Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Tyrkiets præsident til jødiske ledere: – Antisemitisme er en forbrydelse mod menneskeheden

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan. (Foto: Berk Özkan/Flickr)
Præsident Recep Tayyip Erdogan initierede møde med jødiske ledere efter historisk første møde med Israels premierminister.

Tidligere i dag kunne MIFF fortælle om et historisk første møde mellem Israels premierminister Benjamin Netanyahu og Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan på sidelinjen af FN’s Generalforsamling i New York.

Mødet fandt sted dagen efter Erdogan fortalte journalister, at han støtter USA’s forsøg på at formidle normaliseringsaftale mellem Saudi-Arabien og Israel. Erdogan sagde, at en sådan aftale vil reducere spændingerne i regionen.

Nu kan MIFF fortælle at præsident Erdogan fordømte antisemitisme og fortalte, at han ville besøge Israel under et møde han havde initieret med 15 jødiske ledere i New York, skriver Jerusalem Post.

Præsident Erdogan udtalte: – Jeg har en åben kanal med præsident [Isaac] Herzog, og nu har jeg også en åben kanal med [Premierminister Benjamin] Netanyahu.

Erdogan tilføjede, at han glædede sig til at bede i Al-Aqsa-moskéen i Jerusalem.

William Daroff, administrerende direktør for COP, fortalte Jerusalem Post om sine indtryk efter mødet: – Vores møde med præsident Erdogan var hjerteligt og engageret. Han gentog sin forpligtelse til at fremme et stabilt og produktivt forhold til staten Israel og udtrykte sin beslutsomhed i kampen mod antisemitisme, som han kaldte for ‘en forbrydelse mod menneskeheden’. Vi talte også om også om premierminister Netanyahu’s kommende besøg i Tyrkiet og præsident Erdogan’s kommende besøg i Israel. De jødiske ledere udtrykte støtte til besøgene og arbejde for at styrke forholdet mellem landene.

Primo 2010’erne var forholdet mellem Israel og Tyrkiet på frysepunktet, men blev blødt op med årene. Det blev meget tydeligt under Erdogans tale til FN’s Generalforsamling den 19. september.

I modsætning til sine tidligere taler, undlod Erdogan at kritisere Israel og kom kun med få støttende ord til palæstinenserne, som han kun nævnte i en bisætning. Erdogan holdt sin FN-tale blot få timer før sit møde med Netanyahu.

I tidligere år brugte Erdogan FN som platform til at komme med skarpe udtalelser mod Israel. I 2020 forlod den israelske delegation salen, da Erdogan brugte talerstolen til at demænisere Israel. Nu er tonen en helt anden.

Nogle af årsagerne til, at Tyrkiets præsident har ændret sin diplomatiske kurs over for Israel, skyldes øget diplomatisk isolation og økonomiske vanskeligheder. Tyrkiet og Israel havde et rigtig tæt samarbejde igennem flere år, men forholdet blev ødelagt, efter ti tyrkiske aktivister blev dræbt efter de angreb israelske soldater ombord på skibet Mavi Marmara i 2010.

Men i efteråret 2022 genetablerede Tyrkiet og Israel fulde diplomatiske forbindelser, efter Israels præsident Isaac Herzog havde besøgt Erdogan i Ankara. Præsident-besøget blev et vendepunkt for forholdet mellem de to lande. Efterfølgende begyndte Tyrkiet at deportere medlemmer af den iransk-støttet terrorgruppe Hamas.

Israel og Tyrkiet samarbejdede om at afværge terrorangreb mod israelske turister i Tyrkiet. Og Tyrkiet takkede Israel for deres rednings- og nødhjælp efter det forfærdelige jordskælv, der ramte landet.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem