Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Saudi-Arabien og Israel forbereder stort diplomatisk møde

Forholdet mellem Israel og Saudi-Arabien opblødes. Flere israelere har allerede besøgt Riyadh. Nu skriver Israel igen historie på flere fronter i kongeriget. (Foto: Wikipedia)
Stort diplomatisk gennembrud i forholdet mellem Israel og Saudi-Arabien forventes at være på trapperne.

MIFF har tidligere skrevet om at der også er ved at ske historiske ændringer i Saudi-Arabien når det gælder forholdet til Israel og det jødiske folk – læs nogle af MIFFs artikler om emnet HER.

I okt. 2021 Tweetede MIFF om at der er kommet en rabbiner til Saudi-Arabien:

I januar 2022 kunne MIFF fortælle at den førende saudiarabiske avis Arab News for første gang havdeansat rabbiner som fast klummeskribent:

Saudi-Arabien og Israel forbereder et stort diplomatisk møde hvor der blandt andet vil blive underskrevet aftaler inden for luftfart, landbrug, energi, medicin, forskning og teknologi, skriver den israelske finansavis Globes.

Det sunni-muslimske kongedømme har allerede åbnet op for at israelske forretningsfolk kan rejse ind i landet med deres israelske pas. De fleste af dem er repræsentanter og ledere i israelske teknologivirksomheder inviteret af Saudi Arabien. Men der er også jødiske expacts som arbejder i Saudi Arabien og flere steder i kongedømmet kan man nu købe kosher mad (mad som overholder jødiske spiseregler for hvordan mad tilberedes – eksempelvis må mælk/mælkeprodukter eller produkter med mækebestanddele og kød ikke tilberedes sammen eller spises i samme måltid)

Også saudiarabiske influencers har haft en positiv indflydelse på forholdet mellem de to lande. Her er nogle eksempler:

Mohammed Saud Tweeter på hebraisk, synger på hebraisk og yiddish, han har ofte jøder og israelere på besøg i Saudi Arabien og i 2019 besøgte han Israel og daværende premierminister Benjamin Netanyahu:

Loay Alshareef er en stærk saudiarabisk influencer som når ud til flere hundrede tusind følgere. I dag bor han i Emiraterne. Som barn lærte han at hade jøder, men det ændrede sig efter han boede som student hos jødisk familie i Frankrig. Tidligere på året bragte MIFF hans historie om hvordan han blev Israel-ven.

Her ses Loay Alshareef sammen med sine jødiske venner, blandt andet rabbi Levi Duchman der tjener som rabbiner i Emiraterne under fejring af Chanukah 2021 i Golfstaten. (Foto: Chabad Lubavitch, Flickr)

Vi er vidner til en meget dramatisk ændring i forholdet mellem Israel og Saudi-Arabien. Ændringen er sket efter saudiarabiske myndigheder ophævede forbuddet mod at indrejsende med israelsk pas kan indrejse. Det betyder at israelske forretningsfolk med et særligt visa i hånden kan rejse til Saudi-Arabien.

Flere israelske forretningsfolk har allerede besøgt Saudi-Arabien. Det menes også at være hvad har dannet rammen for det kommende diplomatiske stormøde mellem sunni-muslimske Saudi-Arabien og den jødiske stat.

Mange saudiarabere vil også gerne til Israel for at fremme deres forretninger og få indblik i landets boomende teknologibranche.

Igen er det Abraham-aftalerne i 2020 mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko, vi kan takke for den spændende udvikling i regionen. Ender det med en eller anden form for aftale mellem Israel og Saudi-Arabien, vil det være historisk fordi Saudi-Arabien er det største, vigtigste og stærkeste land i regionen. Saudi-Arabien er således meget toneangivende for hele regionen og der lyttes til meldingerne der kommer fra kongeriget. Flere analytikere har påpeget at Abraham-aftalerne ikke var blevet underskrevet uden accept fra Saudi-Arabien.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem