Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Danske soldater trænes i bykamp med IDF som inspiration

Her ses israelske soldater i den nordlige del af Gaza. Billedet blev publiceret 2. december. (Foto: IDF)
Israels forvarshær #IDF er blandt de bedste i verden til bykamp og der er stor respekt for deres militære evner.

Israel er for altid forandret. MIFF har skrevet daglige artikler om 7. oktober-massakren mod Israel, der har kostet over 1,200 livet, over 9,000 såredegrove seksuelle overgreb og voldtægter af israelske kvinder, utallige savnede, mindst 240 kidnappet til Gaza, over 10,000 raketangreb mod israelske byer og over 500,000 israelere, der er blevet flygtninge og trues af økonomisk ruin.

Ikke kun MIFF følger udviklingen i Israel – det gør Hæren i Danmark også og de bruger erfaringerne som Israels forsvarshær (IDF) gør sig under deres bykamp i Hamas-kontrolleret Gaza, til deres træning af nye danske kampsoldater, skriver TV2.

Brikby i Oksbøl er Hærens øvelsesby, her træner konstabelelever i bykamp under øvelsen nedkæmper de fjenden, med led store tab blandt deres egne under træningen, fordi de stod for tæt på hinanden og ikke havde sørget for at dække alle vinkler. En af kontabeleleverne fortæller: – Det er stressende, fordi en fjende når som helst kan dukke op. Men det er en udfordrende disciplin at træne.

Videre fortæller han: – Det er klart, at vi følger med i, hvad der sker i Gaza. Man ved jo aldrig, om vi en dag kan blive udsendt til en lignende krig i Mellemøsten.

Træning i bykamp – seniorsergent Christoffer Johansen er en af Hærens førende ekseperter i bykamp og han har også ansvaret for Hærens uddannelse i bykamp. Han følger derfor med i hvad, der sker i krigen mellem Israel og terrorgruppen Hamas i Gaza: – Vi følger rigtig meget med i krigen i Gaza. Vi ser, hvordan israelerne går. Hvordan de kommunikerer og undgår at at blive ramt af både egne styrker og fjenden. Og vi holder især øje med, hvordan de bekæmper Hamas i de store netværk af tunneler, siger han.

Seniorsergent Christoffer Johansen er også interesseret i svampebomberne som IDF bruger mod terrortunnellerne i Gaza. En svampebombe er en granat som smides ned i terrortunnellen. Her eksploderer den med skum som udvides og bliver til en hård masse. Svampebomberne bruges eksempelvis til at lukke tunneludgangene og dermed beskytte soldaterne mod bagholdsangreb: – Det er vigtigt for os at holde øje med nye metoder og taktikker. Vi ved jo ikke, hvordan den næste krig ser ud for os, og hvor den foregår. Det kan være i Mellemøsten eller Afrika, og der kan man sagtens forestille sig en bykamp, hvor fjenden gemmer sig i tunneller, siger han.

Bykrig er svær – IDF soldater har trænet bykamp i en øvelsesby, der minder om den som Hæren bruger i Danmark. Både IDF og Hæren træner i at undgå civile tab: – Vi er meget bevidste om, at der kan være civile til stede. Der kan være syge eller sårede, der ikke har været i stand til at flygte. Så vi skal være meget forsigtige med, hvem vi skyder på, siger en kvindelig konstabelelev.

Som en del af træningen viser kampinstruktør Christoffer Johansen nogle klip fra Gaza, hvor IDF-soldater sniger sig frem i ruinbyer. Han tilføjer: – Bykamp er den sværeste af alle discipliner. Du har dårligt udsyn, du ved aldrig, hvor fjenden befinder sig, og der kan være fælder og miner overalt.

IDF blandt de bedste i verden til bykrig – kampinstruktør Christoffer Johansen tilføjer at der er stor respekt for IDF’s militære evner.

Kampinstruktør Christoffer Johansen, der selv har været soldat i Afghanistan og Irak siger om de civile tab i Gaza: – Jo, selvfølgelig gør det indtryk. Men jeg ser på de her videoer som en soldat. Og når Hamas er klædt i civilt tøj og gemmer sig blandt civilbefolkningen, så vil der være mange, der dør.

Om Afghanistan og Irak, siger han: – Der så vi noget lignende. Der var også situationer, hvor civile blev brugt som menneskelige skjold. Og så har det desværre den konsekvens, at civile dør.

Han understreger samtidig at soldaterne altid vil have fokus på at sikre deres egne – sådan er det også i IDF: – Det er ret tydeligt, at når israelerne skal trænge ind i en bygning, vil de hellere beskyde den først med en kampvognsgranat frem for at sende fire af deres egne derind, som risikerer at blive dræbt.

I 2024 vil de nye danske kampsoldater blive sendt til Letland, hvor de sammen med omkring 850 soldater vil forsøge at afværge en Rusland-invasion af NATOs østlige flanke.

I fremtiden vil Hærens internationale missioner muligvis også blive sendt til Mellemøsten og Afrika

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem