Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

-PA kan stå over for eksistensiel trussel hvis de stopper sikkerhedskoordinering med Israel

De palæstinensiske myndigheders (PA) præsident Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK, Flickr.com.)
-Jeg tror, at Abbas’ manøvre mere er et spil for galleriet. Jeg tror ikke han kan opretholde det over tid, fordi PA har et strategisk behov for koordinering med Israel, siger Moshe Elad som var med til at grundlægge koordinering mellem PA og IDF.

De palæstinensiske myndigheders sikkerhedsstyrker tager ikke længere imod opkald fra de israelske forsvarsstyrker og har stoppet sikkerhedskoordinering med Israel, rapporterede Israels Channel 11 News mandag med henvisning til højtstående israelsk forsvarskilde, skriver Yaakov Lappin i Israel Hayom.

Udviklingen sker få dage efter de palæstinensiske myndigheders (PA) præsident, Mahmoud Abbas meddelte at han ikke længere er forpligtet til at opretholde tidligere aftaler med Israel, heriblandt sikkerhedskoordinering. Abbas’ beslutning sker efter den israelske premierminister Benjamin Netanyahu annoncerede planer om at annektere dele af Judæa og Samaria.

-Vi har aldrig været i sådan en situation. Der er ingen opkald. Men palæstinenserne ved godt, ligesom vi gør, at de ikke kan leve uden os. Spørgsmålet er, hvordan klatrer de ned fra træet?, siger kilden til Channel 11 News.

Oberst (res.) Moshe Elad som var en af ​​grundlæggerne af sikkerhedskoordinering mellem de israelske forsvarsstyrker og de palæstinensiske myndigheder, sagde mandag, at hvis PA ikke vil genoptage samarbejdet med Israel, vil det på længere sigt stille PA i eksistentiel fare.

-PA’s sikkerhedsstyrker foretager mange arrestationer af Hamas-aktivister. Sidste år lukkede de 300 organisationer med tilknytning til Hamas, Palæstinensisk Islamisk Jihad, ISIS og andre islamistiske grupper. PA lukker den slags organisationer og institutioner. Vil de fortsætte med at gøre det? Det vil de givetvis, hvis PA undlager at gøre det og giver de islamistiske organisationer luft vil de hurtigt udfylde tomrummet, ifølge Elad som i dag er lektor ved Western Galilee College.

Israel og PA har en fælles interesse i at undertrykke Hamas på Vestbredden, PA nyder stor fordel af Israels operationer og efterretningsevne som bruges til at forhindre Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad i at opbygge en væbnet infrastruktur.

-Jeg tror, at Abbas’ manøvre mere er et spil for galleriet. Jeg tror ikke han kan opretholde det over tid, fordi PA har et strategisk behov for koordinering med Israel. De risici PA tager hvis de opretholder det, vil være meget store inklusive risikoen for et væbnet kup mod dem. Hamas har en tilstedeværelse på Vestbredden og uden Israel vil den blive stærkere, siger Elad.

Ifølge Elads vurdering skal Abbas’ beslutning ses som en manøvre for at undgå kritik fra hans islamistiske rivaler. Elad mener sikkerhedskoordinering mellem PA og IDF stille og roligt vil vende tilbage til det normale igen.

På den anden side advarer han om, at så længe der er ikke er kontakt stiger risikoen og de kommende dage er så at sige en lakmustest. Der kan ske en eskalering hvis eksempelvis en israelsk statsborger ved fejl kommer ind i en palæstinensisk by og PA-politiet ikke sørger for at returnere vedkommende til IDF som det tidligere er sket.

Derudover er koordinering af bevægelser mellem PA-styrker og IDF i område B et vigtigt spørgsmål.

Problemet er i område B, ikke A eller C, understreger Elad.

I henhold til Oslo-aftalerne er område C under israelsk militær- og civil kontrol, mens område A er under fuld PA militær- og civil kontrol.

Område B hvor mange palæstinensiske landsbyer ligger kræver koordinering hvilket betyder, at hvis IDF kommer ind i landsbyer i det område, underretter de PA. PA-styrker skal koordinere deres bevægelser med IDF og de går ind i palæstinensiske politistationer for at undgå spændinger, heriblandt risikoen for skududvekslinger.

-Hvis denne koordinering ikke sker, og IDF løber ind i PA er der risiko for eskalering, siger Elad.

Derudover er koordineringen afgørende i forbindelse med de natlige IDF-arrestationer i kampen mod terrorister, som sker i de omstridte områder.

Elad mener at Abbas’ skridt fremadrettet kan være starten på en meget større krise i PA, hvis Israel vælger at annektere dele af Judæa, Samaria og Jordan-dalen.

Hvis Israel skulle vælge at gennemføre suverænitet over større områder “må Abbas træffe en strategisk beslutning: Fortsætter PA med at fungere, eller overleverer de nøglerne til Israel og beder dem overtage ansvaret for 2,5 millioner palæstinensere?, spørger Elad. En mere moderat anvendelse af israelsk suverænitet kan betyde, at Abbas eller hans efterfølger muligvis vil forsøge at holde PA intakt og samarbejde med Israel.

Elad bemærker at PA ikke nyder fuld støtte på Vestbredden “det er ikke Abbas territorium alle steder. Der er områder han ikke kan gå ind i. Abbas efterfølger kan få endnu større udfordringer. Den unge palæstinensiske generation udviser mindre tilslutning til sin ledelse.”

Læs flere af MIFFs artikler om annektering her.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem