Search

Hvorfor Rusland og Ukraine ikke kan sammenlignes med Israel og palæstinenserne

Ukraines præsident Volodymyr Zelensky. (Foto: Præsidentkontoret)

Ruslands invasion af Ukraine har ført til flere forsøg på at drage paralleller mellem krigen i Ukraine og forholdet mellem Israel og palæstinenserne, men det er helt forkert. De to konflikter kan ikke sammenlignes og den slags sammenligninger er et groft misbrug af ukrainernes lidelse for at delegitimere og dæmonisere Israel.

Ukraines kamp ligner Israels kamp

Om noget så minder konflikten om Israels kamp for overlevelse, da den unge jødiske stat blev angrebet af en samlet arabisk verden. Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj har selv sammenlignet deres kamp for overlevelse med Israels kamp mod arabiske lande. Han har også sagt at Israel ofte er et eksempel for Ukraine og at både ukrainere og israelere verdsætter frihed.  

Kyiv vil lære af Israels forsvar

Kyivs borgmester, tidligere verdensmester i boksning Vitalij Klitsjko, udtaler at han beundrer Israel og ser landet som en inspirationskilde, der giver han inspiration og tro på at de vil kunne vinde mod alle odds. Hvad angår forsvar Ukraines hovedstad, udtaler Klitsjko at de kigger mod Israels forsvarshær (IDF) og lærer af dem fordi de gang på gang har måtte forsvare deres land og folk mod fiendtlige angreb.

Eksempler på misbrug

«Hvordan kan israelske politikere fordømme det der sker i Ukraina samtidig som de okkuperer palæstinensisk land?» sagde en programleder på NRK (svarende til DR) 18. marts 2022.

«Hvorfor reageres der så stærkt på Ruslands okkupation af Ukraine, men ikke mod Israels okkupation af Palæstina?», skriver Bård Malde-Frøyland (Rødt) i Stavanger Aftenblad.

Ligner Ukraines kamp palæstinensernes kamp?

Nej, der er mange argumenter for hvorfor krigen i Ukraine ikke ligner konflikten mellem Israel og palæstinenserne. 

Israel forsvarer sig selv som Ukraine

For det første var det Rusland der begik en uprovokeret og aggressiv angrebskrig mod Ukraine. Israels krigføring handler for det meste om forsvar på aggressioner mod landet – eksempelvis under den seneste Gaza-krig i maj 2021, hvor terrorgrupper i Gaza med Hamas i spidsen angreb israelske byer med tæt civilbefolkning, med mere end 4300 raketter. Ukraine angriber ikke Ruslands civilbefolkning med raketter eller missiler. Det har den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har kontrolleret Gaza siden 2007, gjort mod Israel i over 20 år. 
 

De palæstinensiske ledere anerkender ikke Israel

Ukraine anerkender Ruslands suværenitet. Den iransk-støttet terrorgruppe Hamas, der siden 2007 har kontrolleret Gaza hvor der lever omkring 2 millioner palæstinensere anerkender ikke Israel og har som erklæret mål at udslette Israel. De palæstinensiske myndigheder (PA) nægter at anerkende Israel som en jødisk stat. Ukraine har ikke som erklæret mål at angribe eller udslette Rusland. Ukraine er en suværen stat med internationalt anerkendte grænser. «Palæstina» er ikke en suværen stat og har ingen definerede grænser.

Palæstinenserne bruger terror 

I 2005 trak Israel på eget inititativ helt ud af Gaza inkl. alle israelske borgere og soldater. I skrivende stund har Hamas siden da og frem til i dag angrebet israelske byer med over 25.000 raketter og terrorgrupper i Gaza har begået utallige terrorangreb mod israelere. Ukrainerne kæmper ikke mod Ruslands civilbefolkning. Palæstinenserne derimod er igennem årtier gået bevidst efter at ramme Israels civilbefolkning og jøder verden over med brutale terrorangreb. Der har eksempelvis været utallige selvmords-terrorangreb mod busser, restauranter, hoteller, flykapringer, skudangreb, knivangreb, sprængstofballonangreb og mange andre brutale former for terror.

Molotov-cocktail angreb er blevet symbolet på Ukraines modstandskamp. Der er en meget stor forskel på hvordan vesentlig ukrainerne bruker molotov-cocktails og hvordan palæstinenserne bruger dem. Mens ukrainerne kaster dem mod russiske tankvogne, angriber palæstinenserne med molotov-cocktails mod civile israelske biler.
 

Israel følger krigens folkeret «godt over gennemsnittet»

Når Israel er i forsvarskrig mod palæstinensiske terrorgrupper, sørger Israel for at gennemføre flere tiltag for at undgå civile tab. Israels tiltag er unikke og bruges ikke af nogen anden hær i verden. Blandt andet ringer Israels forsvarshær (IDF) til civile i nærheden af Hamas-militære mål inden de bliver bombet for at advare de civile så de kan nå at blive evakueret fra området. IDF bruger også hvad der kaldes for «bank på taget», der er tale om et missil uden sprængstof som advarer de civile om at ejendommen vil blive angrebet så de kan nå at forlade ejendommen uskadt. Russland kommer ikke med advarsler inden de bomber Ukraines byer. 
 

Israel og og Ukraine er demokratier

Både Israel og Ukraine er demokratier. I de palæstinensiske selvstyreområder (PA) som ligger i Område A og B i Judæa og Samaria (Vestbredden) og i terrorgruppen Hamas’ Gaza har der ikke været afholdt valg siden 2006 og både PA og Hamas er absolut ikke demokratiske. 
 

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp