Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Kan Biden få en aftale på plads mellem Saudi-Arabien og Israel?

USA's præsident Joe Biden under interview uden for Det Hvide Hus, 4. januar 2023. (Foto: Flash90)
- En tilnærmelse kan være på vej, udtalte USA's præsident Biden 28. juli.

USA’s præsident Joe Bidens positive udtalelse om mulig normalisering mellem Saudi-Arabien og Israel, har igen sat gang i spekulationerne om en normalisering i israelske- og armerikanske medier.

«Biden vurderer en stor aftale er på vej i Mellemøsten,» skriver Thomas L. Friedman i New York Post. USA’s nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan var i Saudi-Arabien i maj, og nu er han vendt tilbage. Det faktum, at han rejser tilbage efter så kort tid, kunne være et tegn på, at en normalisering er på vej, skriver Peter Paker og Ronen Bergman i samme avis.

Israel er ikke involveret i de nuværende forhandlinger, men orienteres løbende om dem af Biden-administrationen, fortæller israelsk kilde til Yediot Aharonot. I går kom premierminister Benjamin Netanyahu med sit bidrag til rygterne, da han præsenterede et togprojekt og nævnte, at det sydgående spor i fremtiden, vil kunne forbinde Israel med Saudi-Arabien. Mossasd-chef David Barnea var efter sigende i Det Hvide Hus tidligere på måneden til «hemmelige» samtaler om kontakten med Riyadh.

I sine læk til medierne gør Biden-administrationen det klart, at Israel skal indgå kompromiser med palæstinenserne, for at en aftale kan komme på plads. Væsentlige kompromiser bliver svære for Israels nuværende højreregering, men det kan tænkes at amerikanerne håb er, at midtpartierne i Israel vil danne en koalitionsregering, hvis der sker et gennembrud i forhandlingerne med Riyadh.

I 2020 havde Israels daværende regering planer om at annektere dele af Judæa og Samaria (Vestbredden), men satte planerne i bero, da normalisering med De Forenede Arabiske Emirater blev aktuel (Abraham-aftalerne mellem Israel, Emiraterne, Bahrain og Marokko indgået i 2020). Riyadh ønsker nu, at Israel giver mindst en ligelig indrømmelse, skriver Jerusalem Post. At udskyde annekteringen i fire nye år kunne være en mulighed, skriver Israel Hayom.

En saudi-israelsk normalisering vil efter alt at dømme kun være en del af en større samarbejdsaftale mellem Washington og Riyadh. Præsident Joe Biden har ikke mange måneder tilbage til at beslutte, om han vil indgå en aftale. Næste år vil præsidentkampagnen tage det meste af opmærksomheden, og en fuld traktataftale med Saudi-Arabien vil kræve støtte fra to tredjedele af senatet. Administrationen er usikker på, om republikanerne vil give Biden en sådan diplomatisk sejr.

Normaliseringstoget kan have forladt stationen, men det venter på perronen i Washington, slutter veteran journalist Ariel Kahana i Israel Hayom.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem