Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Ukraine: – Iran er vores fælles fjende

Ukraines præsident Volodymyr Zelensky og Israels udenrigsminister Eli Cohen under deres møde i Kiev, 16. februar 2023. (Foto: Israels udenrigsministerium)
Volodymyr Zelensky siger Ukraine og Israel har en fælles fjende i Iran. Nu vil de styrke samarbejdet i kampen mod regimet som truer begge lande.

Ukraines præsident Volodymyr Zelensky sagde til Israels udenrigsminister Eli Cohen at Iran «er en fælles fjende», under deres møde i landets hovedstad Kyiv 16. februar, skriver Times of Israel.

Zelensky og Cohen diskuterede hvordan de kan udvide samarbejdet mod Iran i internationale fora. Cohen understregede under deres samatale, at Israel «støtter Ukraines territoriale integritet og suverænitet».

– Irans onde ansigt bliver afsløret i Ukraine, sagde Cohen til Zelensky.

Iran har forsynet Rusland med droner som bruges til at angribe Ukraine – også i angreb mod civil infrastruktur. Der er desuden kommet rapporter om at iranske soldater er blevet udstationeret på Krim og er direkte involveret i krigen. Iran vil også gerne sende ballistiske missiler til Rusland.

Israel har hjulpet Ukraine med efterretning om de iranske droner.

Cohens besøg i Kiev er det første af en højtstående israelsk embedsmand, siden Rusland invaderede landet primo 2022. Efter mødet sagde Zelensky, at Israel «altid har været vores vigtige partner i Mellemøsten.»

– Jeg er taknemmelig for den humanitære hjælp, vi har modtaget. Vi diskuterede også landets deltagelse i genopbygningen af ​​Ukraine efter krigen. Vi kan bruge Israels erfaring med minerydning, sagde Zelensky efter mødet.

Han sagde endvidere, at han håber, at den israelske udenrigsministers besøg vil bidrage til at styrke de bilaterale forbindelser mellem Ukraine og Israel.

Præsidentens kone, Olena Zelenska, har tidligere sagt at Ukraine ser på Israel som en kilde til inspiration. Hun pnævner blandt andet Israels modstandskraft og at Israel flere gange har modstået angreb fra sine arabiske naboland.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem