Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Saudi-Arabien blokerer israelsk delegation fra at deltage i FN-ceremoni for tjerkessisk landsby

Israelske tjerkessere er muslimer med rødder i kaukasus. På billedet ses tjerkessisk-israelske børn danse en af deres nationale danse i nationaldragter. (Foto: Itamar Grinberg, 22. juli 2012, flickr).
Den israelske delegation havde glædet sig til at deltage i FN's ceremoni i suadiarabisk landsby, til ære for israelsk-tjerkessisk landsby udvalgt som en af verdens bedste turistdestinationer. Delegationen fik ikke visa fra Saudi-Arabien og kunne deltage.

Tilbage i december 2022 kunne MIFF fortælle at Israel for første gange havde fået international anerkendelse for at have en ‘turistlandsby’ af FN’s verdensturistorganisation (UNWTO).

Den tjerkessiske landsby Kfar Kama beliggende i Galilæa var blandt 32 steder valgt af FN som årets bedste landsby- turismedestination. Vinderne blev udvalgt for deres kulturelle og naturlige aktiver samt deres engagement i økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed.

Der lever omkring 3.000 tjerkessere i Kfar Kama, etableret i anden halvdel af det 19. århundrede. Landsbyen er en ud af to tilbageværende tjerkessiske landsbyer i Israel – den anden er Rehaniya, med omkring 1.000 indbyggere. Læs mere om tjerkessernes historie i Israel her.

Flere israelere var blevet inviteret til FN-ceremonien hvor Kfar Kama og de øvrige landsbyer skulle fejres. Men den israelske delegation modtag ikke deres visa fra værten Saudi-Arabien. Ifølge Bloomberg, kan det være tegn på at Israels håb om et tættere forhold med Saudi-Arabien kan have lange udsigter.

FN’s verdensturistorganisation havde inviteret indbyggere fra Kfar Kama og israelske embedsmænd til at deltage i ceremonien og de øvrige deltagere til den saudiarabiske landsby AlUla. Men trods FNs appel om ligebehandling af medlemslandene og Saudi-Arabiens milliard investering i at blive en stor aktør i turistbranchen, modtog den israelske delegation ikke deres visa.

Siden de historiske Abraham-aftaler indgået mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko i 2020, har Saudi-Arabien taget nogle skridt i den rigtige retning – eksempelvis ved at åbne deres luftrum for israelske flyvninger og give israelere visa til religiøse/forretningsformål. Israelere med dobbelt statsborgerskab, rejser ofte med deres ekstra pas.

Men mere tyder på at forholdet mellem kongeriet og den jødiske stat er strandet og nu har Kina meddelt at at de har mæglet en aftale på plads mellem Iran og Saudi-Arabien om at genoptage deres diplomatiske forbindelser, hvilket er et slag mod Israels diplomatiske arbejde for at skabe mere samarbejde i regionen.

Da den israelske delegation som skulle deltage i FN-ceremonien i Saudi-Arabien, ikke havde modtaget deres visa primo marts, skrev Israels udenrigsministerium til FN’s verdensturistorganisation og insisterede på at delegationen fik udstedt deres visa. FN bad Saudi-Arabiens turismeministerium om at udstede visa. FN skrev til Saudi-Arabiens turistministerium, men der skete intet.

Saudi-Arabiens turistministerium og FN’s verdensturistorganisation har ikke reageret på flere henvendelser om at få en kommentar, skriver Bloomberg.

Israels turistministerium skrev til FN: – Israel opfordrer FN’s verdensturistorganisation og FN’s organisationer til at opretholde FN’s principper, inkl. ligebehandling for at sikre at lande kan deltage i organisationens møder. I det her tilfælde opfyldte FN’s verdensturistorganisation ikke egne standarder, hvilket er meget beklageligt.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem