– Vi ville ende som Afghanistan hvis vi trak os ud af Judæa og Samaria

Benjamin Netanyahu takkede nej da USA ville kopiere Afghanistan-model i Israel.
John Kerry i Jerusalem under møde med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, 2016. (Foto: Flickr/CC)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Israels tidligere premierminister Benjamin Netanyahu skriver på Facebook at han i 2013 afviste tilbud fra USA’s daværende udenrigsminister John Kerry om at besøge Afghanistan for at se på hvordan landet kunne være en model til efterfølgelse i løsning på konflikten med palæstinenserne, skriver Jerusalem Post.

Læs også MIFFs artikel: – Kaos i Afghanistan vil forene Israel med sine arabiske naboer. – Talibans sejr i Afghanistan styrker båndene mellem Israel og dets naboer, skriver Herb Keinon.

– I 2013 blev jeg inviteret af Kerry på hemmeligt besøg til Afghanistan for at se, med hans ord, hvordan USA havde etableret lokal militær styrke som kunne stå op mod terror alene, skrev Netanyahu på Facebook.

Højstående embedsmand i Netanyahus regering på daværende tidspunkt, bekræfter historien og tilføjer at Kerry ville have Netanyahu til at rejse forklædt til Afghanistan. Ifølge Netanyahu var budskabet fra Kerry og Obama-administrationen klar:

USA ville kopierer Afghanistan-modellen i Judæa og Samaria (Vestbredden). USA ville med andre ord bevæbne og træne stor sikkerhedsstyrke (ligesom USA gjorde i Afghanistan), USA forventede at israelske styrker herefter ville trække sig ud af Judæa og Samaria.

Netanyahu skriver i sit FB-opslag at han takkede høftligt NEJ til udenrigsminister Kerrys forslag samt at han allerede på daværende tidspunkt var overbevist om at Afghanistan ville falde fra hinanden så snart USA trak sig ud. Som bekendt tog terrorgruppen Taliban hurtigt magten i landet efter de blev mødt af ikke nævneværdig modstand de USA-trænede sikkerhedsstyrker. Læs mere HER og HER.

«Et ekstremistisk islamisk regime har erobret Afghanistan og vil omdanne landet til en terrorstat som vil true hele verden», skriver Netanyahu. Netanyahu understreger at det samme ville ske i Judæa og Samaria hvis Israel var hoppet med på USA’s ide om at lade andre håndtere Israels sikkerhed. Mange frygter at den iransk-støttet terrorgruppe Hamas eller andre islamistiske terrorgrupper ville fylde magt-tomrummet hvis Israel havde trukket sig ud af området. Læs om Hamas HER. Læs om Irans rolle HER.

«Vi ville se det samme her hvis vi, G_d forbyde, havde delt ud af vores hjemland til palæstinenserne. Palæstinenserne ville ikke etablere et Singapore, de ville etablere en terrorstat i Judæa og Samaria, tæt på Ben-Gurion lufthavn, Tel Aviv, Kfar Saba og Netanya», understreger Netanyahu.

Dore Gold, som i dag leder Jerusalem Center for Public Affairs, var leder af udenrigsministeriet under Netanyahu. Han siger at det er vigtigt at studere og se på konsekvenserne af USA’s tilbagetrækning fra Afghanistan.

– Israel har hele tiden forstået at vores forsvarsdoktrin ikke kan baserer sig på fremmede styrker, men derimod på vores evne til at forsvare os selv. Det har været mantraet fra dem som forsvarer Israels ret til forsvarsbare grænser, som mest af alt har været baseret på Jordandalen. Tanken om at Israel skulle kunne stole på udenlandske styrker er blevet klart og kontant afvist af vores premierministre fra [Yitzhak] Rabin til Netanyahu, understreger Gold.

Læs også: EU’s mislykkede og glemte Gaza-overvågning. – Glemt i det historiske tilbageblik er EU’s rolle i processen og EU’s undladelse af at stille de garantier, de selv lovede at opfylde i 2005, skriver Gerald M. Steinberg.

Amerikanske diplomater har igennem flere år forsøgt at overtale Israel til at lade international styrke i Judæa og Samaria stoppe terrortruslen fra palæstinenserne. Israels tidligere ambassadør Arthur Lenk mener ligesom Gold og mange andre at det som skete i Afghanistan viser at Israel ikke kan stole på andre end sig selv når det kommer til forsvar og sikkerhed:

– Talibans overtagelse af Afghanistan viser hvorfor Israel ikke kan regne med andre – læs HER

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikel– Kaos i Afghanistan vil forene Israel med sine arabiske naboer
Næste artikelMistænker storbrand for at være påsat
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise