Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Nili til MIFF: – Hver nat har jeg mareridt om gidslerne

Nili bruger al sin energi på at få sin elev og de andre gidsler hjem. (Foto: Bjarte Bjellås)
Fortvivlede israelere samles dagligt på «gidsel-torvet» i Tel Aviv for at minde verden om at gidslerne ikke er kommet hjem endnu.

For få dage siden skrev Danmarks ambassadør i Israel: 7. oktober-massakren har efterladt Israel i chok, sorg og vrede – der vil gå lang tid inden de er klar til at drøfte fred.

7. oktober-massakren var den værste mod jøder siden Holocaust, men ramte alle israelere hårdt på tværs af religion, etnicitet og køn. En undersøgelse har vist at knap en fjerdedel af israelere lider af PTSD. Israel er et lille land og alle kender nogle, der blev ramt af den værste tragedie i landets historie.

MIFF-journalist Bjarte Bjellås er i Israel i forbindelse med markering af 100 dage for massakren og gidseltagningerne til Gaza. Under massakren blev mindst 250 babyer, børn, kvinder, ældre, handicappede, syge og mænd taget som gidsler. Fangede terrorister har fortalt at de blev lovet 70.000 kr for hvert gidsel de tog med sig. Siden er nogle gidsler blevet frigivet mod at Israel løslod terrorister dømt for alvorlige terrorangreb. Flere gidsler er blevet fundet dræbt. Tilbage i Gaza sidder mindst 136 gidsler fortsat fanget, inkl. baby Kfir, der fyldte 1 år i fangeskab og danske Itzik på 69 år. Hverken Røde Kors eller andre internationale organisationer har besøgt gidslerne og det vides ikke om de fortsat er live. Et enigt Folketing har fordømt gidseltagningerne. Ifølge kilder blev massakren mod Israel planlagt siden 2014.

Gidslerne mindes i hjertet af Tel Aviv – metropolens museum er blevet omdannet til et «gidsel-torv», hvor gidslernes familier, venner og andre mindes og kæmper for at få gidslerne hjem.

MIFF mødte en af de mange israelere hvis liv aldrig vil blive det samme igen. Nili er lærer og bruger al sin energi på at kæmpe for at få sin elev og de andre gidsler hjem.

Hele verden så Noa og Avinatan blive kidnappet – Nilis elev, Avinatan blev kidnappet med sin kæreste for rullende kamera. I verdenspressen blev Noa ansigtet på gidslerne da hun blev kidnappet mens hun skreg efter hjælp. Ultimo oktober 2023 var Noas venner i Folketinget for at rejse debatten om at få gidslerne hjem.

Den 7. oktober blev Noa og hendes kæreste kidnappet til Gaza. Ultimo oktober var flere pårørende og Noas venner i Folketinget for at rejse debatten om babyerne, børnene, kvinderne, de ældre og mændene, der har akut har brug for at komme hjem. (Skærmdump: https://www.bt.dk/udland/videoen-af-noas-bortfoersel-gik-verden-rundt-nu-staar-vennerne-frem)

Nili fortæller MIFF: – Der har ikke været livstegn fra Avinatan siden han blev kidnappet. Vi ved ikke hvor han holdes fanget, hvordan han har det eller om han er i live.

Hver dag er Nili på «gidsel-torvet» for at minde verden om at gidslerne ikke er kommet hjem endnu. På pladsen er der sat en kopi op af en underjordisk terrortunnel i Gaza, for at give folk en fornemmelse af rædslerne som gidslerne gennemgår.

Nili fortæller: – Jeg behøver ikke gå igennem tunnellen for at forstå hvordan gidslerne har det. Hver nat har jeg mareridt og ser mig selv sammen med dem i de underjordiske terrortunneller.

Alle israelere er forenet i kravet om at få gidslerne hjem fra Gaza. (Foto: Bjarte Bjellås)

Doron er også en af de mange israelere der står på «gidsel-torvet» for at åbne verdens øjne.

Doron fortæller MIFF: – Det her er et mareridt, Røde Kors gør intet og gidslerne har ikke fået deres livsnødvendige medicin. Vi skal have alle gidslerne hjem nu.

MIFF talte også med en far hvis søn holdes fanget som gidsel. Faren ønskede ikke at stå frem med navn og billede af hensyn til sønnens sikkerhed. Faren fortalte at familien havde fået livstegn fra ham.

Fortvivlet far til MIFF: – Håbet er det eneste vi har tilbage, det er ubærligt at tænke på hvad han har været igennem i de 100 dage, men vi håber at han snart kommer hjem til os. Vi er nødt til at holde fast i håbet – det er det eneste vi har tilbage.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem