Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hamas har hemmelige udenlandske investeringer til en værdi af flere hundrede millioner kroner

Efter våbenhvilen kom Hamas-leder Yahya Sinwar frem fra sit skjul. Det første han gjorde var at posere sammen med et barn udklækket som en palæstinensisk militant med våben i hænderne. (Foto: Palinfo Twitter)
Hvis Vesten ville slå ned på Hamas' investeringer og de lande som tillader dem, ville det svække terrorgruppen.

Den iransk-støttet terrorgruppe Hamas skjuler hemmelige udenlandske investeringer med en anslået værdi på flere hundrede millioner kroner i hvad tilsyneladende er legitime virksomheder, skriver avisen Jerusalem Post.

Ifølge hjemmesiden Double Cheque og tidligere embedsmænd i Israels efterretningstjeneste Mossad, ville det svække Hamas’ terroraktiviteter i Gaza hvis Vesten slår ned på terrorgruppens investeringer og de lande som tillader dem.

Efterretningsoplysninger tyder på, at Hamas siden primo 2000’erne og frem til 2018 kontrollerede omkring 40 kommercielle virksomheder i Tyrkiet, Emiraterne, Saudi-Arabien, Jordan, Algeriet og Sudan, rapporterede Double Check. Læs; Sudan beslaglægger Hamas-aktiver. – Vi vil eliminere arven efter Muslimsk Broderskab, udtaler kilde i det sudanesiske suverænitetsråd.

I 2020 indgik Israel normaliseringsaftale med Sudan. Læs her: Normalisering mellem Israel og Sudan – et kæmpe slag for Hamas og Iran. Normaliseringsaftalen har givet Hamas og Iran grå hår – terrorgruppen frygter at deres våbensmuglingsrute fra Iran til Gazastriben lammes efter Sudan har forpligtet sig til at bekæmpe terror.

De fleste involverede virksomheder er inden for ejendoms- og infrastruktursektoren. Gennem virksomhederne administrerer Hamas enorme projekter og kunne dermed effektivt skjule over 3,3 milliarder kroner.

Double Cheque blev etableret for at “levere en service til forretnings- og efterretningsvirksomheder samt finansielle og regulatoriske organer som ønsker at opretholde legitime forretningsaktiviteter og undgå ulovlige handler,” skriver de. Læs mere HER.

Ifølge Jerusalem Post kommer meget af den tilgængelige information fra efterretningskilder.

Frem til 2015 tillod Saudi-Arabien, Algeriet, Sudan og andre Golfstater, at deres forretnings- og banksektorer blev brugt af Hamas til at rejse midler, som senere kunne bruges til dets terroraktiviteter. Fra 2015-2016 ændrede saudierne deres position, hvilket fik Hamas til at flytte hovedparten af sine investeringsaktiviteter til Tyrkiet.

Algeriet er fortsat en vigtig kilde for Hamas’ udenlandske investeringer, ifølge rapporten.

I Sudan derimod, ser det ud til at meget af deres støtte til terrorgruppens aktiviteter er på retur – især efter Sudan indgik i Abraham aftalerne med Israel i 2020 (Emiraterne, Bahrain og Marokko er også med i aftalerne – læs HER).

“Hamas har valgt at forvalte sin hemmelige investeringsportefølje i Tyrkiet grundet landets svage finansielle system, som betyder at Hamas kan skjule både hvidvask og overtrædelse af skatteregler for de regulerende organer,” skriver Double Cheque.

“Detaljerne om Hamas-agenterne nævnt i dokumenterne fra porteføljens virksomheder beviser, at der er tale om en falsk portefølje. I alt er der ni Hamas-agenter, som er medlemmer af mere end 18 virksomheder. Én operatør har nøglepositioner i så mange som 13 forskellige virksomheder, alle kontrolleret af Hamas’ hemmelige investeringsportefølje,” står der i rapporten.

Hamas er blevet udpeget som en terrororganisation i USA, EU og mange andre lande. Læs om terrorgruppen HER. Læs om Irans rolle HER.

Double Cheque-undersøgelsen afslørede, hvordan Hamas “lykkedes med systematisk at bedrage skattemyndigheder, institutioner og kunder i Europa og Mellemøsten i to årtier ved at etablere sin finansielle investeringsportefølje.”

Selvom oplysningerne fra Double Cheque kun løber gennem 2018 med henblik på at afklassificere og offentliggøre oplysningerne, er lignende Hamas-aktiviteter i gang indtil i dag, ifølge Jerusalem Post.

Blandt de banker, der har faciliteret denne Hamas-ordning, er Al Ahli Bank, Abu Dhabi Bank, Al Masri Bank og Qatar Bank. Med hensyn til Abu Dhabi Bank skriver avisen, at trods normalisering mellem Israel og Emiraterne, har Emiraterne ikke kappet alle bånd med Israels modstandere.

Hamas bruger sine aktiver til at finansiere sin terroraktivitet og militære opbygning – inklusiv køb af våben.

Virksomhederne bruger bedrag til “tilsyneladende at udføre legitim, uskyldig aktivitet,” skriver Double Cheque. “De har forretningsforbindelser med førende internationale virksomheder og banker i Europa, rapporterer til skattemyndighederne, administrerer deres regnskaber og arbejder med banker, forsikringsselskaber, leverandører og kunder på en regelmæssig basis.”
Enhederne “er faktisk kontrolleret af medlemmer af Hamas”, som dygtigt “udnytter de lempelige regler i de lande, hvor de opererer, og bringer banker, forsikringsselskaber, revisionsfirmaer og andre finansielle tjenesteudbydere i fare ved at hælde midler, der bruges til at støtte terror ind i deres systemer uden deres viden,” hedder det i rapporten.

Trend Gyo som kontrolleres af Hamas, har fem datterselskaber i Tyrkiet. Senior embedsmænd i investeringsporteføljen har dobbelte, højtrangerede stillinger i alle fem virksomheder.” står der i rapporten.

Trend Gyo er et offentligt tyrkisk ejendomsinvesterings- og udviklingsselskab som handles på børsen i Istanbul og er også kendt under sit tidligere navn, Anda-Turk/Anda Gayrimenkul og er et datterselskab af det saudiarabiske selskab Anda, som ejes af Hamas. står der i rapporten.

Anda har bånd med det saudiarabiske selskab Asyaf, som blev udpeget af det amerikanske finansministerium i september 2015 i henhold til bekendtgørelse 13324 for involvering i finansieringen af Hamas’ terror, skriver Double Cheque.

Lederen af Hamas’ globale udenlandske investeringsbestræbelser er jordansk født Ahed Sharif Abdullah Odeh. Odeh er en ud af seks Hamas-agenter som er partnere i det tyrkiske selskab Uzmanlar Co. og også sidder i selskabets bestyrelse.

Uzmanlar Co. er et byggefirma og datterselskab af Anda Gayrimenkul Co., etableret i 2001, Hamas-agenten Ahmad Jahleb er administrerende direktør. Firmaewt etablerede to datterselskaber i 2014. Det ene importerer og eksporterer klimaanlæg og elevatorer, og det andet er i turistsektoren.

Tidligere operede Uzmanlar Co. ikke kun i Tyrkiet, men også i Jordan, Dubai og Saudi-Arabien.

Odeh siges at være en central embedsmand i omkring 9 Hamas frontvirksomheder.

Den næstvigtigste figur i Hamas’ globale fundraising-operationer er Hisham Yunis Ichiyeh Qafisheh. Han fungerer som regnskabsarkitekten eller hjernen i operationen, står der i rapporten.

Qafisheh har længe haft både palæstinensisk og jordansk statsborgerskab og for nylig også opnået tyrkisk statsborgerskab. Han er formand for bestyrelsen for IYS Yapi Co., en entreprenørvirksomhed i Tyrkiet hvis administrerende direktør er Hamas-operativ Walid Jadallah, virksomheden er også et datterselskab af Trend Gyo.

Qafisheh figurerer også som direktør eller nøgleaktionær i flere Hamas frontvirksomheder.

Ibrahim Jaber er en nøglefigur for den globale ordning, men nævnes ikke i Double Cheque rapporten, fordi han bor i Gaza og er nøgleperson i koordinering af en stor del af terrorgruppens logistiske og operationelle aktiviteter der.

Dokumenterne som Double Cheque har indhentet fra efterretningskilder, afslører Hamas-rapporter og regnskaber for virksomheder i den hemmelige portefølje.

Ifølge de dokumenter, hvoraf nogle af dem kan ses på Double Cheques hjemmeside (se HER), indeholder Hamas’ balance navnene på de virksomheder som er under Hamas kontrol, inkl. navne på deres “operativer” og “facilitatorer”.

“Aktiviteter” henviser til mangeårige Hamas-medlemmer, hvorimod “facilitatorer” refererer til personer, der ikke er medlemmer af Hamas, men som rutinemæssigt bruges i udenlandske investeringsordninger, hvor nogle bevidst hjælper Hamas og nogle ubevidst.

“Balanceoversigten inkluderer tilgodehavender, kreditorer og konti som styres økonomisk med virksomheden. Det beviser den økonomiske involvering af førende Hamas-medlemmer i investeringsporteføljen,” står der i rapporten.

Hamas betragter sin hemmelige portefølje som et strategisk aktiv og en finansiel forsikring som giver dem adgang til flere hundrede millioner kroner når det er nødvendigt, uden at omfanget eller kilden til midlerne afsløres.

At have sådanne midler giver Hamas en vis uafhængighed fra sine velgørere, såsom Iran. Det hjælper Hamas med at træffe beslutninger uden for mange betingelser knyttet til udenlandsk økonomisk støtte.

Alligevel er “Hamas fortsat hovedsagelig afhængig af terrorfinansiering fra Iran” til igangværende militære operationer og i mellemtiden “bruger Hamas sjældent pengene fra investeringsporteføljen og foretrækker at gemme dem til nødsituationer,” skriver Double Cheque.

Ifølge Uzi Shaya, tidligere senior officer i den israelske efterretningsafdeling mod finansiel krigsførsel, er “et af de mest magtfulde redskaber som Israel har i kampen mod terrorister er at skade deres finanser, men kampen er blevet svækket. Fra at være et område som havde en strategisk betydning, er det blevet forsømt i en sådan grad, at det i bedste fald er en taktisk overvejelse.”

“Absurditeten nåede et nyt højdepunkt da Israel overførte flere millioner kroner i kontanter til Hamas,” siger Shaya.

“Den finansielle arm af Hamas blev etableret primo ​​2000’erne og har hvidvasket mange millioner kroner,” siger Shaya og tilføjer, at den finansielle plan og mekanisme “er vokset betydeligt gennem årene.”

“Staten Israel er nødt til at handle og vende tilbage til at prioritere at skade terrororganisationerne økonomisk fordi det vil svække deres deres terroraktiviteter,” siger Shaya.

Hvis USA og Vesten ville øge det økonomiske pres på Hamas’ udenlandske investeringer, ville det mærkbart skade terrorgruppens mulighed for at gennemføre terrorangreb og udvidede konfliktrunder med Israel, understreger Shaya.

Israels forsvarsministerium har ikke svaret på Jerusalem Post’ henvendelse.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem