Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

– Et vendepunkt i vores forhold

Israels præsident Isaac Herzog blev taget imod ved officiel velkomstcermoni af Tyrkiets præsident, Recep Erdoğan 9. marts 2022. (Foto: GPO)
Israels præsident Isaac Herzog er på statsbesøg i Tyrkiet - det er første besøg af israelsk leder siden 2008.

Israels præsident Isaac Herzog ankom i går på officielt statsbesøg i Tyrkiet hvor han blev modtaget ved officiel ceremoni af præsident Recep Tayyip Erdoğan i hovedstaden Ankara. Før mødet udtalte Erdoğan at han tror på at «det historiske møde ville blive et vendepunkt i forholdet mellem Tyrkiet og Israel», ifølge Times of Israel.

– At styrke forholdet til Israel har stor værdi for vores land, siger præsident Erdoğan.

Udover at diskutere interne forhold har Erdoğan og Herzog også diskuteret situationen i Ukraine og det østlige Middelhav. Efter mødet udtalte Tyrkiets præsident at tiden fremover «vil bringe nye muligheter for både regionalt og bilateralt samarbejde» med Israel.

Israels præsident Herzog takkede efter mødet Tyrkiets præsident på tyrkisk for den varme modtagelse under fælles pressekonference:

– Min kone og jeg er meget glade for at være i Tyrkiets som dine gæster.

Ifølge den israelske TV-kanal Channel 12 (N-12) har Herzog og Erdoğan også diskuteret Tyrkiets forhold til den iransk-støtte terrorgruppen Hamas som kontrollerer Gaza. Det er et forhold som længe har oprørt israelske ledere. Erdoğan har flere gange haft besøg af Hamas-ledelsen i Ankara.

For at forbedre forholdet til Israel, må Tyrkiet med Erdoğan i spidsen udvise højtstående Hamas-ledere fra landet – eksempelvis Saleh al-Arouri. Han er en af toplederne i terrorgruppens militære fløj og politiske fløj. Hamas menes at have planlagt flere terrorangreb mod israelere fra deres kontor i Tyrkiet.

Herzogs besøg i Tyrkiet er første højtstående besøg af israelsk embedsmand siden tidligere premierminister Ehud Olmert besøgte landet i 2008. Det nuværende besøg ses som et vigtigt skridt mod genoplivning af forholdet mellem de to lande.

Præsident Herzogs besøg blev fordømt af de iransk-støttede palæstinensiske terrorgrupper i Gaza: Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ).

Tyrkiet og Israel var en gang nære allierede og havde et godt samarbejde, forholdet ændrede sig efter Erdoğans kom til magten. Siden 2010 har forholdet mellem landene været på frysepunktet – landene har ikke haft ambassadører hos hinanden siden 2018.

De seneste år har Erdoğan kritiseret andre lande som har normaliseret forholdet til Israel – eksempelvis Emiraterne, men nu lader det til at Tyrkiets præsident har ændret mening. Nogle af årsagerne hertil er at Tyrkiet er blevet mere isoleret og har store økonomiske problemer.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem