Search
Her ses Loay Alshareef sammen med sine jødiske venner, blandt andet rabbi Levi Duchman der tjener som rabbiner i Emiraterne under fejring af Chanukah 2021 i Golfstaten. (Foto: Chabad Lubavitch, Flickr)

Saudiarabisk influencer fortæller hvorfor han blev Israel-ven

Alt ændrede sig efter Loay Alshareef mødte sin jødiske værtsfamilie i Paris i 2010. I dag er han en fremtrædende hebraisktalende, arabisk stemme som arbejder for at Abraham-aftalerne vil blomstrer endnu mere.

Da Loay Alshareef var en 28-årig fransk studerende fra Saudi-Arabien i Paris, fik han et chok ved det første møde med sin værtsfamilie. Værtsfamiliens hjem var fyldt med davidstjerner og andre judaika genstande. Hans første tanke var at forlade deres hjem med det samme og finde en anden værtsfamilie, Alshareef udtaler til The Circuit: “Jeg følte mig ikke godt tilpas i begyndelsen,”

for at det meget mildt, havde Alshareef med egne ord “ikke positive synspunkter om Israel eller om det jødiske folk,” tilbage i 2010.

“Jeg ringede til skolen, og de sagde ‘tag din tid'”. Takket være blid vejledning fra hans “kloge” værtsmor gjorde han netop det.

Fra Israel-hader til Israel-ven: Det tilfældige og intime møde for mere en et årti siden med en jødisk familie, blev et vendepunkt for Alshareef, en observant muslim, hvis far oprindeligt er fra Egypten og også har familie fra Bahrain, hvilket Alshareef selv beskriver som “en meget flot blanding.” Alshareef voksede op i en middelklassesfamilie i Jeddah sammen med sin bror og søster.

I dag er han en fremtrædende influencer i regionen, som har taget Abraham-aftalerne indgået i 2020 mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko til sig. Abraham-aftalerne har i løbet af knap halvandet år transformeret regionen til det bedre. Det skyldes i høj grad det personlige møde mellem israelere og deres arabiske naboer. I dag kalder mange israelere og arabere hinanden for brødre – i Mellemøsten har det betydning fordi æresbegreberne i regionen er nogle andre end dem vi eksempelvis kender i Skandinavien. At kalde en person for sin bror eller søster i Mellemøsten, betyder at man vil være loyal og beskytte hinanden.

Alshareef har fanget ledernes opmærksomhed i Israel, USA og Golfen – i dag mødes han ofte med fremtrædende personer når de besøger Emiratern, hvor han har levet siden 2020.

Alshareef ejer et PR-firma i Abu Dhabi. Han arbejder både med statslige og ikke-statslige enheder, han underviser også i engelsk og arabisk. Derudover har han lært hebraisk, hovedsageligt fra at se tv og lytte til sange og podcasts. Før han flyttede til Emiraterne, boede Alshareef i Bahrain og tilbragte et par år i USA, hvor han tog en mastergrad som softwareingeniør.

Han har endnu ikke besøgt Israel, men håber at gøre det, når Corona-situationen tillader det – han venter også med at besøge sin mor tilbage i Jeddah af samme grund. I sidste ende stræber han efter at få en akademisk grad i Israel og studere Dødehavsrullernes historie, og han omfavner yderligere sin kærlighed til bibelsk hebraisk (bibelsk hebraisk og moderne hebraisk er ikke ens). Alshreef beskriver bibelsk hebraisk som et “meget autentisk og rigt sprog.”

Alshareef understreger at israel som en moderne Start-Up nation er utrolig spændende, men også Israels “histore er et fyrtårn i vores verden og fortjener at få mere opmærksomhed.” Læs om 4.000 års jødisk historie HER.

LÆS: – Israel er en innovation super power som Danmark bør samarbejde med

Alshareefs overgang til at elske Israel skete gradvist “Jeg gennemgik en indre kamp. Ændringen var ikke let, men jeg ville den virkelig”.

Alshareef er vokset op i et land hvor anti-israelske og antisemitiske budskaber blev indpodet fra fødslen, derfor blev det en øjenåbner for ham at blive taget imod med åbne arme i et jødisk hjem i Frankrig.

“Med tiden engagerede jeg mig mere og mere med dem [den jødiske familie] – det ændrede på mange af mine negative synspunkter,” fortæller han.

Det krævede mod, fortæller han, at forlade “flokken”, hvor had mod jøder er normen.

“Der er gode jøder og dårlige jøder, gode kristne og dårlige kristne, gode muslimer og dårlige muslimer – men det var ikke hvad vi lærte. Vi lærte at jøderne konspirerer mod muslimer, at jøderne er onde, at jøderne hader muslimer fra bunden af deres hjerter. Og for mig var det meget forvirrende.”

Som historieinteresseret blev det at læse Bibelen et væsentligt element i Alshareefs forvandling. Mens han studerede, begyndte han at forstå det jødiske folks forbindelse til Israels land.

”Bibelen handler om forholdet mellem Israel, Israels folk og deres naboer, Israels folk og G_d. Så når du graver dybt i det, begynder du at indse, hvor forbundet jøderne er til landet, og hvorfor netop det land. FRa tidspunktet hvor Joshua bin Nuns indtog landet til tiden, hvor Makkabæerne tog kontrol over Judæa, lærer du om Israels historie. Og så begynder du at tro på legitimiteten af ​​den jødiske tilhørsforhold til Israels land eller til Kanaans land.”

I dag er Alshareef fuldt ud investeret i at bygge broer mellem jøder og arabere, men forstår samtidig de iboende udfordringer ved at gøre det. “Du kan ikke bebrejde folk for at være blevet undervist i had mod jøder og Israel i 70 år.” Og tilføjer at Saudi-Arabien i dag gennemgår en “stor forandring” og ændrer i deres tidligere undervisningspensum, som han beskriver som en “katastrofe”.

Marcus Sheff, administrerende direktør for The Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-se), påpeger, at 15 ud af flykaprerne som 11. september angrebet mod USA, voksede op i Saudi-Arabien, ligesom Osama bin Laden.

“Der er en klar og direkte forbindelse til skolepensummet,” understreger Sheff. Ændringer i uddannelsessystemet skete langsomt, men de senere år, fortæller Sheff, har der været en institutionel indsats for forandring, og “der er en klar strategisk tilgang til modernisering af skolepensummet.”

IMPACT-se har overvåget skolepensum rundt omkring i verden siden 2003, på årsbasis siden 2019, hvor de fremlagde en rapport og en liste med eksempler på nødvendige ændringer til de saudiarabiske myndigheder, hvorefter der blev foretaget væsentlige ændringer. Organisationen har set fjernelse af ​​”meget indhold” som dæmoniserede jøder, kristne og ikke-troende og opildnede til jihad.

“Forbud mod venskaber med jøder og kristne er blevet fjernet fra saudiarabisk skolepensum og landet åbner op for at lave forretninger med omverdenen. Du kan ikke lave forretninger med dem som du forbyder omgang med.” understreger Sheff

Alshareef promoverer personlige relationer på tværs af religioner på sociale medier og videoklip som han deler med sine 180.000 Twitter-følgere og 38.000 Instagram-følgere. Derudover promoverer han også fortholdet mellem folk på tværs af religon via uddannelsesmæssige og ansigt-til-ansigt møder.

Alshareef fortæller at han ofte bliver spurgt hvordan forholdet kan være venskabeligt med Israel efter at ledere i Emiraterne før udtrykte sig negativt om den jødiske stat: “Jeg svare altid at i politik ændrer omstændigheder sig. Og når omstændighederne ændrer sig, må man tilpasse sig dem. Vi anså Israel for at være en trussel, for at være helt ærlig. Oprettelsen af den moderne stat Israel, blev betragtet som en trussel. Tiden viste, at Israel er en del af regionen og ønsker at være en aktiv medspiller sammen med sine naboer. Israel har aldrig udgjort en trussel. Det land som virkelig udgør en trussel mod os, er Iran.”

Alshareef bruger også sin indflydelse på sociael medier til at promovere og forsvare Emiraterne. Forud for ​​Expo 2020 i Dubai lagde han et videoklip op på sociale medier, hvor han kritiserede Europa-Parlamentet for at opfordrede medlemslandene til ikke at deltage grundet landets menneskerettighedskrænkelser.

“Menneskerettigheder handler om at beskytte individer og grupper mod diskrimination, sørge for at alle indbyggere har lige adgang til sundhed, uddannelse og menneskelig værdighed – alt det har vi i Emiraterne,”

Alshareef blev forelsket i Emiraterne da han rejset dertil i 2016. Han beskriver Emiraterne som et land der udviser “åbenhed og accept af andre.”

Det er et storbyland, vi har forskellige kulturer, forskellige sekter, forskellige religioner, forskellige mennesker. Den harmoni som alle der lever her føler, at blive accepteret, er ærlig talt vidunderlig,«

“Jeg udtaler mig på baggrund af viden og erfaring, og jeg siger altid, at mit ultimative mål er at bringe jøder og muslimer sammen. Hvis det får nogle til at hade mig for det, så tager jeg det med.”

“Jeg har tiltro til mig selv og Emiraterne, vi har den samme dagsorden. Den samme dagsorden for at acceptere, den samme dagsorden med at omfavne andre kulturer og andre mennesker, og især når det kommer til Israel – efter Abraham-aftalen ville jeg aldrig kunne leve i en Golfstat, der er bedre end Emiraterne.”

Han ville ikke være i stand til at deltage i de samme fredsskabende aktiviteter med israelere i Saudi-Arabien, fortæller han, fordi der endnu ikke er den samme accept af Israel blandt folket som der er i Emiraterne. “De vil acceptere det, når tiden er rigtig til det,”

Alshareef er blevet stemplet som “normalisator”, en “zionistisk wannabe” og lignende. “Men saudiaraberne ændrer sig til det bedre, til i højere grad at acceptere, at Israel er en del af vores region, jøderne er indfødte i landet Israel, og det er det, jeg siger til folk .”

Alshareef accepterer, at han også bliver mødt med modreaktioner på sociale medier.

Alshareef og andre arabiske influencers har holdt fælles sammenkomster – eksempelvis sabbatsmåltider med medlemmer af det jødiske samfund i Emiraterne og har fejret både jødiske og muslimske helligdage i fællesskab.

Rabbiner Levi Duchman er første fastboende rabbiner i Emiraterne og leder af Chabad i Golfstaten, som har engageret Alshareef i forskellige jødiske samfundsaktiviteter i landet. De to mødte første gang i 2018, da Alshareef boede i Bahrain. “Jeg var super imponeret over hans viden og hans entusiasme for at lære om andre kulturer, om at bygge broer og om at lære af hinanden,” fortæller rabbiner Duchman.

“Jeg er stolt af det modige forhold til Alshareef og alle de andre unge arabere som har spillet en meget vigitg rolle i at bringe forskellige kulturer og traditioner sammen. Jeg synes at det resonerer med den varme velkomst vi fået i landet af de emiratiske ledere som vi er meget taknemmelige for, fremtiden ser meget lys ud.”

Rabbiner Yehuda Sarna, chefrabbiner for det jødiske samfund i Emiraterne, beskriver Alshareef som den “perfekte kultur oversætter.”

Alshareef mødes også med jødiske organisationer der arbejder i landet eller er på besøg.

Alshareef fortæller at han ser folk ændrer deres perspektiver for øjnene af ham og det er hvad motiverer ham til at arbejde videre for at bringe jøder og muslimer, jøder og arabere sammen.

Under Expo 2020 fik mange af hans saudiarabiske venner mulighed for at møde israelere ansigt til ansigt. “De var glade for at mærke hvor åbne israelerne var over for dem. En af dem sagde til mig: ’Jeg følte ikke, at jeg talte til en fjende.’ Vi lærte i 70 år, at I er fjenden. Så det vil ikke ændre sig fra dag til dag. Men med vedvarende anstrengelser og kamp, ​​vil det inshallah, ændre sig,” siger Alshareef.

“Jeg vil åbne et nyt kapielt i de muslimsk-jødiske forhold, og jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at det sker. Jeg tror ​​at Abraham-aftalerne er kommet for at blive og vil blomstre – jeg hører folk sige, at de vil overleve – jeg siger, at de vil blomstre.” slutter Alshareef.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp