Kronprins Mohammed Bin Salman (MBS) har for første gang offentligt ómtalt Israel som en “potentiel allieret” af Saudi-Arabien, skriver Yoni Ben Menachem for Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA). Ben Menachem er ekspert i arabiske anliggender, diplomatisk kommentator for israelsk radio og tv, senioranalytiker i Mellemøsten for Jerusalem Center. Han har desuden været generaldirektør og chefredaktør for Israel Broadcasting Authority.
Bin Salman udviser forsigtig tilgang til Iran, som han kalder suadiernes “nabo”. Saudi-Arabien udviser en bemærkelsesværdig pragmatisme, efterhånden som en mulig fornyet atomaftale nærmer sig, skriver Ben Menachem.
Normaliseringsprocessen mellem Israel og flere arabiske stater (Abraham-aftalerne) blev ikke afbrudt af regeringsskiftet i USA, og Biden-administrationen opmuntrede også til en udvidelse af forbindelserne. Israel fortsætter med at arbejde bag kulisserne for at fremme yderligere arabiske og muslimske stater til at tilslutte sig processen, især Saudi-Arabien.
Saudi-Arabiens kronprins Mohammed Bin Salman (MBS) indtager en mindre rigid offentlig holdning til Israel end sin far, kong Salman bin Abdulaziz. I sidste uge refererede han åbent til spørgsmålet, da han gav et interview til Atlantic Magazine. Underligt nok blev nogle af MBS’ kommentarer ikke publiceret i det amerikanske magasin, men genoptrykt i et udskrift udgivet af Saudi Press Agency.
Hvad angår den voksende normalisering mellem Israel og Emiraterne sagde Bin Salman: – Aftalen mellem Gulf Cooperation Council (GCC)-landene siger, at intet GCC-land vil tage nogen handling – politisk, sikkerhedsmæssig eller økonomisk handling – der skader andre GCC-lande. Og alle GCC-lande har forpligtet sig til det. Uanset det har hvert land uafhængighed til at gøre, hvad de vil, baseret på deres synspunkter, og de har fuld ret til at gøre, hvad de mener, der er nyttigt for Emiraterne.
Hvad angår mulig normaliseringsaftale mellem Saudi-Arabien og Israel gentog Bin Salman den traditionelle saudiske holdning, at den afhænger af fremskridt på den israelsk-palæstinensiske arena : – For os håber vi, at konflikten mellem israelerne og palæstinenserne er løst. Vi ser ikke Israel som en fjende, vi ser dem som en potentiel allieret med mange interesser, som vi kan forfølge sammen. Men vi skal løse nogle problemer, før vi når dertil.
Siden atomforhandlingerne begyndte i Wien, har Saudi-Arabien været meget forsigtige i deres udtalelser om deres shiitiske rival, Iran. Saudierne forudså forhandlingernes udvikling meget tidligt. Umiddelbart efter den nye administration tiltrådte i Washington, åbnede de en hemmelig kanal med Iran, formidlet af Irak, som til sidst blev en åben kanal.
Angående den saudiske holdning til Iran sagde Bin Salman i interviewet: – De er naboer. Naboer for evigt. Vi kan ikke slippe af med dem, og de kan ikke slippe af med os. Så det er bedre for os begge at finde ud af det og se efter måder, hvorpå vi kan sameksistere. Og vi havde fire forhandlingsrunder. Vi hørte udtalelser fra iranske ledere, som vi hilser velkommen i Saudi-Arabien. Og vi vil fortsætte gennem detaljerne i forhandlingerne. Forhåbentlig kan vi nå en position, der er god for begge lande og vil skabe en lysere fremtid for vores land og Iran.
Adspurgt om Irans atomprojekt lagde den saudiske kronprins ikke skjul på sin bekymring over den seneste udvikling: – Jeg tror på, at ethvert land i verden, der har en atombombe er farligt, uanset om det er Iran eller et andet land. Så det ønsker vi ikke at se. Og også, vi ønsker ikke at se en svag atomaftale, fordi det vil ende med den samme konklusion
Historisk reference til Israel. Det er første gang, den saudiske kronprins offentligt har omtalt Israel som en “potentiel allieret”. Han talte også om Iran i en anden tone. I et interview for fire år siden sammenlignede Bin Salman den øverste leder Ali Khamenei med “Hitler” og sagde, at Iran førte “ondskabens akse”. Denne gang blev en sådan snak erstattet af at kalde iranerne for Saudi-Arabiens “naboer”.
Mohammed Bin Salman er “den stærke mand” i Saudi-Arabien, der allerede har stor sikkerheds- og diplomatisk magt, og han er tilsyneladende på vej til at blive den næste saudiske konge. Det understreger blot vigtigheden af det han siger om Israel, og at han ser den jødiske stat som en “potentiel allieret” af Saudi-Arabien mod shiitiske Iran – også selvom han ikke sagde det eksplicit, understreger Ben Menachem.
Ifølge kilder i Jerusalem siger Mohammed Bin Salman det samme til de højtstående israelske embedsmænd han møder, som han sagde i interviewet, udgivet af Saudi Press Agency.
MBS ser Israel som en allieret med Saudi-Arabien, men så længe hans ældre far, kong Salman, er i live, er det svært for ham at afvige fra den traditionelle saudiske linje over for Israel. Samtidig er det at kalde Israel for en “potentiel allieret” utvivlsomt et yderligere positivt skridt i forberedelsen af arabiske hjerter og sind til normalisering med Israel, især når det gøres på tærsklen til en fornyet atomaftale med Iran i Wien.
Præsident Biden og vicepræsident Kamala Harris fortsætter med at boykotte den saudiske kronprins, som de ser som ansvarlig for mordet på journalisten Jamal Khashoggi. De kommunikerer direkte med hans far, kong Salman, og ignorerer kronprinsen. I Atlantic-interviewet fortsætter Bin Salman med at benægte, at han beordrede Khashoggis mord.
Den morderiske handling, insisterede han på, var en fejltagelse af dem, der blev dømt for gerningen. Han sagde, at han ikke stod bag dem og sammenlignede, hvad der skete, med amerikanske fejltagelser i Afghanistan og Irak: “Jeg gør mit bedste for at sikre, at vi har styringen, den rigtige proces og procedure for at være sikker på, at den slags ikke sker igen. Det er mit engagement.”
Ifølge amerikanske kilder har præsident Biden ikke til hensigt at ændre sin holdning til den saudiske kronprins, men i dag, med en truende energikrise, tyder rapporter på, at Det Hvide Hus overvejer et besøg i det saudiske kongerige. Hvad der stadig er uklart, er om Washington vil forsøge at gribe ind i den saudiske kongefamilies indre anliggender for at forhindre Mohammed Bin Salmans valg som konge, når hans far dør eller er uarbejdsdygtig.
Under alle omstændigheder betragter Israel Mohammed bin Salman som en ven og en allieret mod den iranske fare. Selvom sagen holdes uofficiel, forstår toppen i Israel den saudiarabiske kongefamilies vanskeligheder og venter tålmodigt på en tilstand, der vil gøre det muligt at opnå og annoncere en normaliseringsaftale med saudierne.

Historisk reference til Israel fra Saudi-Arabiens kronprins
Kronprins Mohammed Bin Salman har første gang offentligt omtalt Israel som en “potentiel allieret” af Saudi-Arabien

– En ny lejr er ved at tage form i Mellemøsten
– De primære katalysatorer for den lejr som omfatter Israel og muligvis Tyrkiet, er USA’s politik i regionen, Iran og økonomi, skriver Meir Ben-Shabbat.

Saudiarabisk influencer fortæller hvorfor han blev Israel-ven
Alt ændrede sig efter Loay Alshareef mødte sin jødiske værtsfamilie i Paris i 2010. I dag er han en fremtrædende hebraisktalende, arabisk stemme som arbejder for at Abraham-aftalerne vil blomstrer endnu mere.

For første gang er rabbiner blevet fast klummeskribent på førende saudiarabisk avis
– Jeg er ikke overrasket, det er en del af forandringsprocessen og transformationen, der sker netop nu i Golfen, siger rabbiner Marc Schneier.

Arabisk tv-reportage: – I Gaza arbejder ti tusinde palæstinensere for Israels modeindustri
Saudiarabisk nyhedsbureau har set på det økonomiske samarbejde mellem Israel og Gaza.

Chanukah-fejring et lys i mørket i den arabiske verden
– Vi har en lang vej foran os og antisemitisme er fortsat et stort problem, alligevel giver det en følelse af glæde at se jødisk liv begynde at blomstre i vores del af verden, skriver Mendy Chitrik der tjener som rabbiner i Istanbul.

Det Hvide Hus: – Iran kun uger fra at kunne udvikle atomvåben
En proces, der tidligere ville tage mindst et år, kan nu gennemføres på få uger. USA er bekymret over udviklingen.

Israelsk politi har forhindret indsmugling af 100 granater
Israelsk politi har mistanke om at granaterne var tiltænkt terrorangreb mod tæt befolkede områder.

– Modstanden mangler blot 62 milliarder kroner for at kunne udslette Israel
Den iransk-støttet terrororganisation Hizbollah har sat pris på hvad det vil koste at udslette staten Israel.

Israels overraskende allierede i Mellemøsten
– Den stigende trussel fra Iran har fået mange i irakisk Kurdistan til at se en alliance med Israel som endnu et led i kæden, der kan sikre fremtiden for deres autonomi og et springbræt til uafhængighed, skriver Neta Bar.

IAEA-chef om Irans atomaftale: – Jeg har fuld forståelse for Israels bekymring
– Jeg har talt med Israels premierminister Naftali Bennett og jeg har fuld forståelse for Israels bekymring, siger Rafael Mariano Grossi.

– Iran har 3000 ballistiske missiler
Mange af dem kan nå Israel. Med et atomstridshoved kan de true Israels eksistens, siger general Kenneth McKenzie, chef for United States Central Commando.