Palæstinensere i Hebron viser deres støtte til Recep Erdogan under kuppforsøget i Tyrkiet i 2016. (Foto: Flash90)

Tyrkiet deporterer Hamas-medlemmer

Israel gav Tyrkiet en liste med Hamas-medlemmer som efterfølgende blev deporteret.

Tyrkiet har igennem flere år været en tryg havn for top medlemmer af den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har kontrolleret Gaza siden 2007.

MIFF har tidligere skrevet om at flere topledere af terrorgrupperne Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) har forladt Gaza for at leve et luksusiv i Tyrkiet og Qatar. MIFF har også tidligere kunnet berette om at Hamas har hemmelige investeringer i lande som Tyrkiet til en værdi af flere hundede millioner kroner.

Nu tyder noget dog på at det er ved at være slut – Tyrkiet forsøger nemlig at få et bedre forhold til Israel og har derfor besluttet at landet ikke længere skal være frihavn for Hamas-terrorister.

Ifølge avisen Israel Hayom er flere personer med Hamas tilknytning blevet smidt ud af Tyrkiet. Ifølge avisens kilde Avisen har Israel givet Tyrkiet en liste med navnene på dem som de ønskede deporteret.

– Israelerne gav Tyrkiet en liste over Hamas-medlemmer og information om hvordan enkelte af dem havde været indvolveret i terror. Tyrkiet tog herefter kontaktet til Hamas og konfronterede dem med den information som de havde fået af Israel, fortæller palæstinensisk embedsmand til avisen.

Herefter fik terrorgruppen besked fra Tyrkiet om at de skulle forlade landet.

Det har tidligere været fremme i medierne at terrorgruppen havde planlagt terrorangreb i Israel fra deres kontor i Tyrkiet.

I marts 2022 var Israels præsident Isaac Herzog på historisk besøg i Tyrkiet – det var det første besøg af en israelsk leder i landet siden 2008. Tyrkiets præsident omtalte besøget som et vendepunkt i forholdet mellem de to lande.

Før var Tyrkiet og Israel nære allierede og havde et godt samarbejde, men alt det ændrede sig efter Erdoğan kom til magten. Siden 2010 har forholdet mellom landene været på frysepunktet. Siden 2018 har landene hellere ikke haft ambassadører hos hinanden.

I løbet af de seneste år har Erdoğan kritiseret landene som normaliserede deres forhold til Israel – eksemplevis Emiraterne som sammen med Bahrain, Sudan og Marokko indgik de historiske Abraham-aftaler med Israel i 2020. Men nu tyder alt på at Tyrkiets præsident er kommet på andre tanker og en af grundene hertil er den omstændighed at Tyrkiet er blevet mere isoleret og lider af voldsomme økonomiske prpblemer.

For Israel har det været afgørende at Tyrkiet stopper med at være frihavn for terrorgruppen Hamas. Erdoğan har eksempelvis flere gange haft besøg af Hamas-ledelsen. I 2020 kunne MIFF eksempelvis fortælle at Tyrkiet havde taget imod Hamas-ledere som står på USA’s terrorliste.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp