Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

– Netanyahu må invitere Abbas til forhandlinger før han kan annektere

Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas under samtaler i Det Hvide Hus i Washington D.C. i 2010. (Illustrativt foto: GPO)
USA sætter betingelser op for at støtte israelsk annektering af dele af Vestbredden.

For USA vil støtte Israels annektering af op mod 30 procent af Vestbredden, skal premierminister Benjamin Netanyahu tilbyde den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas samtaler om oprettelse af en palæstinensisk stat i de resterende 70 procent af området. Det fortæller den amerikanske ambassadør til Israel David Friedman i et eksklusivt interview med Jerusalem Post.

I de kommende uger kommer den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo til Israel. Det er det første diplomatiske besøg siden Israel lukkede sine grænser i forbindelse med Corona-udbruddet. Det forventes at Pompeo vil diskutere annekteringen med Netanyahu, selv om det ikke er målet med turen, ifølge avisens kilder.

Den første betingelse for at USA vil støtte israelsk suverænitet over bosættelser, bibelske steder og Jordan-dalen er at kortet udarbejdet af en fælles amerikansk-israelsk kommitte ligger på plads. Udvalget regner med at have kortet klar inden 1. juli.

Anden betingelse som der har været forvirring omkring, er at Netanyahu viser han forpligter sig til Donald Trumps fredsplan og alt hvad det indebærer, inklusiv fastfrysning af al bosættelsesaktivitet uden for de 30 procent af Judæa og Samaria som afgrænset på kortet. Netanyahu skal også vise vilje til at forhandle med palæstinenserne om at oprette en palæstinensisk stat på resten af ​​Vestbredden.

-Det må Netanyahu tale med Abu Mazen [Mahmoud Abbas] om. Vi forventer, at premierministeren accepterer forhandlinger og hvis palæstinenserne dukker op, at han vil forhandle i god tro baseret på Trump-planen, siger Friedman.

David Friedman fortæller om fredsplanen hos Jerusalem Center for Public Affairs. (Foto: Reouven Ben Haim/JCPA)

Den amerikanske støtte til annektering er ikke baseret på den palæstinensiske reaktion på Netanyahus vilje til forhandlinger, forklarer ambassadøren.

-Hvis palæstinenserne nægter at deltage i forhandlingerne ved jeg ikke, hvad mere premierministeren kan gøre. Men jeg mener, der skal være en klar kommunikation til palæstinenserne om at de opfordres til at forhandle i god tro om præsidentens vision, forklarer han.

Friedman mener Israel vil være parat til at annektere de dele af Vestbredden, der er nævnt i Trump-planen inden 1. juli, men understreger at valget er Israels.

-Vi er klar til at tage spørgsmålet op, hvis Israel er klar. I sidste ende som udenrigsminister Pompeo har sagt, er dette Israels beslutning. De beslutter hvad de vil gøre, siger den amerikanske ambassadør.

Trump-administrationens fredsplan lægger op til at Israel kan annektere 30% af Vestbredden, inklusive alle bosættelser – ca. det halve område C som Friedman siger er områder, der er essentielle for Israels bibelske DNA – og hele Jordan-dalen. Til gengæld får palæstinenserne erstatningsområder i Negev.

For palæstinenserne vil planen også omfatte en massiv økonomisk bistandspakke og oprettelse af en palæstinensisk stat, så længe den opfylder visse betingelser som demilitarisering, borgerrettigheder og en stop for lønninger til terrorister.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem