Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Tænd et lys for de danske jøder og Israel

Dansk Jødisk Museum ligger i hjertet af København og blev indviet i 2004. Nu står museet til at få ekstra midler til sikkerhedsforanstaltninger.
I aften tændes første Chanukkah lys. I dag er det to måneder siden 7. oktober-massakren mod Israel og største undersøgelse i Danmark viser eksplosion i antisemitisme. Der er mere end nogensinde brug for at sprede lys i mørket.

Den 7. oktober blev Israel for altid forandret, da flere tusind Hamas-terrorister stormede ind over grænsen til den Hamas-kontrolleret enklave, og gik til angreb mod israelske babyer, børn, kvinder, ældre, syge, handicappede og mænd. Terroristerne myrdede, voldtog, brændte, kidnappede og plyndrede. Massakren har kostet over 1,200 livet, over 10,000 såredegrove seksuelle overgreb og voldtægter af kvinder, børn og mænd, utallige savnede, mindst 240 kidnappet til Gaza, over 10,000 raketangreb mod israelske byer og over 500,000 israelere, der er blevet flygtninge og trues af økonomisk ruin. Massakren ramte ALLE israelere hårdt på tværs af religion, etnicitet og køn, inkl. israelske minoriter.

Største undersøgelse i Danmark viser at antisemitisme er blevet the new normal – 7. oktober blev Danmark også for altid forandret, da slusserne blev åbnet og antisemitismen viste sit grimme ansigt. Mængden af beretninger om antisemitiske hændelser i Danmark er så overvældende, at MIFF ikke kan følge med. Danske jøder udsættes for dødstrusler, chikane, verbale og fysiske overgreb som aldrig før. Situationen er så alvorlig at den danske justitsminister har advaret om at han frygter situationen kan komme ud af kontrol.

Den nye undersøgelse, der netop er blevet publiceret, tegner et dystert billede for fremtiden af jødisk liv i Danmark. Den viser blandt andet, at antisemitisme er blevet the new normal i det offentlige rum og på sociale medier.

Facebook er med til at sprede antisemitisme – i Danmark er hver tiende Facebook-kommentar om jøder antisemitisk. Fordomme, had og konspirationsteorier mod jøder ses ikke kun i ekstremistiske fora. Had mod jøder spredes også via almindelige opslag på sociale platforme: – Undersøgelsen viser, at niveauet af antisemitisme er højt ­– også inden den nuværende krisesituation. Den giver ikke kun et bekymrende billede af mængden af antisemitisme, men også hvor og hvordan det kommer til udtryk, siger Emma Pretzmann, leder af Jødisk Informationscenter.

Jødisk Informationscenter er et samarbejde mellem Det Jødiske Samfund og Københavns Kommune, iværksat efter 2015-terrorangrebet mod synagogen. Centret blev sat i verden som et tiltag mod antisemitisme via uddannelse og oplysning om jødisk kultur og historie.

I 2022 lancerede centret initiativet #AMOS (Alliancen mod online antisemitisme), i samarbejde med NGO’en Nordic Safe Cities. Initiativet har til formål at monitorere spredning af antisemitisme via sociale medier, udvikling af initiativer og undervisningsmateriale til skoler.

#AMOS-initiatviet har nu gennemført største danske undersøgelse af spredning af antisemitisme via Facebook. I undersøgelsen er 45 mio. kommentarer blevet gennemgået før 7. oktober-massakren mod Israel og krigen mellem Israel og Hamas, dvs. at problemet i dag er endnu større.

Hver tiende kommentar om jøder gennemgået på politikeres og mediers Facebook-sider er antisemitiske, dvs. at had mod jøder spredes via helt almindelige Facebook-sider: – På baggrund af undersøgelsen har Jødisk Informationscenter nu mulighed for at målrette informations- og undervisningsindsatsen. Vi håber derfor, at vi de næste par år får muligheden for at komme ud i hele landet med vores forebyggende informationsarbejde, siger Emma Pretzmann.

Frit lejde for spredning af antisemitisme via Facebook i Danmark – undersøgelsen blev gennemført af analyseinstituterne Common Consultancy og Analyse & Tal på baggrund af data indsamlet 25. maj 2021 til 25. maj 2023 fra 45 mio. kommentarer hentet fra 1195 Facebook-sider (pressenævnstilmeldte mediers Facebook-sider, Folketingsmedlemmer og partiers nationale Facebook-sider).

Undersøgelsen viser at ud af 21.388 kommentarer som omtalte det jødiske folk og/eller samfund, var 2063 kommentarer antisemitiske, svarende til hver tiende kommentar.

Nanna Amer, der er projektleder på #AMOS, udtaler at analysen viser at antisemitisme er blevet the new normal i den offentlige debat i Danmark, vel at mærke taget fra data før den nuværende kristid efter 7. oktober-massakren mod Israel. Hun tilføjer: – Undersøgelsen viser mængden over de sidste to år, hvilket giver os et billede af et højt grundniveau af antisemitisme i den offentlige debat, når der ikke er krig i Mellemøsten.

Antisemitisme spredes i forskellige kontekster – ifølge Nanna Amer, viser undersøgelsen også at antisemitismen, der spredes er dæmonisering, jødehad og fordomme taget fra de klassiske antisemitiske myter, stereotyper og Holocaust-benægtelse.

Antisemitisme spredes via humor, nedsættende kommentarer, konspirationsteorier, opildning til vold. Alt sammen tilpasset aktuelle begivenheder. Eksempelvis stod der i en Facebook-kommentar bragt i undersøgelsen: Jøde propagnada og have ondt af de små stakkels jøder mens de sidder på toppen af kransekagen i medicinalindustrien og bankverden og voldtager hele verden.

Nanna Amer: – Undersøgelsen viser også, at antisemitiske kommentarer forekommer i alle typer samtaler og debatter, hvor jøder omtales.

Spredning af antisemitisme spredes i debatter om alverdens emner – eksempelvis i debatter om den jødiske tro, Corona, drengeomskæring, Israel/Palæstina-konflikten og krigen i Ukraine. I en Facebook-kommentar om Ukraine, stod der: – Jødeklovnen Zelensky kæmper for USA og Israel til sidste Ukrainer.

Kampen mod antisemitisme er vores fælles ansvar – NGO’en Nordic Safe Cities arbejder for at skabe trygge, nordiske demokratier, forebyggelse af ekstremisme og polarisering. NGO’en nikker genkendende til undersøgelsens resultater. Jeppe Albers, direktør i Nordic Safe Cities: – Omfanget af antisemitisme kræver, at alle aktører begynder at arbejde bedre sammen for at forebygge problemet og flytte forebyggelsen ind på de sociale medier

Han slutter: – Vi må sammen tage ansvar for at bekæmpe hadet mod jøder, mindske polariseringen mellem befolkningsgrupper og skabe fællesskab på tværs af minoriteter. Undersøgelsen skal bruges til at sætte fokus på, hvordan man på tværs af organisationer, myndigheder, skoler og virksomheder tager forebyggelse af antisemitisme ind i den digitale tidsalder. Med udgivelsen af analysen markeres derfor også de næste skridt for #AMOS-initiativet, der indkalder til bredt samarbejde for at håndtere udfordringen.
Du kan læse mere om undersøgelsen her.


Sådan kan du hjælpe MIFF og Israel

  1. Bliv MIFF-medlem her
  2. Giv MIFF en gave til vores informationsarbejde om Israel
  3. Bestill MIFF’s bøger (på norsk) – vores bøger er den bedste gave til både Israel-venner og Israel-kritikere.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem