Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hamas omgrupperer i det nordlige Gaza for at planlægge ny offensiv

Palæstinensiske børn viser deres støtte til den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har kotrolleret Gaza siden 2007. På billedet deltager børn med våben i fejring af Hamas' 35-års fødselsdag, Gaza, 14. december 2022. (Foto: Majdi Fathi/TPS)
Israel står over for en kompliceret opgave i Gaza.

Omfanget af hvad Israel blev udsat for under 7. oktober-massakren, vokser for hver dag der går – den 7. oktober 2023, stormede flere tusind terrorister ind over grænsen fra Gaza og gik til angreb mod forsvarsløse babyer, børn, kvinder, ældre, syge, handicappede og mænd. Israelere kalder dagen for den sorte Shabbat. Den dag blev over 1200 israelske-jøder og israelske-arabere myrdet, voldtaget eller kidnappet til Gaza. Mordene er så bestialske at ord ikke kan beskrive dem. Mange blev voldtaget og udsat for bestialsk tortur før de blev myrdet. Massakren blev filmet af terroristerne og freelance journalister og delt på sociale medier – massakren er den værste mod jøder siden Holocaust. Israel er et land efterladt i chok, sorg og vrede.

Knap en fjerdel af israelere lider af PTSD og knap en halv million er flygtet fra krigen til udlandet – flere af dem til Danmark.

Ultimo oktober gik Israels forsvarshær i gang med sin landoperation i Hamas-kontrolleret Gaza for at få gidslerne hjem og stoppe terrortruslen fra Hamas. Nu skriver The Guardian, at Hamas er tilbage i det nordlige Gaza, hvor de mobiliserer mod Israels forsvarshær (IDF) og genopbygger deres kontrol over enklaven.

I andre områder af Gaza, hvor en stor del af indbyggerne også befinder sig, har terrorgruppen opretholdt sin kontrol og sit politi. Det sker samtidig med den civile orden er ved at bryde sammen i enklavens centrale dele.

Israel står over for kompliceret opgave i Gaza – krigen mod Hamas har nu varet i omkring 4 måneder, men er langt fra slut. Eyal Hulata, tidligere leder af Israels nationale sikkerhedsråd, udtaler: – Vi hører desværre mere om genopretningen af [et] oprør i det centrale- og nordlige Gaza. Vi hører flere beretninger om, at Hamas udfører politiarbejde i det nordlige Gaza og styrer handel, og det er et meget dårligt resultat.

Michael Milstein som står i spidsen for den israelske tænktank Institute for National Security Studies, udtaler at Hamas har genetableret kontrollen i dele af Gaza som IDF ultimo 2023, erobrede efter blodige kampe.

Det omfattede meget af den ødelagte nordlige zone, inkl. Shaati, Jabaliya, Shejaiya og Gaza City.

Milstein tilføjer: – Hamas kontrollerer de pågældende områder. Der er hverken kaos eller vakuum, fordi det er medarbejdere i Gaza’s kommune og civile redningsstyrker, der reelt er en del af Hamas som håndhæver den offentlige orden. Hamas eksisterer stadig og har overlevet.

Han fortsætter: – IDF-versionen er, at i den nordlige del af Gaza var Hamas’ grundlæggende militære struktur brudt. Det virker kun med en konventionel hær, men man står over for en fleksibel guerillastyrke som Hamas. Vi ser allerede snigskytter som eksempelvis sætter fælder op.

Israel trak sig helt ud af Gaza i 2005terrorgruppen Hamas som både har en politisk fløj, militære styrker, et omfattende netværk af velgørende organisationer og civile foreninger vandt det palæstinensiske parlamentsvalg i 2006 og begik et blodigt kup mod Fatah i 2007. Siden har Hamas haft den fulde kontrol over enklaven, inkl. skatteopkrævning og den administrativer kontrol. Mange af enklavens embedsmænd er enten Hamas-medlemmer eller er Hamas-støttere.

– Det er umuligt at vide om de er kommet tilbage eller aldrig er forsvundet, men uanset så er de der nu, siger en IDF-officer, hvis enhed kæmpede mod Hamas-terrorister i Shaati i Gaza, hvor der var voldsomme kampe i november 2023.

Ifølge internationale bistandsmyndigheder i Syd-Gaza, er de ikke overraskede over at Hamas er mindre synlige i området efter de israelske luftangreb.

En højtstående humanitær embedsmand udtaler: – Vi ser stadig teknokraterne, men ikke QB [Qassam-brigaderne, Hamas’ militære fløj]. Vi ser også Hamas-politi i forskellige områder, der i nogle områder fortsat har en vis grad af kontrol.

Derudover fortæller hjælpeorganisationer at Hamas til en vis grad fortsat har magten og kriminaliteten er stigende. Derudover bliver nødhjælp angrebet og plyndret. Det sker især i den centrale del af Gaza, som hverken kontrolleres af Hamas eller IDF: – Mange nødhjælpskonvojer har bevæbnet eskorte. Det er uklart, om det er Hamas-politi eller private sikkerhedsfirmaer. Grænsen mellem de to er hårfin.

En højtstående FN-embedsmand udtaler at Rafah som kontrolleres af det lokale Hamas-politi, er “eneste sted med reel civil orden”.

Magtfulde og rige familier i det centrale Gaza, er blevet beskyldt for at stå bag flere angreb mod konvojer. Det tyder på, at lokale magthavere er ved at genvinde deres magt efter de i mange år blev undertrykt af Hamas.

Ifølge israelske embedsmænd, har IDF dræbt omkring 9.000 ud af de 30.000 Hamas-terrorister som man mente terrorgruppen kunne mobilisere før krigen. Blandt de dræbte terrorister, er også omkring 1.000 elite-terrorister fra Nukhba-brigaderne. Israelske efterretningsembedsmænd vurdere at 3.000-4.000 terrorister i Nukhba-brigaderne fortsat er aktive.

Matt Levitt som er Hamas-ekspert i Washington Institute, udtaler at terrorgruppen er blevet alvorlig ramt: – Det er min vurdering, at en stor del af Hamas-kampstyrken er blevet dræbt, inkl. ledelsen. Selv om de er tilbage i nord, kæmper de som terrorceller, i bedste fald som oprørsceller, ikke terror-kompagnier eller terror-bataljoner.

Ifølge kilder tæt på Hamas, er der en dyb splittelse i terrorgruppen, inkl. voldsom rivalisering i deres politiske ledelse som lever i eksil. Der er også voldsom splittelse mellem Hamas i Gaza og Hamas uden for Gaza.

HA Hellyer som er senior associeret fellow ved Londons tænketank Royal United Services Institute, udtaler at splittelsen er uundgåelig: – Den politiske ledelse udenfor vil være mere og mere fjern. På et tidspunkt vil der blive sat spørgsmålstegn ved deres relevans og splittelse er meget almindelig, når terrorgrupper står i en situation som Hamas gør nu.

Den interne splittelse i Hamas kan forhindre forhandlinger om ny våbenhvile, der blev sat skub i forhandlingerne efter David Barnea, som står i spidsen for Israels efterretningstjeneste Mossad, rejste til Qatar til forhandlinger.

Israels offensiv i Gaza kan fortsætte med den nuværende intensitet i flere måneder, og terrorangrebene kan fortsætte i flere år, mener militærembedsmænd, analytikere og nogle israelske politikere.

Hellyer advarer om at Gaza kan ende som et anarkisk og lovløst “ingenmandsland”, som det eksempelvis skete i Somalia.

I skrivende stund, ser det ikke ud til, at der er rekruttering til Hamas i Gaza, men det kan ændre sig, hvis konflikten trækker ud.

Hamas sidder stadig stærkt på propagandamaskinen og kan fortsat producerer propagandaklip i Gaza. Terrorgruppen har også advaret indbyggerne mod at hjælpe Israel med at lokalisere gidslerne for kontant belønning.

Milstein understreger at alle 16-17-årige i Gaza kan få en Kalashnikov eller en raketdrevet granatkaster stukket i hånden. For få dage siden kostede en raketdrevet granat 21 IDF-soldater livet.

Han slutter: – Vi kan ikke sige, om det allerede sker, men det vil ske. Hvis det sker, kan vi stå over for noget som vil ligne Irak efter 2003.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem