Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Derfor vil Danmark ikke anerkende palæstinensisk stat endnu

Jonas Gahr Støre og Mette Frederiksen. (Foto: NATO)
I dag meddelte Norge, Irland og Spanien at de vil anerkende en palæstinensisk stat. Mens flere lande forventes at følge trop, står Danmark fast på sin politik.

MIFF har skrevet utallige artikler om hvad der skete under 7. oktober-massakren mod Israel. Massakren var den værste mod jøder siden Holocaust. Den 7. oktober 2023 stormede flere tusind terrorister ind over grænsen fra Hamas-kontrolleret Gaza og gik til angreb mod forsvarsløse babyer, børn, kvinderældre og mænd – alle var legitime mål på tværs af religion, etnicitet og køn. Over 1.200 blev myrdet med ubeskrivelig brutalitet, utallige blev massevoldtaget, flere tusind blev såret og mindst 250 blev kidnappet til Gaza. Hverken Røde Kors eller andre internationale organisationer har besøgt gidslerne, der holdes fanget under umenneskelige forhold.

Hamas takker Norge, Irland og Spanien, som MIFF skrev i dag, har Israel trukket sine diplomater hjem fra Norge og Irland efter de to lande besluttede at anerkende en palæstinensisk stat. Faktisk har Spanien også besluttet at anerkende en palæstinensisk stat.

Hvad Norge kan lære af Danmark, for få dage siden skrev MIFF: – Lad os håbe at Norge vil lytte til Danmark. Lad os håbe at Danmark vil stå fast på, at anerkendelse af Israels ret til at eksistere er forudsætningen for en to-statsløsning. Alt andet vil være en katastrofe for regionen og verden.

I dag skriver B.T., at Danmark og statsminister Mette Frederiksen ikke vil anerkende en palæstinensisk stat.

Socialdemokratiets udenrigsordfører udtaler: – Det er ikke regeringens holdning for nuværende at anerkende Palæstina. Vi fastholder den politik, der også har været den danske linje i mange år, nemlig at en anerkendelse skal ske som led i en forhandling om en to-statsløsning, så den også bliver holdbar.

Danmark går enegang i Skandinavien, i dag besluttede Norge som nævnt at anerkende en palæstinensisk stat. I 2014 anerkendte Sverige en palæstinensisk stat.

Udover dagens udmelding fra Norge, Irland og Spanien, forventes Slovenien og Malta at følge trop.

Fra den danske regering lyder meldingen: – I lighed med flertalet af EU-lande er det ikke noget vi vil gøre. Vi har ønsket at give Palæstina en stærkere stemme i FN, men selve det ensidigt at anerkende en palæstinensisk stat er ikke vores holdning.

Norge, Irland og Spaniens beslutning har vakt stor vrede i Israel, der har trukket deres diplomater hjem.

Socialdemokratiets udenrigsordfører understreger at regeringen ikke frygter Israels reaktion: – Det er ikke det, det handler om. Der er behov for en holdbar løsning, og der mangler vi nogle skridt endnu. For hvem er det, der er den legitime leder af en palæstinensisk stat som så skal anerkende Israels eksistens samtidig med, at Israel gør det modsatte.

Spurgt ind til om dansk anerkendelse af en palæstinensisk stat, i lyset af udenrigsministerens tidligere udmelding om, at regeringen støtter to-statsløsningen, ville være et skridt i den rigtige retning og lægge pres på parterne, svarer Socialdemokratiets udenrigsordfører: – Vi arbejder for en tostatsløsning, men der er nogle skridt og forudsætninger, der skal være der, før vi kan gøre det. Det kan jo ikke være med Hamas, men så skal det være med selvstyret (Fatah, som har kontrol over Vestbredden, red.), som ikke holder regelmæssige valg, så det er også problematisk.

Udenrigsminister Lars Løkke: – Anerkendelse af Palæstina som selvstændig stat er ikke en mirakelkur. Udenrigsministeren understreger at landenes beslutning om at anerkende en palæstinensisk stat, ikke er den rette vej, skriver B.T.

Udenrigsministeren er ikke enig i at en nuværende anerkendelse af en palæstinensisk stat vil bane vejen til fred: – Vi har forskellige vurderinger af, hvilken rolle forskellige lande skal spille, udtaler Lars Løkke.

Udenrigsministeren tilføjer at Danmark gerne vil deltage i internationale forhandlinger, der kan munde ud i en fredsaftale.

Historien har vist at landes anerkendelse af en palæstinensisk stat ikke har fremmet fred. Udenrigsministeren tilføjer: – Sverige anerkendte Palæstina for nogle år tilbage, og det skabte ikke noget momentum. En række andre lande har gjort det, uden at der kom nogen tostats-løsning ud af det.

Udenrigsministeren understreger at betingelserne for at anerkende en palæstinensisk stat, ikke er opfyldt endnu. Som det er nu, opfylder palæstinenserne ikke folkerettens krav til at blive anerkendt som stat. Folkeretten kræver blandt andet, at et land har kontrol over sit territorium og myndigheder som fungere. Udenrigsministeren siger at: “det er ikke situationen lige nu”.

Danmark vil belønne for to-statsløsning, til forskel for Norge, Irland, Norge, Spanien og de 9 andre EU-lande, der har anerkendt en palæstinensisk stat, ønsker Danmark at en eventuel anerkendelse bruges som belønning efter en fredsproces med henblik på en to-statsløsning. Udenrigsministeren tilføjer: – Vi forbeholder beslutningen til den dag, der er en irreversibel fredsproces, der med sikkerhed fører derhen, og det vil give mening at lave den her anerkendelse.

Samtidig understreger udenrigsministeren at vejen mod en to-statsløsning ikke er lige om hjørnet. Lars Løkke slutter: – Hamas vil udrydde Israel. Og lige nu har vi en regering i Israel, der heller ikke synes at have appetit på en tostats-løsning. Det skal dog ikke forhindre et langsigtet arbejde for at sikre en fred. Vi deltager ivrigt i alle de muligheder, vi har for at fremme det her.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem