Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Vidste journalister på forhånd at 7. oktober-massakren ville ske?

På billedet ses journalister rapporterer om konflikten fra den israelske by Sderot med Gaza i baggrunden. Journalisterne på billedet hsar intet med sagen i artiklen at gøre. (Foto: Flash90)
Organisationen HonestReporting mener, at tilstedeværelsen af journalister under 7. oktober-massakren rejser alvorlige etiske spørgsmål.

Organisationen HonestReporting publicerede i går en rapport som viser at journalister og fotografer fra flere ledende nyhedskanaler som New York Times, Associated Press, Reuters og CNN, fulgte med Hamas-terroristerne ind i Israel under 7. oktober- massakren.

HonestReporting arbejder med at afdække internationale mediers anti-israelske dækning. Organisationen mener at den omstændighed, at der var journalister med under massakren rejser flere alvorlige etiske spørgsmål.

Oplysningerne om at journalisterne var med mens massakren skete, rejser blandt andet spørgsmålet om journalisterne vidste på forhånd, hvad der ville ske?

«Var det blot en tilfældighed at «journalister» dukkede op ved grænsen tidlig om morgenen uden forudgående koordering med terroristerne? Eller var de en del af planen?», spørger HonestReporting i rapporten.

Tillod Hamas journalisterne at være der? Havde de fået tilladelse til at krydse grænsen ind i Israel sammen med terroristerne? Havde journalisterne informeret deres redaktører om at de fulgte efter terroristerne, som begik massakrer mod israelske jøder, muslimer, beduiner, drusere og kristne?

Det er nogle af de spørgsmål som HonestReporting mener kræver svar.

De påpeger også at journalisterne gik ulovligt ind i Israel ved at krydse grænsen – vidste redaktørene det og havde de godkendt det?

Ifølge deres undersøgelser har fotograferne på tæt hold dokumenteret kidnapning af civile og soldater, de fotograferede da en tankvogn blev angrebet og en israelsk soldat blev lynchet. Journalisterne var også med og tog billeder da kibbutzerne blev angrebet.

En freelance CNN-journalist sendte Live da en tankvogn blev brændt i Israel og fulgte med terroristerne tilbage ind i Gaza.

I klippet har han ikke noget udstyr på sig, der identificerer ham som værende journalist. Samme journalist har tidligere taget selfie hvor Hamas-leder Yahya Sinwar, arkitekten bag 7. oktober-massakren, giver ham et kindkys:

Det amerikanske nyhedsbureau Associated Press (AP), afviser at vide noget på forhånd om 7. oktober-massakren: – AP’s rolle er at dokumentere nyheder og billeder af hvad der sker i verden, også når det der sker er grusomt og koster ofre, udtaler AP.

Samme melding kommer fra Reuters – de siger at de ikke havde forhåndskendskab til massakren. Jerusalem Press Club mener det er vigtigt at få afdækket om journalisterne var vidende om massakren på forhånd: – Hvis repræsentanter af nyhedsbureauer og store internationale medier vidste på forhånd, at massakren ville ske, er vi bekymrede for at de er medskyldige i forbrydelsen og/eller ikke har forhindret drab, udtaler Jerusalem Press Club.

De mener derfor, der bør udføres en grundig undersøgelse for at afdække om journalister kunne have reddet menneskeliv.

Fra premierministerens kontor lyder det, at de ser med stor alvor på at journalister gik rundt side om side med terroristerne under massakren.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem