Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Ronen Itsik: – Trump-plan kan ændre Hamas-ligning

Hamas kriger (Illustratonsfoto: IDF)
Hamas kriger (Illustratonsfoto: IDF)
- Fremgangsmåden med tilbagetrækning og "adskillelse" har vist sig at medføre maksimale omkostninger og maksimale skader. Der er ikke noget værre alternativ - det er en kendsgerning, skriver Ronen Itsik.

Raketten affyret fra Gaza mod Israel tirsdag aften illustrerer ifølge Ronen Itsik hvorfor Israel har brug for en strategisk ændring som han mener suverænitet i Judæa og Samaria kan give, skriver Itsik i avisen Israel Hayom.

– “Beskyttelsesmetoden” eller sagt med andre ord at betale Hamas for ikke at skyde mod os, har været en forkert strategi igennem lang tid og nu er der opstået en mulighed for at ændre på spillereglerne, skriver Itsik.

Tirsdag aften blev der affyret en raket mod israelske samfund tæt på Gaza (læs MIFFs artikel her om angrebet). Heldigvis landede raketten i åbent område. Raketten greb ikke ind i israelernes liv andre steder i landet og den forstyrrede ikke cafégæsterne som er bekymrede over eventuel Corona-smitte, skriver Itsik.

Ifølge Itsik vurderer israelske sikkerhedsmyndigheder at raketten blev affyret på grund af spørgsmålet om Qatar-udbetalinger til terrororganisationen Hamas. Hvis det er tilfældet, skriver Itsik er det meget enkelt: “Hvis du ikke betaler, bliver du angrebet.” Itsik mener det er resultatet af den svage politik ført i løbet af de sidste 30 år i jagten på “fred og ro” og fredsaftaler som ser godt ud på papir men ikke bidrager til at styrke Israels sikkerhed.

Itsik mener der er skabt en historisk mulighed i og med USA nu støtter Israel mere end nogensinde. Nogle arabiske stater har forstået at Israel ikke er problemet i Mellemøsten og den diplomatiske “tsunami” som tidligere premierminister Ehud Barak advarede om, er i stedet blevet til en stabil strøm af verdensledere som har styrket båndet til Israel og nu støtter den jødiske stat. Itsik mener det har skabt et momentum som giver Israel mulighed for efter mange år endelig at kunne ændre ligningen.

– Vi kan stoppe med at forsøge at få beskyttelsesaftaler på plads som ikke bidrager med noget til os, når vores image eroderer. Vi kan ikke gå glip af denne chance, skriver Itsik.

Håndhævelsen af suværenitet som forventes gennemført i dele af Judæa og Samaria og Jordandalen udgør ifølge Itsik den praktiske del af ændringen. Anvendelse af den tilgang repræsenterer et dramatisk strategisk skift over for palæstinenserne. Skiftet er i virkeligheden “nu bestemmer vi spillereglerne og dem som ikke vil forsoning, vil ikke blive israelske statsborgere.” Valutaen skal ikke længere være kontanter men derimod jord. Prisen for en total afvisning af enhver form for aftale med Israel er israelsk suverænitet.

Tag ikke fejl, skriver Itsik – palæstinenserne har hverken ønsket eller evnen til at opnå en fredsaftale med Israel. De er mere splittede end nogensinde og deres egen “suveræne” magt – de palæstinensiske myndigheder (PA), er helt ude af stand til at afvæbne Hamas og håndhæve sikkerhed, der hvor IDF ikke er tilstede. Situationen i Gaza har i rigtig lang tid vidnet om det.

Læs MIFFs artikler om PA her.

Læs MIFFs artikler om terrororganisationen Hamas her.

Læs MIFFs artikler om Gaza her.

Læs MIFFs artikler om annektering her.

– For dem som har glemt det: Vi fjernede 10.000 israelere fra deres hjem i bytte for fred og ro, og vi overførte suverænitet over Gaza til palæstinenserne. Resultatet har været selvindlysende og er en strategisk trussel som holder IDF beskæftiget 24/7 i en sekundær arena, skriver Itsik.

– De som advarer om konsekvenserne ved at håndhæve suverænitet, påstår det vil kræve hærens (IDF) konstante tilstedeværelse i Judæa og Samaria og i Jordandallen. De glemmer at nævne at den modsatte tilgang faktisk har bundet IDF til Gaza, tilføjer Itsik.

Ifølge Itsik har de samme kritikere talt om de økonomiske konsekvenser ved suverænitet og de mia. det vil koste Israel. “Sig mig – hvor meget kostede løsrivelsen fra Gaza os? Hvor meget koster den os fortsat?”

Ifølge Itsik er diskussionen om de økonomiske omkostninger ved alternativet også relevant. Han påpeger det skal vurderes hvad den optimale løsning er inden der træffes en beslutning. Og påpeger at fremgangsmåden med tilbagetrækning og “adskillelse” har vist sig at medføre maksimale omkostninger og maksimale skader. Der er ikke noget værre alternativ – det er en kendsgerning, skriver Itsik.

-Adskillelsen og strategien som styrer den, har gjort os til Hamas-klienter i kraft af den beskyttelse, vi betaler for, skriver Itsik.

Tirsdag aften mødtes en gruppe IDF-veteraner med premierminister Benjamin Netanyahu. Deres budskab var klart: Du har vores fulde støtte til håndhævelse af suverænitet. Det strategiske syn deles ikke kun af “kommandører for Israels sikkerhed”. Mange nuværende officerer deler samme synspunkter, skriver Itsik.

– Suverænitet er både vigtig for Israels nationale forsvar og vores historiske bånd til det land, hvor vores folk og kultur blev født, men mere end noget andet er konteksten her det vigtigste, skriver Itsik.

– Tiden er inde til at ændre ligningen og spillereglerne. Vi har en gylden mulighed for at gøre det og det er usikkert om vi vil få en lignende chance igen.

Oberst Ronen Itsik (Res.) Tidligere IDF brigadechef. Han har Ph.d. med speciale i undersøgelse af civile og militære forbindelser. Han har skrevet bogen “En mand i en kampvogn” som blev en bestseller og beskrev militærtjeneste og kampsituationer mod terrororganisationer fra hans unikke, specialiserede perspektiv.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem