Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Saudi-Arabien har åbnet hele sit luftrum for israelske flyvninger

31. august 2020 fløj et israelsk fly for første gang gennem saudiarabisk luftrum. Her flyver de over hovedstaden Riyadh. Den 15. juli 2022, traf Saudi-Arabien historisk beslutning om at åbne hele sit luftrum for flyvninger fra Israel. (Foto: GPO)
Endnu en historisk beslutnig banner vejen for et nyt Mellemøsten.

Saudi-Arabiens General Authority of Civil Aviation meddelte tidligt fredag morgen, at de har besluttet at tillade “alle luftfartsselskaber, der opfylder myndighedernes krav” at flyve ind i Kongerigets luftrum, en beslutning, der vil tillade israelske flyselskaber at flyve over hele landet, skriver Jerusalem Post.

– Inden for rammerne af Kongeriget Saudi-Arabiens ønske om at opfylde sine forpligtelser i henhold til Chicago-konventionen (​​1944), som foreskriver ikke-diskrimination mellem civile luftfartøjer, der anvendes i international luftnavigation, og for at komplementere bestræbelserne på at konsolidere Kongerigets position som et globalt knudepunkt, der forbinder tre kontinenter og for at forbedre den internationale luftforbindelse, annoncerer General Authority of Civil Aviation (GACA) beslutningen om at åbne Kongerigets luftrum for alle luftfartsselskaber, der opfylder myndighedens krav til overflyvning, står der blandt andet i meddelelsen.

Beslutningen, som ikke nævne Israel ved navn, kommer midt i USA’s præsident Joe Bidens besøg i Israel og mindre end 24 timer før præsidenten rejser videre fra Ben-Gurion Lufthavn i historisk første direkte præsidentrute fra Israel til Jeddah i Saudi-Arabien.

Israels premierminister Yair Lapid Tweetede:

– Efter lang, intenst og skjult diplomati med Saudi-Arabien og USA har vi i dag gode nyheder. De saudiarabiske luftfartsmyndigheder har meddelt, at de vil åbne saudiarabisk luftrum for israelske flyselskaber.

– Forud for beslutningen underskrev Israel og USA “Jerusalem-erklæringen” og uddybningen af den amerikanske forpligtelse til Israels sikkerhed, kampen mod Irans atomprogram og udbygning af normalisering og processerne i Abraham-aftalerne og Negev-pagten.

– Jeg vil gerne takke USA’s præsident, Joe Biden, for et besøg, der rørte et helt land. For hans engagement i Israels militære og politiske magt. Jeg ønsker ham succes ved topmødet i Jeddah.

– Jeg lykønsker den saudiarabiske ledelse med åbning af luftrummet. Det er et første skridt. Vi vil fortsætte med at arbejde på det med den nødvendige forsigtighed til gavn for israelsk økonomi, Israels sikkerhed og Israels indbyggere.

USA’s nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan udsendte en erklæring, hvor han hilste udtalelsen velkommen: – Præsident Biden glæder sig over og roser den historiske beslutning fra Saudi-Arabiens ledelse om at åbne Saudi-Arabiens luftrum for alle civile luftfartsselskaber uden forskelsbehandling, en beslutning, der inkluderer flyvninger til og fra Israel.

“Beslutningen er resultatet af præsidentens vedholdende og principielle diplomati med Saudi-Arabien over mange måneder, der kulminerede med hans besøg i dag. Beslutningen baner vejen for en mere integreret, stabil og sikker region i Mellemøsten, som er afgørende for sikkerheden og velstanden i USA, det amerikanske folk, Israels sikkerhed og velstand.

Sullivan tilføjede at præsident Biden vil have “mere at sige” om beslutningen senere i dag, når han og hans stab rejser direkte fra Israel til Saudi-Arabien.

De seneste uger har medierne skrevet om at Saudi-Arabien ville åbne sit luftrum for israelske flyselskaber som en gestus midt i USA’s og Israels bestræbelser på at fremme forbindelserne mellem Kongeriget og den jødiske stat.

Ifølge rapporterne ville Israel gå med til nye sikkerhedsarrangementer, som ville tillade Egypten at overføre kontrollen over to øer i Tiranstrædet til Saudi-Arabien til gengæld for åbning af Kongerigets luftrum for israelske flyselskaber. Aftalen er ikke blevet offentliggjort.

Allerede før beslutningen fik israelske flyselskaber tilladelse til at gennemføre flyvninger til Emiraterne og Bahrain gennem en særlig luftkorridor over saudiarabisk territorium, men den nye beslutning åbner hele Saudi-Arabiens luftrum for israelske luftfartsselskaber og dermed spares flere timers flyvning til og fra Asien.

“I en vis forstand er det et absolut minimum” af skridt, der kan tages af saudiaraberne, siger Amos Yadlin, tidligere leder af IDF’s Militære Efterretningsdirektorat og nuværende leder af Instituttet for Nationale Sikkerhedsstudier (INSS), til Israels ,militære radiostation (Galei Tzahal). Og tilføjer:

“Det er en væsentlig udvikling, der fungerer som et led i kæden af optøning af [kolde] forhold mellem vores lande, men det er stadig meget langt fra den normalisering og den fred, vi ønsker.”

Israels turistminister Yoel Razvozov Tweetede: – Flyvninger til mod øst vil blive billigere.
Den historiske beslutning om at tillade israelske fly at flyve over Saudi-Arabiens luftrum er resultatet af meget politisk arbejde. En afkortning af flyrejser mod øst vil sænke priserne markant og åbne op for nye og mangfoldige destinationer for israelere.
Tak til Kongeriget Saudi-Arabien, til præsident @POTUS og premierminister @yairlapid om at virkeliggøre visionen om et nyt Mellemøsten.

Det vides endnu ikke om direkte flyvninger for israelsk-arabisk, muslimske pilgrimme fra Israel vil blive tilladt.

Ifølge flere rapporter de seneste uger, vill Saudi-Arabien ville også tillade charterflyvninger for muslimske pilgrimme direkte fra Israel til Saudi-Arabien for at udføre hajj (obligatorisk pilgrimsrejse til Mekka, som alle muslimer skal foretage mindst én gang i løbet af deres liv).

Dagens meddelelse nævnte ikke en sådan ordning.

Læs mere om de positive fremskrift i forholdet mellem Israel og Saudi-Arabien her.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem