Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Knap en fjerdedel af israelere lider af PTSD

Den 7. oktober stormede flere tusind terrorister ind i Israel fra Hamas-kontrolleret Gaza. Over 1,200 babyer, børn, kvinder, ældre, syge og mænd blev så brutalt myrdet, at mange ofre ikke kan identificeres. På billedet ses begravelsen af familien Zohar. Yaniv, Yasmin og deres to døtre Keshet og Tehelet fra Kibbutz Nahal Oz blev myrdet af Hamas-terrorister, 13-årige Ariel er eneste overlevende i familien. Rishon LeZiyyon, 17. oktober 2023. (Foto: Yossi Zeliger/TPS)
Nyt studie viser hidtil uset stressniveau hos befolkningen i Israel.

Israel blev for altid forandret af 7. oktober-massakren. Massakren har kostet over 1,200 livet og siden massakren er over knap 13.000 blevet såret. Under massakren blev kvinder, børn og mænd udsat for grove seksuelle overgreb og voldtægter. Utallige savnes fortsat og mindst 250 blev kidnappet til Gaza. Flere israelske byer er blevet udsat for over 12.000 raketangreb fra flere fronter og over 500,000 israelere blev flygtninge og trues nu af økonomisk ruin. Massakren ramte ALLE israelere hårdt på tværs af religion, etnicitet og køn, inkl. israelske minoriter.

Samtidig vender flere og flere soldater hjem med permanente ar på krop og sjæl.

Rapport bekræfter bekymring for mental sundhedskrise i Israel – knap en fjerdedel af Israels jødiske befolkning lider af posttraumatisk stress (PTSD), viser ny undersøgelse fra Tel Aviv University, skriver The Jewish Chronicle.

Rapporten viser at de sover mindre, bevæger sig mindre og lider under langt mere stress. Rapporten bekræfter også de stigende bekymringer for voksende mental sundhedskrise i Israel.

I rapporten ses hidtil usete niveauer af stress, der overstiger dem set under Corona-krisen og protesterne mod regeringens reformplaner i 2023. Niveuaet er også tre gange højere end det var hos amerikanerne efter 11. september terrorangrebet i 2001.

Professor Dan Yamin ser også en sammenhæng mellem stigende PTSD i det israelske samfund med stigningen i befolkningens nyhedsforbrug. Bestialske klip af hvad terroristerne gjorde mod deres ofre blev delt af terroristerne på sociale medier og spredt ud i verden. Professor Yamin tilføjer: – Deling af de bestialske klip på sociale medier kan også give stigende PTSD.

Ultimo 2023 rapporterede CNN at Israels psykiske sundhedstjenester har svært ved at håndtere det stigende behov for hjælp til at håndtere traume. Flere hundrede frivillige hjælper masskareofrenes familier Dr. Shapira Berman, der er psykoanalytiker ved Hebrew University i Jerusalem, fortalte CNN: – Alle har fået det værre mentalt.

I undersøgelsen bad forskerne de 5.000 deltagere om at udfylde et spørgeskema og gav dem smartwatches til at overvåge deres mentale og fysiske aktivitet. Data viser en betydelig nedgang i antallet af skridt som detlagerne gik til daglig og deres søvnlænge- og kvalitet var dårligere.

Danny Horesh, der er ledende forsker i traumestress, fortalte til avisen Ha’aretz: – Israel er i en tilstand af sammensat trauma. Jeg henviser her til begrebet indirekte trauma, hvor meget af det, jeg oplever, er noget, der er sket for nogen som jeg kender. Vi er et lille, tætbefolket land, dvs. at alle kender mindst én person, påvirket af krigen.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem