Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Historisk reference til Israel fra Saudi-Arabiens kronprins

Den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman angriper Irans øverste leder. (Foto: Adrian Cadiz/Flickr)
Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman. (Foto: Adrian Cadiz/Flickr)
Kronprins Mohammed Bin Salman har første gang offentligt omtalt Israel som en "potentiel allieret" af Saudi-Arabien

Kronprins Mohammed Bin Salman (MBS) har for første gang offentligt ómtalt Israel som en “potentiel allieret” af Saudi-Arabien, skriver Yoni Ben Menachem for Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA). Ben Menachem er ekspert i arabiske anliggender, diplomatisk kommentator for israelsk radio og tv, senioranalytiker i Mellemøsten for Jerusalem Center. Han har desuden været generaldirektør og chefredaktør for Israel Broadcasting Authority.

https://twitter.com/JerusalemCenter/status/1500819414349926400

Bin Salman udviser forsigtig tilgang til Iran, som han kalder suadiernes “nabo”. Saudi-Arabien udviser en bemærkelsesværdig pragmatisme, efterhånden som en mulig fornyet atomaftale nærmer sig, skriver Ben Menachem.

Normaliseringsprocessen mellem Israel og flere arabiske stater (Abraham-aftalerne) blev ikke afbrudt af regeringsskiftet i USA, og Biden-administrationen opmuntrede også til en udvidelse af forbindelserne. Israel fortsætter med at arbejde bag kulisserne for at fremme yderligere arabiske og muslimske stater til at tilslutte sig processen, især Saudi-Arabien.

Saudi-Arabiens kronprins Mohammed Bin Salman (MBS) indtager en mindre rigid offentlig holdning til Israel end sin far, kong Salman bin Abdulaziz. I sidste uge refererede han åbent til spørgsmålet, da han gav et interview til Atlantic Magazine. Underligt nok blev nogle af MBS’ kommentarer ikke publiceret i det amerikanske magasin, men genoptrykt i et udskrift udgivet af Saudi Press Agency.

Hvad angår den voksende normalisering mellem Israel og Emiraterne sagde Bin Salman: – Aftalen mellem Gulf Cooperation Council (GCC)-landene siger, at intet GCC-land vil tage nogen handling – politisk, sikkerhedsmæssig eller økonomisk handling – der skader andre GCC-lande. Og alle GCC-lande har forpligtet sig til det. Uanset det har hvert land uafhængighed til at gøre, hvad de vil, baseret på deres synspunkter, og de har fuld ret til at gøre, hvad de mener, der er nyttigt for Emiraterne.

Hvad angår mulig normaliseringsaftale mellem Saudi-Arabien og Israel gentog Bin Salman den traditionelle saudiske holdning, at den afhænger af fremskridt på den israelsk-palæstinensiske arena : – For os håber vi, at konflikten mellem israelerne og palæstinenserne er løst. Vi ser ikke Israel som en fjende, vi ser dem som en potentiel allieret med mange interesser, som vi kan forfølge sammen. Men vi skal løse nogle problemer, før vi når dertil.

Siden atomforhandlingerne begyndte i Wien, har Saudi-Arabien været meget forsigtige i deres udtalelser om deres shiitiske rival, Iran. Saudierne forudså forhandlingernes udvikling meget tidligt. Umiddelbart efter den nye administration tiltrådte i Washington, åbnede de en hemmelig kanal med Iran, formidlet af Irak, som til sidst blev en åben kanal.

Angående den saudiske holdning til Iran sagde Bin Salman i interviewet: – De er naboer. Naboer for evigt. Vi kan ikke slippe af med dem, og de kan ikke slippe af med os. Så det er bedre for os begge at finde ud af det og se efter måder, hvorpå vi kan sameksistere. Og vi havde fire forhandlingsrunder. Vi hørte udtalelser fra iranske ledere, som vi hilser velkommen i Saudi-Arabien. Og vi vil fortsætte gennem detaljerne i forhandlingerne. Forhåbentlig kan vi nå en position, der er god for begge lande og vil skabe en lysere fremtid for vores land og Iran.

Adspurgt om Irans atomprojekt lagde den saudiske kronprins ikke skjul på sin bekymring over den seneste udvikling: – Jeg tror på, at ethvert land i verden, der har en atombombe er farligt, uanset om det er Iran eller et andet land. Så det ønsker vi ikke at se. Og også, vi ønsker ikke at se en svag atomaftale, fordi det vil ende med den samme konklusion

Historisk reference til Israel. Det er første gang, den saudiske kronprins offentligt har omtalt Israel som en “potentiel allieret”. Han talte også om Iran i en anden tone. I et interview for fire år siden sammenlignede Bin Salman den øverste leder Ali Khamenei med “Hitler” og sagde, at Iran førte “ondskabens akse”. Denne gang blev en sådan snak erstattet af at kalde iranerne for Saudi-Arabiens “naboer”.

Mohammed Bin Salman er “den stærke mand” i Saudi-Arabien, der allerede har stor sikkerheds- og diplomatisk magt, og han er tilsyneladende på vej til at blive den næste saudiske konge. Det understreger blot vigtigheden af det han siger om Israel, og at han ser den jødiske stat som en “potentiel allieret” af Saudi-Arabien mod shiitiske Iran – også selvom han ikke sagde det eksplicit, understreger Ben Menachem.

Ifølge kilder i Jerusalem siger Mohammed Bin Salman det samme til de højtstående israelske embedsmænd han møder, som han sagde i interviewet, udgivet af Saudi Press Agency.

MBS ser Israel som en allieret med Saudi-Arabien, men så længe hans ældre far, kong Salman, er i live, er det svært for ham at afvige fra den traditionelle saudiske linje over for Israel. Samtidig er det at kalde Israel for en “potentiel allieret” utvivlsomt et yderligere positivt skridt i forberedelsen af arabiske hjerter og sind til normalisering med Israel, især når det gøres på tærsklen til en fornyet atomaftale med Iran i Wien.

Præsident Biden og vicepræsident Kamala Harris fortsætter med at boykotte den saudiske kronprins, som de ser som ansvarlig for mordet på journalisten Jamal Khashoggi. De kommunikerer direkte med hans far, kong Salman, og ignorerer kronprinsen. I Atlantic-interviewet fortsætter Bin Salman med at benægte, at han beordrede Khashoggis mord.

Den morderiske handling, insisterede han på, var en fejltagelse af dem, der blev dømt for gerningen. Han sagde, at han ikke stod bag dem og sammenlignede, hvad der skete, med amerikanske fejltagelser i Afghanistan og Irak: “Jeg gør mit bedste for at sikre, at vi har styringen, den rigtige proces og procedure for at være sikker på, at den slags ikke sker igen. Det er mit engagement.”

Ifølge amerikanske kilder har præsident Biden ikke til hensigt at ændre sin holdning til den saudiske kronprins, men i dag, med en truende energikrise, tyder rapporter på, at Det Hvide Hus overvejer et besøg i det saudiske kongerige. Hvad der stadig er uklart, er om Washington vil forsøge at gribe ind i den saudiske kongefamilies indre anliggender for at forhindre Mohammed Bin Salmans valg som konge, når hans far dør eller er uarbejdsdygtig.

Under alle omstændigheder betragter Israel Mohammed bin Salman som en ven og en allieret mod den iranske fare. Selvom sagen holdes uofficiel, forstår toppen i Israel den saudiarabiske kongefamilies vanskeligheder og venter tålmodigt på en tilstand, der vil gøre det muligt at opnå og annoncere en normaliseringsaftale med saudierne.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem