Palæstinensiske sikkerhedsstyrker under en øvelse på Vestbredden. Nå stopper styrkerne samarbejdet med Israel. (Foto: PA)

Nu gør Abbas alvor af truslerne

Palæstinensiske myndigheder stopper sikkerhedssamarbejdet med Israel.

Israelske kilder bekræfter at de palæstinensiske myndigheder har gjort alvor af truslerne om at stoppe sikkerhedssamarbejdet med Israel. Årsagen er de israelske planer om at annektere Jordandalen og dele af Vestbredden.

De palæstinensiske myndigheder og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas har i løbet af årene flere gange truet med at stoppe samarbejdet om sikkerhed, men truslerne er aldrig blevet fulgt op med handling – indtil nu.

Palæstinensiske sikkerhedsstyrker har angiveligt trukket sig ud af områderne B og C på Vestbredden til område A, som er under fuld kontrol af palæstinenserne. De har angiveligt også stoppet alt samarbejde med amerikanske CIA.

«Et dramatisk træk», skriver kommentator Avi Issacharoff i Times of Israel.

Han frygter det kan medføre alvorlige konsekvenser for både den israelske og den palæstinensiske side. Specielt de palæstinensiske sikkerhedsstyrker har nydt godt af samarbejdet. Israel har ved flere lejligheder givet information til de palæstinensiske sikkerhedsstyrker om angrebsplaner fra Hamas og andre rivaliserende grupper mod de palæstinensiske myndigheder og præsident Abbas.

De palæstinensiske sikkerhedsstyrker vil også miste meget af deres mobilitet på Vestbredden uden samarbejdet, som kan betyde at rivalerne øges i deres styrke.

Men heller ikke for Israel er det ubetydeligt. Palæstinensiske sikkerhedsstyrker har bidraget til at afværge flere terrorangreb de sidste år. De har også flere gange hjulpet israelere som har forvildet sig ind i PA-kontrollerede områder og hjulpet israelske soldater som er kørt forkert og er havnet i deres områder.

Der er angiveligt allerede kommet nylige rapporter om konfrontationer mellem palæstinensiske sikkerhedsstyrker og israelske soldater. Issacharoff frygter det i værste fald kan ende med en skudveksling mellem styrkerne og dødsfald.

«Så hvad er grunden til Abbas nu gør alvor af truslerne», spørger Issacharoff.

Det palæstinensiske lederskab ønsker at vise muskler ved at demonstrere at de er villige til at ofre alt, selv om det til syvende og sidst kan ramme dem selv. De ønsker at bevise at de ikke vil give efter for amerikansk og israelsk pres.

Palæstinenserne er også opmuntret af udspillet fra Jordans kong Abdullah II, som har advaret om «massiv konflikt» og en mulig slut på fredsaftalen mellem de to lande hvis Israel gennemfører planen om annektering.

«Palæstinensiske tjenestemænd taler nu åbent om endnu mere desperate tiltag: Der er også vilje til at opløse og lade hele deres magtstruktur på Vestbredden forfalde hvis annekteringen går videre», afslutter Issacharoff.

En anden aviskommentator, Anshel Pfeffer i den venstreorienterede avis Ha’aretz, tror derimod ikke der vil ske en annektering.


Facebook
Twitter
Email
WhatsApp