Search
Israels forsvarshær (IDF) advarer de civile i Hamas-kontrolleret Gaza og viser dem, hvor de kan evakuere til tryggere områder. (Skærmdump taget fra X)

Faktatjek af påstanden om at der «ikke er sikre zoner i Gaza»

Israels forsvarshær (IDF) advarer de civile i Hamas-kontrolleret Gaza og viser dem, hvor de kan evakuere til tryggere områder.

Den 7. oktober blev Israel for altid forandret, da flere tusind Hamas-terrorister stormede ind over grænsen til den Hamas-kontrolleret enklave, og gik til angreb mod israelske babyer, børn, kvinder, ældre, syge, handicappede og mænd. Terroristerne myrdede, voldtog, brændte, kidnappede og plyndrede. Massakren har kostet over 1,200 livet, over 10,000 såredegrove seksuelle overgreb og voldtægter af kvinder, børn og mænd, utallige savnede, mindst 240 kidnappet til Gaza, over 10,000 raketangreb mod israelske byer og over 500,000 israelere, der er blevet flygtninge og trues af økonomisk ruin.

Massakren ramte ALLE israelere hårdt på tværs af religion, etnicitet og køn, inkl. israelske minoriter.

Samtidig spredes der forkerte oplysninger om krigen i de internationale medier: «Der findes ikke trygge områder i Gaza.» skrev norske medier og politikere efter massakren.

Faktum er at Israels forsvarshær (IDF) har gjort en stor indsats for at opfylde kravene i folkeretten når det gælder krig, for at skelne mellem combatanter og civile, og få de civile ud af krigsområderne så de ikke bliver ramt. IDF har udsendt flere millioner advarsler – eksempelvis via flyers samt via meldinger på skrift og lyd til indbyggernes mobiltelefoner.

I Danmark bruger Hæren IDF som inspiration til at træne fremtidens danske kampsoldater i bykrig. Seniorsergent Christoffer Johansen er en af Hærens førende ekseperter i bykamp og han har også ansvaret for Hærens uddannelse i bykamp. Han følger derfor med i hvad, der sker i krigen mellem Israel og terrorgruppen Hamas i Gaza. Han understreger at IDF er blandt de bedste i verden til bykrig og at, der er stor respekt for IDF’s militære evner. Om civile tab, siger han: – Det gør selvfølgelig indtryk. Men jeg ser på de her videoer som en soldat. Og når Hamas er klædt i civilt tøj og gemmer sig blandt civilbefolkningen, så vil der være mange, der dør.

Om Afghanistan og Irak, hvor han selv har været udsendt, siger han: – Der så vi noget lignende. Der var også situationer, hvor civile blev brugt som menneskelige skjold. Og så har det desværre den konsekvens, at civile dør.

I ugerne op til IDF’s landoperation i Hamas-kontrolleret Gaza, kom Israel med meget tydelige meldinger til de civile i enklaven om at de skulle evakuerer i sikkerhed i syd. Mens nogle af de civile lyttede til IDF’s meldinger, var der især mod nord mange civile, der enten ikke fik lov til at evakuere af Hamas, eller valgte at blive fordi de støttede Hamas. Efter IDF delte Gaza op i to og fik kontrol i nord strømmede 50.000 civile mod syd. Det styrker IDF’s udmelding om at Hamas nægtede sin civilbefolkning at evakuere i sikkerhed.

«Israel bomber, intet sted er trygt» lød det gentagende gange, 5. dec citerede NRK (svarende til DR) en FN-talsperson, der påstod at «der ikke er noget trygt sted at rejse til».

I teorien er det sandt at der ikke er et trygt sted i et krigsområde. Hamas-raketterne affyres fra tæt befolkede områder i Gaza mod israelske byer. En stor procentdel af raketterne eksploderere i Gaza, hvor de koster civile livet. IDF-operationer, der skal ramme Hamas- og Palæstinensisk Islamisk Jihad terrorister , kan også koste civile liv. Tekniske- og menneskelige fejl kan betyde at raketter og bomber rammer andre områder end dem de skulle.

Alligevel er det ikke svært at finde fakta som viser at de palæstinenssiske civiles lidelser ville være bleve minimeret, hvad de havde lyttet til IDF – IDF ønsker ikke at ramme de civile. Satelittdata bragt af det norske medie VG (senest opdateret 22. nov), viser at ødelæggelserne på ejendomme i nord i Gaza, var fire gange højere end i Deir Al-Balah (beliggende centralt i Gaza) og Khan Younis. Ødelæggelserne i nord i Gaza var over seks gange højere end i Rafah som ligger helt mod syd.

De seneste dage er IDF også begyndt at gennemføre store landoperationer mod syd i Gaza. Den 4. dec bad IDF indbyggerne i Khan Younis-området om at evakuere videre mod syd til områder i Al-Fukhari, Al-Shaboura, Al-Zuhur og Tal Al-Sultan. Igen vil de civile være meget bedre beskyttet, hvis de lytter til IDF og ikke lader sig blive holdt som gidsler og menneskelige skjolde af Hamas og andre terrorgrupper i enklaven.

Tjekker du luftfoto af Gaza via Google Maps, vil du se at der er store åbne områder. Kortet nedenfor viser befolkningstætheden, hentet fra en 2014 FN-rapport.


Sådan kan du hjælpe MIFF og Israel

  1. Bliv MIFF-medlem her
  2. Giv MIFF en gave til vores informationsarbejde om Israel
  3. Bestill MIFF’s bøger (på norsk) – vores bøger er den bedste gave til både Israel-venner og Israel-kritikere.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp