Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

For første gang krydsede et fly saudiarabisk luftrum på vej til Israel

Et fly fra Cathay Pacific skrev historie som første fly der er fløjet igennem saudiarabisk luftrum efter kongedømmet åbnede sit luftrum for fly på vej til og fra Israel. (Foto: Wikipedia)
Endelig har Saudi-Arabien åbnet sit luftrum for flyvninger til og fra Israel. Tidligere måtte flyselskaber flyve en omvej på flere timer.

I dag er en historisk dag i Mellemøsten – for første gang er en kommerciel flyvning fløjet igennem saudiarabisk luftrum på vej til Israel!

Under præsident Bidens besøg i regionen i sidste måned, meddelt Saudi Arabien at deres luftrum er åbnet for flyvninger til og fra Israel.

Hidtil var kongedømmets luftrum lukket hvilket både forlængede og fordyrede visse flydestinationer.

Den historiske flyvning blev blev fløjet af flyselskabet Cathay Pacific (Hong Kong), fra Hong Kong til Ben Gurion-lufthavn. I skrivende stund er israelske flyselskbaer endnu ikke fløjet over Saudi Arabien. Israels nationale flyselskab El Al, har ifølge israelske medier fået flytilladelse.

Israel og USA har takket Saudi Arabien for deres beslutning, der ses som en vigtig udvikling i forholdet mellem den jødiske stat og regionens vigtigste kongedømme. Efter præsident Bidens besøg i landet gav israelske embedsmænd udtryk for forventning om fremgang i normaliseringspocessen mellem Israel og Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien har fra side udtalt at deres beslutning om at åbne luftrummet, ikke hænger sammen med en eventuel fremtidig normalisering mellem de to lande.

Da Abraham-aftalerne blev indgået i 2020 mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko, tillod Saudi-Arabien fly at flyve over dem til og fra Israel via en særlig luftkorridor til og fra Emiraterne og Bahrain – men ikke andre destinationer.

Saudi-Arabiens åbning af deres luftrum nedbringer rejsetiden til lande som Indien, Thailand, Kina og andre destinationer i Asien med flere timer.

Israel og Saudi-Arabien har ikke diplomatiske forhold – de seneste år, er de «hemmelige» bånd mellem de to lande er blevet tættere. Landets de facto hersker, kronprins Mohammed bin Salman, ser angivelig på Israel som en strategisk partner i kampen mod iransk indflydelse i regionen.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem