Search
15. september 2020 underskrev Israels premierminister Benjamin Netanyahu normaliseringsaftaler (Abrahamaftalerne) med Emiraternes udenrigsminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan, og Bahrains udenrigsminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa. Donald Trump underskrev på vegne af USA som støttespiller af aftalerne. (Foto: Twitter)

– Kaos i Afghanistan vil forene Israel med sine arabiske naboer

- Talibans sejr i Afghanistan styrker båndene mellem Israel og dets naboer, skriver Herb Keinon.

Abrahamaftalerne indgået mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko i 2020 var og er fortsat historiske – læs mere HER.

Efter USA fik mæglet Abrahamaftalerne på plads, tonede tidligere udenrigsminister John Kerry uventet frem i israelske medier med dyster fremtidsprognose, skriver redaktør og analytiker Herb Keinon i avisen Jerusalem Post.

Et klip af Kerry fra 2016 gik viralt, i klippet sagde Kerry, at ingen arabisk stat nogensinde ville slutte fred med Israel, før der blev indgået en aftale med palæstinenserne.

– Jeg har hørt flere fremtrædende politikere i Israel sige, at den arabiske verden er et andet sted nu, vi skal bare nå ud til dem, og vi kan samarbejde med den arabiske verden og vi vil håndtere palæstinenserne. Nej, nej, nej og atter nej, sagde Kerry og fortsatte:

– Der vil ikke ske fremskridt og separat fred med den arabiske verden uden den palæstinensiske proces og den palæstinensiske fred. Alle skal forstå det. Det er den barske virkelighed, forsikrede Kerry.

Fire år senere underskrev Israel Abrahamaftalerne med fire arabiske stater; Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko – nogle sagde sågar at det var symbolsk at det svarede til hvert at Kerrys 4 “nej’er”, udtalt 4 år tidligere…

I går skrev tidligere premierminister Benjamin Netanyahu på Facebook, at Kerry var helt ude atf trit med virkeligheden i Mellemøsten (i dag er Kerry USA’s særlige klima-udsending).

I 2013, mens Kerry var dybt engageret i at få en aftale på plads mellem Israel og palæstinenserne, inviterede Kerry Netanyahu med på hemmelig rejse til Afghanistan for med Kerrys ord: “at se hvordan USA havde etableret et lokalt militær som kan stå alene i kampen mod terror. ”

– Budskabet var klart, skrev Netanyahu: USA ville også bruge “Afghanistan-modellen” hos palæstinenserne.

Kerry ville med andre ord have at Israel skulle købe ideen om at en USA-uddannet og udstyret palæstinensisk militærstyrke under de palæstinensiske myndigheders kontrol, skulle forhindre terrorister i at overtage Judæa og Samaria (Vestbredden) efter israelsk tilbagetrækning. Læs om de palæstinensiske myndigheders (PA) misbrug af dansk bistand til eksempelvis terrorløn (Pay for Slay), jihad skolepensum som oplærer palæstinensiske skolebørn i at ofre livet i hellig krig mod israelere og meget andet HER.

– Jeg afviste høfligt tilbuddet og ideen, jeg troede at alt ville kollapse så snart USA forlod Afghanistan…. Vi ville se lignende resultat, hvis vi G_d forbyde, ville give dele ud af vores land til palæstinenserne, skrev Netanyahu

Ifølge Netanyahu er konklusionen meget klar: Israel kan ikke stole på andre end sig selv når det kommer til deres sikkerhed. Netanyahu er ikke alene om at nå frem til samme konklusion, skriver Keinon.

I Ariel Sharons tid som premierminister, gentog han ofte følgende sætning i sine taler: – Israel forbeholder sig retten til at forsvare sig selv mod enhver trussel eller kombination af trusler. Faktisk blev en amerikansk forpligtelse til den ret, inkorporeret i berømt brev Sharon modtog fra daværende præsident George W. Bush i 2004. Brevet banede vejen for Sharons beslutning om at trække Israel helt ud af Gaza i 2005. Som bekendt vandt den iransk-støttet terrorgruppe Hamas PA-valget i Gaza i 2006. I 2007 tog Hamas kontrollen over Gaza i blodigt kup mod Fatah-partiet som kontrollerer de palæstinensiske myndigheder (PA). Læs om Hamas HER. Læs om Irans rolle HER.

“USA”, stod der i brevet, “gentager sit faste engagement i Israels sikkerhed, det gælder også at sikre grænser som kan forsvares, bevare og styrke Israels evne til at afskrække og forsvare sig selv mod enhver trussel eller mulig kombination af trusler.”

USA forstod med andre ord, at Israel ikke ville lægge sin sikkerhed i andres hænder og ville sikre at de har kapacitet til at forsvare sig selv, understreger Keinon.

Kerrys forsøg på at overbevise Netanyahu om at stole på en USA-uddannet palæstinensisk styrke i Judæa og Samaria, svarende til den af ​​USA støttet afghanske hær, modsiger USA’s forpligtelse over for Israel og Israels sikkerhed.

I lyset af USA’s tilbagetrækning fra Afghanistan og terrorgruppen Talibanens lynovertagelse af landet, spreder konklusionen sig om at Israel og andre lande i regionen ikke kan stole på andre end sig selv. Læs også: Hamas hylder Taliban efter sejren. – Alle undertrykte folk kan lære af Talibans sejr i Afghanistan, Tweetede Hamas top, Moussa Abu Marzouk.

Tidligere præsident Barack Obama fik Israel og Golf-landene til at forene kræfter med sin afvisning af traditionelle amerikanske regionale allierede som Egypten og Saudi-Arabien og atomaftalen med Iran. Det der nu er sket i Afghanistan, vil ifølge Keinon kun styrke de bånd. Læs hvorfor Iran er en trussel mod Israels sikkerhed HER. Læs om forholdet mellem Israel og Saudi-Arabien HER.

Selvom Saudi-Arabien ikke formelt vil normalisere deres forhold med Israel, vil USA’s tilbagetrækning fra Afghanistan og terrorgruppen Talibans hurtige overtagelse af landet, presse Saudi-Arabien til at styrke deres sikkerhedssamarbejde med Israel yderligere, skriver Keinon.

Læs også: – Europa ignorer dramatiske politiske forandringer i Mellemøsten. – Det bliver et bekosteligt fravær for Europa, hvis freden mellem Israel og araberne forvandler sig til fremtidens regionale krig mod et Iran, som tydeligvis fastholder sin aggressive politik mod sine arabiske naboer og Israel, skriver Hanna Ziadeh i Berlingske Tidende.

Hvis USA regionalt vil blive set på som en supermagt, der ikke vil være der når det gælder og så længe det gælder, vil landene som er afhængige af USA’s militære støtte se det som en anledning til at styrke deres bånd med Israel. Landene vil søge et tæt sikkerhedsarbejdet med Israel i håb om at de dermed vil kunne forsvare sig selv, forklarer Keinon.

Talebans sejr giver også andre terrorgrupper blod på tanden – både sunnimuslimske og shi’itiske terrorgrupper i regionen, fra Marokko til Egypten, Jordan, Saudi-Arabien og Emiraterne.

Abbas Kamel som leder Egyptens efterretningstjeneste, var i går på et sjældent visit i Israel og diskuterede situationen i Gaza – læs mere HER. Under sit møde med premierminister Naftali Bennett, inviterede han Bennett til Egypten på vegne af præsident Abdel Fattah al-Sisi. Det er første egyptiske invitation til israelsk premierminister i mere end et årti, hvilket siger noget om den nuværende situation i regionen. Timingen er ikke tilfældig – når de to ledere mødes vil de, udover at diskutere situationen i Gaza også diskuterer landenes sikkerhedssamarbejde på baggrund af den triste udvikling i Afghanistan, understreger Keinon.

Alt tyder på at Bennett kommer til at afholde møder med flere arabiske ledere – både uofficielt og officielt, slutter Keinon.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp