i dag på deres kort. Aldrig tidligere var der noget defineret territorium som blev kaldt Palæstina.
  2. Grænserne til «det historiske Palæstina» blev ikke påvirket af arabere.
  3. Den sydlige grænse, mellem den nuværende stat af Israel og Egypten i Sinai blev aftalt mellem Storbritannien og det osmannske imperie i 1906. Indtil da gik grænsen mellem byen Suez og byen al-Arish, hele Sinai-halvøen havde været udenfor egyptisk territorium.
  4. Den østlige grænse, som går langs Jordan-floden, blev bestemt af briterne med ønske om at skabe samarbejde mellem de to sider af floden (som senere blev kongeriget Jordan).
  5. Den nordlige og nord-østlige grænse, i dag mod Libanon og Syrien, blev bestemt af Storbritannien og Frankrig, mellem deres respektive mandatområder.
  6. Konklusionen er at «Palæstina» som den konkrete politiske enhed vi kender i dag er 100 år gammel, og er ikke andet end det. Arabere havde ikke nogen indflydelse på dens tilblivelse eller dens grænser.
  7. Det betyder ikke at arabere ikke boede i landområderne. Men det er for at sige at udtrykket «historiske Palæstina» er totalt fiktivt.

Som MIFF viste i 2014 havde området et helt andet administrativt navn og inddelinger før briterne erobrede området under Første Verdenskrig – læs mere her.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp