En mobil vaccinationsklinik i Israel, hvor folk får tilbudt Corona-vaccine der hvor de er. (Foto: Magen David Adom)

Dagbladet Information genbruger tyndslidt anklage om ‘medicinsk apartheid’ mod Israel

Uanset hvor mange gange danske medier gentager en løgn, bliver den ikke sand - det gælder også Dagbladet Informations tyndslidte og falske anklage om 'medicinsk apartheid'.

Lasse Ellegaard er Mellemøst-korrespondent, i dagens leder i Information skriver han følgende:

Israels argument for medicinsk apartheid er uanstændigt. Men desværre ikke uventet

Israel har ignoreret internationale opfordringer til at hjælpe de 5,2 millioner palæstinensere, der trues af en ukontrollabel COVID-19-epidemi.

Israel hyldes på det globale medietapet for klodens mest effektive COVID-19-strategi. Med det relevante ‘ vaccine-pas’ i mobiltelefonen går israelerne på café og i fitnesscenter, som om verden igen er i vater. Det er den ikke. Hvor op imod halvdelen af den israelske befolkning på godt ni millioner har fået det første stik – med 2,8 millioner fuldt vaccinerede – er 5,2 millioner palæstinensere på den besatte Vestbredden og i den blokerede Gazastribe prisgivet ukontrolleret virusspredning.

Det palæstinensiske selvstyre (PA) i Ramallah og Hamas i Gaza har indtil videre modtaget 35.000 doser, der kan sikre sølle 0,8 procent af befolkningen. De Forenede Arabiske Emirater har doneret de 20.000 doser, resten er fra Rusland og Israel, der efter internationalt pres sendte 5.000 doser øremærket til det palæstinensiske sundhedspersonale. Israel har derudover planlagt at vaccinere de cirka 130.000 palæstinensere med arbejde i Israel eller i Vestbreddens jødiske bosættelser.

En sending fra det særlige Covax-støtteprogram i FN-regi, der kan sikre vaccination af hver femte palæstinenser, når angiveligt frem sidst i denne måned. Måske, da ingen synes at vide det sikkert. Endvidere planlægger PA-styret en vaccineimport, der kan sikre 60 procent af befolkningen, men også at PA vil stå og mangle 30 millioner dollar. For som en ny Verdensbank-rapport om PA-økonomien afdækker, er den samspilsramt af den afbrydelse af samordning med Israel i perioden maj-september 2020, der betød stop for Israels oversendelse af told og skat til PA, hvilket medførte øget fattigdom og arbejdsløshed.

Og PA’s kaotiske ledelse sættes i grotesk perspektiv med beslutningen om ikke at bede Israel om hjælp mod COVID-19. Hvilket Israel har taget til efterretning og ikke rørt en finger bortset fra den begrænsede donation på 5.000 doser. Men ifølge 4. Genevekonvention er Israel som besættelsesmagt forpligtet til at tage vare på de besattes tryghed og helbred.

Israel gør gældende, at der ikke er tale om besættelse i konventionsforstand, idet Osloaftalerne fra 1993 og -95 tildelte palæstinenserne deres egen administration, herunder en sundhedssektor. Men også Oslo-aftalerne fordrer koordinering og samarbejde ved ‘smitsomme sygdomme og epidemier’. I lyset af, at det var Israels premierminister Benjamin Netanyahus første kabinet, der i 1996 torpederede Oslo-aftalerne med nye bosættelser, er Israels argument for medicinsk apartheid uanstændigt. Men desværre ikke uventet.

Her er MIFFs gennemgang af Ellegaards falske beskyldninger mod Israel:

Det går allerede galt i overskriften – Ellergaard beskylder Israel for medicinsk apartheid, fordi de ikke vaccinerer palæstinenserne som lever i de palæstinensiske myndigheders (PA) selvstyreområder i Judæa og Samaria (Vestbredden) og Gaza.

PA har ansvaret for ikke at ville samarbejde med Israel
For noget tid siden skrev avisen Jerusalem Post, at en NGO påstod at Israel ikke hjælper palæstinenserne tilstrækkeligt i kampen mod Corona. Som svar fremlagde den israelske regering i maj 2020 over for højesteret en lang liste med tiltag gennemført for at hjælpe palæstinenserne med at stoppe Corona-smitten. Israel har blandt andet afholdt kurser for palæstinensisk sundhedspersonale og laboratorieteknikere og sørget for levering af Corona-tests. Herefter besluttede PA at stoppe al samarbejde med Israel, hvorfor Corona-samarbejdet også stoppede. Eftersom PA har ansvaret for den palæstinensiske befolkning som lever i de områder som de har ansvaret for, må PA også påtage sig ansvaret for konsekvenserne ved at stoppe samarbejdet med Israel.Læs udvalgte MIFF artikler om det her:
Den 25 maj. 2020: PA stoppede sikkerhedssamarbejdet med Israel.
Den 29. maj 2020: PAs NEJ til samarbejde med Israel yderst farligt for PA.
Den 25. juni 2020: PAs kategoriske NEJ til at samarbejde med Israel koster menneskeliv.
Den 9. oktober: EU vil smække pengekassen i for PA: – Tag imod skatteinddrivelse fra Israel. Siden maj har PA’s leder Mahmoud Abbas nægtet at tage imod skatteindtægter fra Israel som nu løber op i 750 mio. dollars.

PA lovede palæstinenserne at vaccinerne var på vej…
Den 14. januar 2021 kunne MIFF berette om at PA i to måneder havde forsikret deres befolkning om at sundhedsministeriet havde kontrol over situationen og havde bestilt vacciner som var på vej uden Israels hjælp. Efterfølgende viste det sig at PA ikke kunne holde hvad de lovede. Derfor vendte de tilbage til deres standardundskyldning og bebrejdede Israel i stedet for at påtage sig ansvaret for levering af sundhedsydelser til palæstinenserne, som de forpligtede sig til i henhold til Oslo-aftalerne for 30 år siden. Læs mere HER.

Allerede den 21. november 2020 mødtes PAs sundhedsminister Mai Alkaila med WHO, UNICEF, UNRWA, PA-finansministeriet, PA-informationsministeriet og den epidemiologiske komité. Alkaila meddelte, at PA ville: “forelægge de nødvendige dokumenter for WHO og Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) for at sikre at Palæstina blev forsynet med et passende antal Corona-vacciner.” [Wafa, officielt PA-nyhedsbureau (engelsk), 21. november 2020] PA ville ikke have at Israel deltog ved møderne. Læs mere HER.

Læs: Her får Gaza deres første vaccinedoser. Vil de komme sundhedspersonalet eller Hamas-lederne til gode?

Læs: Israel vil vaccinere 120.000 palæstinensiske arbejdere. Tilbuddet gives til alle med arbejdstilladelse.

Læs: Palæstinensere til israelsk journalist: – PA er ligeglade med deres ansvar for at vaccinere os – Tror du jeg ville gå i flere timer for at arbejde i Israel hvis de palæstinensiske myndigheder (PA) sørgede for os? Alle i PA tænker kun på penge. Vores premierminister tjener over 70.000 kroner om måneden. Han kan sagtens forsørge sin familie, siger en palæstinenser til israelsk journalist.

Anklagen om medicinsk apartheid spredte sig fra PA og ud i verden – inklusiv Danmark
Efter det viste sig at PA ikke kunne overholde hvad de havde lovet palæstinenserne, ændrede deres udenrigsministerie taktik og lancerede endnu en dæmoniseringskampagne mod Israel. PA beskyldte Israel for racisme og ”medicinsk apartheid”, fordi palæstinenserne ikke blev vaccineret af Israel. Det til trods for at PA havde sagt kategorisk NEJ til hjælp fra Israel og hjælp fra Emiraterne i samarbejde med Israel – læs mere HER.

Ellegaard er ikke den første i Danmark som anklager Israel for medicinsk apartheid. Den 11. januar anklagede medlem af Europa Parlamentet, Margrete Auken (SF) blandt andet Israel for “Medicinsk apartheid” på Facebook, Instagram og Twitter. Det samme gjorde Amnesty International og Dansk palæstinensisk venskabsforening (DPV). Også Berlingske Tidende og TV2 hoppede med på de internationale falske beskyldninger rettet mod Israel – læs mere HER.

PA ansvarlig for vaccine-program i henhold til Oslo-aftalerne
I henhold til Oslo-aftalerne har PA ansvaret for sundhedsydelser – også vaccinationer for palæstinenserne i Judæa, Samaria (Vestbredden) og Gaza. PA har haft det ansvar i omkring 30 år. Læs MIFFs artikler om Oslo-aftalerne HER.

Israel vaccinerer allerede palæstinensere
Israel vaccinerer palæstinensere i Øst-Jerusalem. De er ikke israelske statsborgere, de er indbyggere, i Henhold til Oslo-aftalerne har Israels ansvaret for deres sundhedsydelser. Palæstinensere over 60 år eller dem som har en kronisk lidelse, kan blive vaccineret i israelske vaccine-klinikker tæt på deres hjem. Israel planlægger desuden at vaccinere endnu flere palæstinensere indsat i israelske fængsler. Israels vaccine-program har fra dag èt kørt i landets overvejende arabiske områder. Af bekymring for at de israelske-arabere ikke ville lade sig vaccinerer, har premierminister Benjamin Netanyahu besøgt flere arabiske byer for at fremme vaccinering.

Israel diskriminerer ikke i vaccine-programmet
Der er IKKE etnisk eller religiøs diskrimination i Israels vaccine-program, tværtimod tilskynder den israelske regering alle landets forskellige mindretal – muslimer, drusere, beduinere, tjerkessere, samaritanere, kristne og andre til at blive vaccineret. Derudover skal det understreges at ALLE israelske statsborgere – uanset køn, etnicitet og religion har lige rettigheder i henhold til Israels Uafhængighedserklæring.

Israel arvede mandatets grænser i henhold til folkeretten
Den universelle regel for bestemmelse af grænser for nye stater, uti possdetis juris dikterer at de er etableret med de administrative grænser for den tidligere administrative myndighed. Forud for Israel blev Mandatet af Palæstina oprettet af Nations League og administreret af Storbritannien. Som den eneste stat, der kom ud af mandatet i 1948, dikterer folkeretten at Israel arvede mandatets administrative grænser. Dette princip bestemmer at det pågældende område har været under israelsk suverænitet siden statens uafhængighed, det gjaldt også under Jordans besættelse af territoriet mellem 1948 og 1967. Mens territoriet er politisk omstridt, er det juridiske princip fuldstændig klart når det gælder Vestbredden (Judæa og Samaria). Israel har IKKE besat Vestbredden. Læs mere HER.Klik her for at blive medlem af MIFF nu.

Princippet om at en ny stat arver grænser fra den sidste øverste administrative myndighed, er blevet anvendt universelt efter uafhængigheden af ​​nye stater, blandt andet stater i Asien, Afrika, Sydamerika og det tidligere Sovjetunion. Den eneste undtagelse ser nu ud til at være med hensyn til oprettelsen af ​​Israel. Princippet blev slået fast i november sidste år efter USA’s udenrigsminister Mike Pompeo gjorde klart at israelske bosættelser på Vestbredden (Judæa og Samaria) ikke er i strid med international lov. Læs MIFF’s artikel USA: – Israelske bosættelser er ikke i strid med folkeretten.

Ifølge Verdensbankens seneste rapport, står PA efter indregning af støtte fra en global vaccineordning til fattigere økonomier, over for et finansieringsunderskud på 200 millioner kroner.

PA gav terrorister med israelske liv på samvittigheden mindst 1 milliard kroner i 2020 – dansk bistand var med til at betale gildet. Samtidigt mangler PA penge til at udrulle vaccineprogrammet til palæstinenserne og vil have verden sender flere penge. Hvor mange Corona-vacciner kunne PA mon købe for den 1 milliard kroner de brugte i 2020 på at belønne terrorister som har dræbt israelske kvinder, børn og mænd? Det må Lasse Ellegaard meget gerne uddybe! Læs mere om PAs belønning til terrorister HER.

Falske beskyldninger mod Israel giver opmærksomhed
Det giver flere klik på artikler med hjerteskærende overskrifter – om nyheden er sand eller ej betyder ikke noget. MIFF har i flere år gjort opmærksom på at medier, politikere, organisationer og andre ikke fortæller hvad der egentlig sker i Israel. Ofte bruger de også meget tvivlsomme kilder, som læser er det derfor umuligt at skelne mellem sandhed og løgn. Anti-israelske holdninger præger ofte medierne og rapporteringen fra Israel er desværre derefter. Derfor lægger MIFF store kræfter i at gå medierne på klingen – medier, politikere og andre som udtaler sig om Israel bør være upartiske og rapporterer sandheden.

Tip os hvis du støder på artikler eller andet hvor Israel dæmoniseres.
Skriv til: rika@miffdk.local.

MIFF er afhængig af medlemmer for at kunne fortsætte informationsarbejdet om Israel og det jødiske folk. Derfor er det så vigtigt at du deler vores artikler og hjælper os med at hverve nye medlemmer.
Klik HER for at blive medlem.
Tak for din støtte!

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp