Search
Medicin og medicinsk udstyr leveret via Rafah-grænseovergangen til Egypten og distribueres til hospitaler i Hamas-kontrolleret Gaza. Deir al-Balah. (Foto: Majdi Fathi/TPS, 25. oktober 2023)

Her er ti myter om UNRWA du måske troede på

- Mens Israel befrier Gaza fra Hamas, bør det internationale samfund befrie palæstinenserne fra UNRWA, skriver Dr. Adi Schwartz og David M. Weinberg

Som MIFF har skrevet de seneste dage, viser ny rapport at flere UNRWA-ansatte deltog i 7. oktober-massakren mod Israel, den værste massakre mod jøder siden Holocaust.

Anne Herzberg som er NGO Monitors juridiske rådgiver, udtaler: – Desværre overrasker det ikke. Vi har i årevis vidst, at UNRWA tillader Hamas at bruge sine faciliteter til våben opbevaring. Raketangreb affyres fra UNRWA’s faciliteter, og UNRWA’s skolebøger er fyldt med oplæring i had, terror og antisemitisme.

FN har fyret flere UNRWA-ansatte og flere lande (ikke Danmark), har sat deres UNRWA-bistand på pause.

Skattekroner fra Danmark og Norge fortsætter med at fylde UNRWA’s pengekasse – kulturen med at fritage UNRWA for ansvar, ser langsomt ud til at ændre sig. Lande som USA, Canada, Frankrig, Tyskland og Italien har sat deres UNRWA-bistand på pause. Det samme har EU og flere nordiske lande, men ikke Danmark eller Norge – herfra fortsætter skatteydernes penge med at strømme ind i UNRWA’s pengekasse. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler at Danmark først vil tage stilling til UNRWA-bistand til foråret.

Første anklager mod UNRWA kom allerede i 2007 – da Israel trak sig helt ud af Gaza i 2005, blev enklaven overtaget af Fatah som kontrollerer de palæstinensiske myndigheder (PA). I 2006 vandt Hamas det palæstinensiske parlamentsvalg. I 2007 begik Hamas et blodigt kup mod Fatah og har siden haft den fulde kontrol over enklaven. Allerede i 2007 kom de første anklager om at terrorister kaprede UNRWA-ambulancer og våben blev opbevaret i UNRWA-skoler. Det viste sig også at UNRWA-nødhjælp blev solgt i supermarkeder i Gaza.

Her er ti myter om UNRWA som du måske troede på, skrevet af Dr. Adi Schwartz og David M. Weinberg, senior fellows seniorstipendiater ved Misgav Institute for National Security & Zionist Strategy i Jerusalem, bragt i Jerusalem Post.

Myte 1: UNRWA er en FN-organisation, teknisk set er det korrekt, men UNRWA er faktisk en palæstinensisk organisation med palæstinensiske ansatte og palæstinensiske mål. Ud af 13.000 ansatte i Gaza er 99% palæstinensere, der sammen med en lille gruooe internationale medarbejdere dækker over palæstinensisk korruption og ekstremisme.

Flertallet af palæstinensere i Hamas-kontrolleret Gaza støtter Hamas. Dvs at de fleste UNRWA-ansatte også støtter Hamas. Ifølge Israels efterretningstjenester identificerer 10 % af UNRWA’s ansatte i Gaza sig med Hamas eller terrorgruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ). Flere hundrede fejrede de bestialske mord, voldtægter og kidnapninger af babyer, børn, kvinder, ældre og mænd under 7. oktober-massakren. 190 UNRWA-ansatte er “hårdkogte terrorister”.

Myte 2: UNRWA er en nødhjælpsorganisation for palæstinensere, myten har floreret i årtier. UNRWA hjæper kun med lidt mad/humanitær bistand. Hovedparten af UNRWA’s budget går til palæstinensiske skoler og hospitaler – du kommer ikke til at se det noget andet sted i verden. Intet andet FN-agentur dækker udgifter til sundhed og uddannelse for knap en hel befolkning – i stedet for deres lokale regering. UNRWA driver institutionerne og betaler regningerne i hele Gaza, i stedet for Hamas, der har kontrolleret Gaza siden 2007 og har ansvar for sundhed, uddannelse og velfærd til sin befolkning. Hamas er afhængig af UNRWA og UNRWA-donorlandene til drift af deres kerneprovinser i Gazas regering. Dvs. at Hamas har carte blanche til at bygge terrorangrebstunneller og gemme sig i underjordiske militærbunkere under deres krig mod Israel.

Myte 3: UNRWA er en neutral organisation, nej UNRWA er ikke neutral – UNRWA er et politisk værktøj som holder liv i fortælingen om palæstinensisk offer, opretholdelse og forlængelse af palæstinensere som flygtninge og opdrager fremtidens voksne til at støtte evig krig med Israel, inkl. «retten til at vende tilbage» og udslettelse af Israel. I 75 år har UNRWA dæmoniseret Israel.

UNRWA holder liv i konflikten mod Israel ved at give fiktiv flygtningestatus til palæstinensiske efterkommere. I dag ligger tallet 20 gange over omfanget af det reelle flygtningetal. Samtidig nægter de permanent genbosættelse af flygtninge.

Myte 4: UNRWA har en moderat og beroligende effekt, påstanden holder simpelthen ikke vand. UNRWA er domineret af Hamas, og har aldrig haft en beroligende effekt.

Flere organisationer har i årevis fremlagt overvældende beviser for at UNRWA oplærer skolebørn i at blive terrorister. Generationer af palæstinensiske børn er blevet oplært i at hade jøder og tro på at de vil udslette palæstinenserne. Terrorister hyldes som rollemodeller og opildning til terror og vold er en integreret del af undervisningen i UNRWA-skoler. Forgiftningen af palæstinensiske børns hjerner fører til terror mod israelere og koster liv.

Myte 5: Palæstinenserne i Gaza har brug for global finansiering til at fådækket deres basale behov, Israels forsvarshær (IDF), har nu igennem flere måneder fundet klare beviser i Hamas-enklaven for at indbyggerne ikke er usædvanligt trængende eller hjælpeløse.

Hamas-regeringen i Gaza har ikke problemer med at stable komplekse og dyre projekter på benene, som underjordiske terrortunneller til mia. af kr, underjordisk bunkernetværk som konkurrerer med Londons Underground, industrielle våbenfabrikker bygget efter højeste standarder, velorganiserede kommandoenheder med førsteklasses efterretningskapaciteter- og angrebsplanlægningsevner.

Palæstinenserne i Gaza lider ikke af underfinansiering, underordnet uddannelse eller fratagelse af kvalificeret arbejdskraft. Indbyggerne i Hamas-enkalven lider under selvskabte problemer på baggrund af fordrejet prioritering. I årtier har de prioriteret krigsførelse mod Israel, i stedet for at opbygge deres samfund. De har brug for vestlig vejledning (pres) til at omorganisere deres prioriteter – ikke flere penge

Myte 6: Palæstinenserne i Gaza har brug for UNRWA for at kunne overleve, nej det er ikke korrekt og er blevet bekræftet af palæstinenserne. Selvom flere UNRWA-donorlande (ikke Danmark og Norge), har sat deres bistand på pause, fortæller palæstinenserne at de er bekymrede over at verden vil glemme deres sag. Dvs. at de er mere bekymrede over deres politiske sag og status som privilegerede ofre end mangelende bistand.

På sociale medier vrimler det med opslag og klip fra indbyggerne i Gaza, der ikke ser UNRWA som kritisk leverandør af sociale tjenester og nødhjælp, tværtimod ser de UNRWA som en vital validator af palæstinensisk identitet i evighedskrigen mod Israel.

Myte 7: Uden øjeblikkelig genopretning af fuld UNRWA-bistand vil palæstinenserne i Gaza sulte, nej, der mangler hverken mad eller vand i Gaza. Hver dag fragter flere hundrede lastbiler varer og brændstof ind i Gaza givet af arabiske- og vestlige lande. Det er bevist at Hamas konfiskerer mio. af dollars fra leveringerne til sine terrorister og støttere, mens UNRWA ser til uden at stoppe det.

Myte 8: UNRWA er de mest effektive til levering af bistand til palæstinenserne, nej, UNRWA lader Hamas stjæle en stor del af nødhjælpen. De øvrige organisationer er langt mere effektive og er mindre korrupte. Flere af dem er allerede aktive i Gaza og Judæa og Samaria (Vestbredden). De kan sagtens erstatte UNRWA. Det kunne eksempelvis være USAID, UNICEF eller World Food Programme. De kan sagtens klare opgaven uden at bukke under for palæstinensisk pres.

Myte 9: UNRWA kan rettes op, UNRWA har brug for mere end en omstilling, som EU modvilligt har mumlet sig frem til. Der skal meget mere til end tilsynsmekanismer for at rette problemerne op.

UNRWA skal afskaffes, så Gaza kan gøre sig uafhængig af international bistand og få økonomisk fremgang. Gaza skal væk fra drømmen om at udslette Israel og nærme sig tanken om fred og sameksistens. Den nuværende situation med UNRWA-tjenester over jorden, Hamas-terroroperationer under jorden og terrorinfrastruktur i UNRWA-faciliteter ikke kan fortsætte.

Alt det vil kræve fflere internationale aktører på banen, som kan udvikle en produktiv industri og arbejdspladser i Gaza, lede opbygningen og driften af civile tjenester. International finansiering kan stadig blive nødvendig, men bør administreres direkte af udenlandske regeringer og organisationer underlagt kontinuerligt tilsyn og strenge krav.

Myte 10: Nu er ikke det rette tidspunkt til at lukke UNRWA ned, nu er netop det perfekte tidspunkt til at nedlægge UNRWA. Mens Israel befrier Gaza fra Hamas, bør det internationale samfund befrie palæstinenserne fra UNRWA. Derudover vil Israel kunne frigøre sig fra destruktiv UNRWA-afhængighed.

Alt det er afgørende for at kunne genopbygge Gaza og frigøre enklaven for korruption, destruktiv opildning til terror, had, antisemitisme og moralsk råddenskab, der alt for længe har forurenet international bistandspolitik til palæstinenserne, slutter Dr. Adi Schwartz and David M. Weinberg

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp