Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Uddannelses- og forskningsministeren: -Antisemitisme på danske universiteter et stort problem

Truslen mod jødisk liv i Danmark på sit højeste siden 7. oktober-massakren mod Israel. Flere danske jøder udsat for dødstrusler på de danske universiteter og mange føler sig ikke længere trygge i landet el. studiet. (Foto: Ted Eytan, 11. july 2021, flickr)
Flere dansk-jødiske studerende udsat for dødstrusler på de danske universiteter. Hvad vil #Danmark gøre ved det?

Der har levet jøder i Danmark i over 400 år og trods diskrimination og antisemitisme, har de få tusind danske jøder bidraget med noget af det mest danske vi kender.

7. oktober-massakren mod Israel har forandret alt i Israel og i verden, inkl. Danmark. Massakren har kostet over 1,200 livet, over 10,000 såredegrove seksuelle overgreb og voldtægter af israelske kvinder, børn og mænd, utallige savnede, mindst 240 kidnappet til Gaza, over 12.000 raketangreb mod israelske byer og over 500,000 israelere, der er blevet flygtninge og trues af økonomisk ruin. Massakren ramte ALLE israelere hårdt på tværs af religion, etnicitet og køn, inkl. israelske minoriter.

Truslen mod jødisk liv i Danmark på sit højeste – siden 7. oktober-massakren mod Israel, er antisemitismen verden over, inkl. Danmark eksploderet. Eskplosiv antisemitisme i Danmark er nu blevet bekræftet af flere kilder. I sidste uge blev den traditionsrige Chanukkah-lys tænding aflyst på Københavns Rådhusplads efter PET havde advaret om stigende terrortrussel mod de danske jøder.

Også på danske folkeskoler og universiteter udsættes danske jøder for dødstrusler og grov antisemitisme.

For nylig kom undervisningsministeren med et opråb efter eksplosiv antisemitisme på folkeskolerne: – Der tegnes hagekors på vægge, råbt »jødesvin« og heilet i klasserne. På mine børns skole er der malet hagekors ud over det hele. Siden 5. maj 1945 har hagekorset været forsvundet fra det offentlige rum i Danmark. I løbet af få uger er det bare alle mulige steder. Det synes jeg er helt vanvittigt og meget alvorligt, siger Mattias Tesfaye (S).

Organisation er bekendt med 5-10 dødstrusler rettet mod jødiske studerende eller elever siden 7. oktober.

Nu advarerer uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) mod eksplosiv antisemitisme på de danske universiteter. Hun udtaler at: – Det er et stort problem og tilføjer: – Vi har at gøre med et lille, udsat mindretal, som fortæller mig, at deres hverdag på nogle uddannelsesinstitutioner er blevet sådan nu, at der er flere og flere, som for eksempel vælger at udeblive fra undervisningen, fordi de ikke føler sig tilpas ved at møde op, siger Christina Egelund,

Ministeren har talte med “en stribe” jødiske studerende, der har oplevet antisemitisme, skriver BT.

Ministeren fortæller også at flere jødiske studerende har skiftet studie efter de blev udsat for antisemitisme. Fo nylig kunne MIFF eksempelvis fortælle om en jødisk studerende på jurastudiet, på Københavns universitet, der blev mødt af hagekors på tavlen i undervisningslokalet og ikke længere følte sig tryg i Danmark eller på sit studie.

De fleste jødiske studerende tør ikke stå frem af hensyn til deres sikkerhed – dansk-israelske Jonathan er en af de få som tør stå frem. Han fortalte for nylig til uniavisen.dk om at leve i en undtagelsestilstand i Danmark som studerende, samtidig med hans familie i Israel er hårdt ramt af massakren. Jonathan fortæller blandt andet: »Jeg arbejder i en svømmehal, hvor jeg har oplevet, at nogle yngre palæstinensere spyttede efter mig og spurgte, hvorfor jeg ville slå dem ihjel. Krigen forstærker min frygt for verbale eller fysiske overgreb på grund af min herkomst, selv om jeg prøver at fortælle mig selv, at det er unødvendigt, fordi jeg bor i et tolerant og demokratisk samfund. I USA, Rusland og Frankrig er der jo meget voldsommere eksempler på antisemitisme end i Danmark. Men for tiden tør jeg hverken snakke hebraisk i telefonen eller afsløre min baggrund i visse situationer. De propalæstinensiske talspersoner og aktivister har et ansvar for at formidle til deres miljøer, at en antisemitisk genopblussen ikke hører hjemme i vestlige demokratiske samfund. For hvis antisemitismen får lov at vokse, går det også ud over universiteter og arbejdspladser, og så står vi med et strukturelt problem.«

Dansk-jødiske elever og studerende udsat for dødstrusler – formand for Det Jødiske Samfund i Danmark (DJS) er også meget bekymret over den eksplosive antisemitisme i Danmark. DJS har kendskab til 5-10 dødstrusler mod jødiske studerende og elever siden 7. oktober-massakren mod Israel.

Formand for de Danske Universiteters rektorkollegium, der er tidligere rektor på Aarhus Universitet, blev spurgt om han mener de danske universiteter har gjort hvad de kunne for at passe på deres jødiske s har været gode nok til at passe på jødiske studerende? Svaret lød meget kontant: “nej”.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem