Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hvad vil en normaliseringsaftale med Saudi-Arabien betyde for Israels sikkerhed?

Her ses IDF's ledelse under et møde den 6. april 2023. Nederst til højre ses IDF-chef Herzi Levi. Ved siden af ham ses chef for Israels interne efterretningstjeneste Shin Bet Ronen Bar. (Foto: IDF)
Det er Israels forsvarshær (IDF) begyndt at se på.

MIFF har igennem længere tid skrevet om, at forholdet mellem Israel og Saudi-Arabien har ændret sig til det bedre. For få dage siden kunne MIFF fortælle at Israels turistminister Haim Katz var rejst til Saudi-Arabien for at deltage i en FN-konference – det var første gang en israelsk minister var på officielt besøg i regionens vigtigste kongedømme.

I dag kunne MIFF fortælle at en israelsk delegationen bestående af 14 embedsmænd, inkl. flere israelske ministre og kommunikationsministeriet er på officielt besøg i Riyadh.

Nu skriver Times of Israel, at Israels forsvarshær (IDF) er begyndt at se på konsekvenserne for Israels sikkerhed, nu hvor en normaliseringsaftale med Saudi-Arabien ser ud til at være på trapperne.

IDF vil blandt andet se på mulighederne for at indgå i partnerskaber og samarbejde, inkl. risici for den jødiske stats sikkerhed. IDF-afdelinger som efterretning, Iran og luftvåben, deltager i undersøgelse.

IDF vil desuden undersøge konsekvenserne, hvis Saudi-Arabien får et atomprogram.

Resultaterne vil først blive præsenteret for IDF-chef Herzi Levi og forsvarsminister Yoav Gallant, og herefter for regeringen.

Undersøgelsen kommer på et tidspunkt, hvor Biden-administrationen arbejder for at få en normaliseringsaftale mellem Israel og Saudi-Arabien på plads. Som en del af rammen for en sådan aftale, vil Saudi-Arabien have en omfattende gensidig forsvarspagt og våbenaftale. Derudover forventes det, at Israel vil skulle give noget til palæstinenserne.

Saudi-Arabien har bedt USA om at godkende deres udvikling af et civilt atomprogram, som en del af betingelserne for en normaliseringsaftale med Israel. Saudierne vil også have adgang til avanceret amerikansk forsvarsteknologi.

Talsmand for sikkerhedsrådet i Det Hvide Hus, John Kirby, har udtalt at det “grundlæggende rammeværk” for en aftale er på plads, men understregede samtidig at komplekse udfordringer fortsat venter forude, inden en normaliseringsaftale kan falde på plads..

Under sin FN-tale for få dage siden, sagde Israels premierminister Benjamin Netanyahu at en normaliseringsaftale med Saudi-Arabien snart vil falde på plads og tilføjede at: – Det israelske folk længes efter fred.

Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman (MBS) sagde, i sjældent interview til den amerikanske nyhedskanal Fox News, at for hver dag der går «kommer vi tættere på normalisering med Israel».

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem