Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Qatar og FN enige om at overføre bistand direkte til Gaza-indbyggernes konto med israelsk tilsyn

Se svaret fra minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) på hvor mange penge de danske skatteydere har sendt til PA og UNRWA siden 1994. (Foto: Howard Lake, flickr)
Qatar og FN vil overfører over 265 millioner kroner til Gaza.

Som MIFF skrev 17. august, havde Israel konfiskeret 23 tons chokolade som skulle finansiere Hamas. Den iransk-støttet terrorgruppe ville sælge chokoladerne til indbyggerne i Gaza og bruge indtægterne til at finansiere terror mod Israel. Læs HER.

Nu er FN og Qatar blevet enige om aftale om genoptagelse af pengeoverførsler fra Qatar til Gaza. Aftalen har til hensigt at minimere fremtidige Gaza-krige mod Israel, skriver Khaled Abu Toameh og Tovah Lazaroff I Jerusalem Post.

Læs HER om den nazi-inspireret, iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har kontrolleret Gaza siden 2007 efter de overtog enklaven ved blodigt kup mod Fatah-partiet som kontrollerer de palæstinensiske myndigheder (PA).

Læs om Irans rolle HER.

Læs HER om den seneste Gaza-krig mod Israel hvor Hamas og andre terrorgrupper i Gaza angreb Israels civilbefolkning med over 4.300 raketter i løbet af 11 dage.

Læs: Qatar lover 360 millioner dollars i bistand til Hamas-kontrolleret Gaza. Siden 2018 har Qatar givet 133 millioner kroner om måneden med israelsk godkendelse til Gaza. Bistanden ses som en stabiliserende faktor, der skal forhindre at langvarige spændinger mellem Israel og terrorgruppen blusser op og udvikler sig til krig.

Læs: Hamas til Israel: Overfør Qatar-millioner eller jorden vil brænde under jer. Sprængstofballonangrebene mod Syd-Israel forventes at fortsætte.

Læs: Hamas leder til Israel: – Overfør 200 millioner kroner fra Qatar eller der vanker optrapning. Israel og FN frygter terrorgruppen vil misbruge genoptaget kontant betaling fra Qatar til terror.

– Økonomisk bistand vil blive overført direkte fra FN til flere hundredetusind indbyggeres konto i Gaza. Israel vil fører tilsyn med modtagerne, udtalte forsvarsminister Benny Gantz.

Forsvarsminister Gantz, Qatar og FN annoncerede aftalen på over 265 millioner kroner torsdag aften.

https://twitter.com/gantzbe/status/1428407109390151687

Aftalen blev indgået blot en uge før premierminister Naftali Bennetts første officielle besøg i USA og præsident Joe Biden.

Premierminister Bennett rejser om få uger også til Egypten for at mødes med præsident Abdel Fatah el-Sisi. Det er det første offentlige besøg af en israelsk premierminister i Kairo siden 2010. Læs mere HER.

Egypten var med til at få aftalen mellem Israel, Qatar og FN på plads. Siden seneste Gaza-krig mod Israel (Operation Guardian of the Walls), har Egypten arbejdet på at få en våbenhvile på plads. I den forbindelse har Egypten fungeret som mellemled i de indirekte forhandlinger mellem Israel og terrorgruppen Hamas.

Genoptagelsen kontant bistand fra Qatar til Gaza som senest blev stoppet under seneste Gaza-krig mod Israel i maj måned, ses som en afgørende stabiliserende faktor i at bevare roen i Gaza og minimering af risikoen for at terrorgruppen Hamas igen vil angribe Israel.

Til at starte med insisterede Israel på at udbetalingerne ikke blev genoptaget, medmindre Hamas frigav de jordiske rester IDF-soldaterne Hadar Goldin og Oron Shaul, som begge blev dræbt under Gaza-krigen i 2014. Israel krævede også at terrorgruppen frigiver de to israelere Avera Mengistu og Hasham al-Sayed som gik ind i Gaza ved fejl 2014 og 2015.

Aftalen som vil give 100.000 familier i Gaza en månedlig udbetaling på omkring 665 kroner her, blev i sidste ende forhandlet på plads uden aftale om at frigive de israelske fanger til Israel.

Forsvarsminister Gantz lovede at kæmpe videre for at bringe israelerne hjem: – Vi vil fortsætte med at presse på for at få vores soldater og statsborgere fanget af Hamas hjem igen, sagde han.

Terrorgruppen Hamas’ krav om at få penge fra Qatar igen til sine ansatte er ikke med i aftalen – i skrivende stund er der ikke fundet en løsning. En mulighed som blev drøftet var at sende pengene til Hamas via de palæstinensiske myndigheder (PA), men palæstinensiske banker frygtede at de dermed ville handle i strid med antiterrorlove (Israel har indført lovene i forsøget på at stoppe PA’s Pay for Slay ordning som giver dømte palæstinensiske terrorister med israelske liv på samvittigheden “terrorløn” – læs HER om hvordan PA misbruger dansk bistand).

Forsvarsminister Gantz vedrørende PA: – Vi fortsætter også vores dialog med de palæstinensiske myndigheder (PA) for at undersøge muligheden for at etablere en alternativ mekanisme til overførsel af midler under deres tilsyn.

Qatars udsending Mohammed Al-Emadi som er formand for sit amts udvalg for genopbygning af Gaza, udtalte at pengene vil blive udbetalt til modtagerne i Gaza gennem FN og FNs verdensfødevareprogram.

Al-Emadi tilføjede at midlerne vil blive overført ultimo ​​august til udbetaling primo september.

Qatars månedlige overførsler til Gaza på omkring 66,5 millioner kroner er garanteret til udgangen af 2021. Qatar vil sende midlerne til FN, hvorefter de vil blive overført til palæstinensiske banker i Ramallah, som vil sende dem videre til banker i Gaza.

Verdensfødevareprogrammet vil give familierne i Gaza bankkort hvorfra de kan hæve pengene. Listen over familier er godkendt af Israel for at sikre, at de ikke er involveret i terror.

Forud for seneste J´Gaza-krig mod Israel tillod tidligere premierminister Benjamin Netanyahu at Qatar overførte omkring 200 millioner kroner hver eneste måned kontant i kufferter uden opsyn. Millionerne gik til indbyggere i enklaven, Hamas-ansatte og brændstof.

Efter seneste Gaza-krig var blev kun betaling for brændstof fornyet. Premierminister Bennett stoppede kontanterne ind i enklaven i kufferter.

Terrorgruppen Hamas truede med at optrappe konflikten og fornyede terrorangreb mod Israel, medmindre de fik penge igen. Tidligere på ugen angreb Hamas igen, igen Syd-Israel med raketter – læs HER.

Ro i Gaza er vigtig for stabiliteten i Bennetts regering og for at holde låg på terror og vold i Judæa og Samaria (Vestbredden) og Jerusalem. Læs også: – Vi ville ende som Afghanistan hvis vi trak os ud af Judæa og Samaria. Benjamin Netanyahu takkede nej da USA ville kopiere Afghanistan-model i Israel.

Derudover har israel været under amerikansk pres om genoptagelse af humanitær hjælp til Gaza, derfor var det vigtigt at få aftalen på plads inden Bennetts møde med præsident Biden i USA.

Læs også: Faktatjek af Fathi El-Abeds beskrivelse af Gaza. MIFF korrigerer rå propaganda fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening.

Terror og vold fra Gaza ville også besværliggøre eventuelle forhandlinger mellem Israel og palæstinenserne.

Forsvarsminister Gantz understreger at Israel ikke accepterer terror fra Gaza. Israel reagerede IKKE på seneste raketangreb fra Gaza mod Syd-Israel for få dage siden – analytikere peger på, at det givetvis skyldes forhandlingerne om pengeoverførsler fra Qatar. Israel har til gengæld reageret på de seneste sprængstofballonangreb fra Gaza som igennem flere år har hærget Syd-Israel og forårsaget store skader. Læs HER.

Forsvarsminister Gantz:

– I slutningen af ​​Operationen Guardian of the Walls erklærede jeg, at det er slut med status quo. Vi vil ikke tolerere nogen trussel mod vores suverænitet – uanset om det er en sprængstofballon eller raketangreb som angriber vores byer. Vi har reageret tidligere og vil reagere kraftigt på enhver fremtidig trussel. Samtidig letter vi adgangen for humanitær bistand til Gaza

Qatar og Israel har ikke diplomatiske forbindelser, derfor var det usædvanligt af forsvarsminister Gantz havde talt med embedsmænd fra Doha:

– Jeg har været i kontakt med embedsmænd fra Qatar om etablering af mekanisme som sikrer, at pengene når ud til dem, der har brug for dem samtidigt med at Israels sikkerhedsbehov opretholdes, udtalte Gantz.

Det menes at Gantz mødtes i hemmelighed med embedsmand fra Qatar i et tredjeland for at få de sidste detaljer i aftalen på plads, rapporterede nyhedsmediet Walla News.

Gantz takkede Qatar, FN’s særlige koordinator i Mellemøsten Tor Wennesland, USA’s udenrigsminister Antony Blinken, den amerikanske ambassade og “alle vores partnere som var involveret”, især Egypten. Egypten var “en hjørnesten for at bevare roen, stabiliteten og sikkerheden i regionen.”

Meddelelsen om at aftalen var blevet forhandlet på plads skete efter Egyptens efterretningschef Abbas Kamel besøgte Israel og de palæstinensiske selvstyreområder.

Onsdag mødtes Kamel blandt andet med PA-præsident Mahmoud Abbas i Ramallah samt Hussein al-Sheikh som leder PA’s generelle myndighed for civile anliggender, og informationsminister Nabil Abu Rudaineh.

I Israel mødtes Kamel med premierminister Naftali Bennett, forsvarsminister Benny Gantz og udenrigsminister Yair Lapid.

Terrorgruppen Hamas har ikke kommenteret aftalen.

Hamas og andre terrorgrupper i Gaza har opfordret palæstinenserne at deltage i voldelige sammenstød i markering af branden i ​​al-Aqsa-moskeen 21. august 1969:

»Den velsignede al-Aqsa-moske er en rød linje, og vores folk vil ikke tillade ilden at sprede sig til den igen. Moskeen forbliver en rød linje, og den som lægger en hånd på den vil bliver skåret af.«

Læs også: “Zionisterne satte ild til Al-Aqsa-moskeen den 21. august 1969,” står der i skolebog til 7. klasse (udgivet af de palæstinensiske myndigheder – blandt andet finansieret af Danmark). Faktum er, at den australske kristne turist, Denis Rohan satte ild til Al-Aqsa-moskeen. Læs HER.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem