Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

PAs kategoriske NEJ til samarbejde med Israel koster palæstinensiske patienter livet

Ambulanse ved grensestasjonen Erez (Foto: Amir Cohen via Ynet)
Ambulanse ved grensestasjonen Erez (Foto: Amir Cohen via Ynet)
De palæstinensiske myndigheders (PA) kategoriske NEJ til samarbejde og hjælp fra Israel kræver palæstinensiske liv.

Den 25. maj skrev MIFF: “Nu gør Abbas alvor af truslerne” efter de palæstinensiske myndigheders (PA) præsident Mahmoud Abbas meddelte at PA ikke længere vil samarbejde om sikkerhed med Israel. Abbas traf beslutningen på trods af de vidtrækkende konsekvenser deres NEJ til samarbejde med Israel har for deres egen befolkning.

Det er palæstinenserne som betaler prisen for PAs beslutning.

En blot otte måneder gammel baby dreng fra Gazastriben døde sidste torsdag, efter hans planlagte hjerteoperation i Israel blev forsinket grundet de palæstinensiske myndigheders stop for samarbejde med Israel, skriver avisen Times of Israel.

Omar Yaghi blev født med en livstruende hjertesygdom. Den israelske organisation Shevet Achim ville betale for hans operation på Sheba Medical Center i Ramat Gan. Lille Omar blev sat til at blive opereret den 24. maj.

Læs også MIFFs artikel om hvordan det israelske hospital Wolfson reddede hjertesyg baby fra Gaza her.

Ultimo maj meddelte de palæstinensiske myndigheders præsident Mahmoud Abbas, at PA var “fritaget” for alle aftaler og forståelser med Israel, som en del af palæstinensernes svar på Israels planlagte annektering af dele af Vestbredden.

Læs MIFFs artikel om mere end tusind europæiske parlamentarikers trusselsbrev (inkl. 53 danske) mod Israel her.

De palæstinensiske myndigheders civile kommission som normalt håndterer den slags anmodninger, afslog at behandle Omars sag, siger talsmand for Physicians for Human Rights Ron Yaron i en erklæring.

I 2019 blev der givet omkring 30.000 tilladelser til, at Gaza-borgere kunne rejse ind i Israel af humanitære grunde. Ud af dem krævede 16.000 indlæggelse og 14.000 var ledsagere. I april 2020 blev der kun udstedt 159 tilladelser, ifølge avisen Haaretz.

Det er de palæstinensiske myndigheders civile kommision som modtager anmodningerne, behandler dem og overfører dem til Israel – men det gør PA ikke længere efter de har stoppet al samarbejde med Israels sikkerhedskoordinering, siger koordinatoren for regeringsaktivitet i territorierne (COGAT) i en erklæring.

På deres Facebook-side skrev COGAT følgende: ”Vi er dybt berørte over at 8-måneder gamle Omar Yaghi er død.”

– På nuværende tidspunkt er der forsinkelser i processen med at overføre anmodninger om tilladelser til Gaza-indbyggere om at komme ind i Israel. Forsinkelserne skyldes PA’s civile kommissions beslutning om at stoppe behandling af anmodninger [om tilladelser] fra Gazastriben og overføre dem til os, udtalte COGAT.

Det er usædvanligt at COGAT drøfter enkeltsager offentligt, ifølge Times of Israel.

Familien Yaghi appellerede til Physicians for Human Rights som sørgede for at overføre familiens anmodning til District Coordination Office (DCO) ved Erez overgangen for på den måde at omgå PA. DCO udstedte ny tilladelse til udgang og ny aftale til hjerteoperationen blev booket til den 21. juni, men Omar døde den 18. juni.

FNs særlige udsending til Mellemøsten Nikolay Mladenov beskyldte ”stop for samarbejde om civil koordinering” mellem Israel og de palæstinensiske myndigheder for at være skyld i Yaghis død.

I Khan Younis i Gazastriben bad Jomaa al-Najjar om at få sin 2 måneder gamle datter Joud til Israel for akut medicinsk behandling mod epilepsi. Men de palæstinensiske myndigheder nægtede at videresende anmodningen. Denne uge døde hun på et hospital i Gaza, skriver avisen Times of Israel.

Afslaget på at behandle anmodninger om medicinsk tilladelse er en del af de palæstinensiske myndigheders plan om at afbryde al samarbejde med Israel. Det er PAs måde at protestere mod Israels planer om at hævde suverænitet over dele af Vestbredden.

PAs beslutning rammer svært syge palæstinensere i Gazastriben og PA forhindre dem i at modtage livreddende behandling som kun findes i Israel.

– Enhver anmodning fra en patient med akut behov for medicinsk behandling bør blive behandlet med det samme, siger al-Najjar.

Palæstinenserne er afhængige af deres samarbejde med Israel – læs MIFFs artikel om det her.

Palæstinensernes beslutning om at stoppe alt samarbejde med Israel har vidtrækkende konsekvenser for palæstinenserne. PA har eksempelvis afvist at modtage to fly med medicinsk udstyr til at hjælpe dem med at bekæmpe Corona. Nødhjælpen blev sendt fra De Forenede Arabiske Emirater til Israel. PA sagde også NEJ til at modtage skatte-overførsler fra Israel. Som en konsekvens kan PA ikke udbetale løn til sine flere tusind medarbejdere.

“Vi er på randen af ​​medicinsk kaos. Nu er flere hundrede berørt. Tusinder vil snart blive berørt, udtalte Physicians for Human Rights i Israel og tilføjede at de palæstinensiske myndigheder også er stoppet med at dække udgifterne til behandling på israelske hospitaler. Det betyder blandt andet at patienter efter organ transplantation ikke kan få rehabiliterende behandling efter operation.

På Vestbredden kan palæstinensere med behov for lægehjælp kontakte de israelske militære myndigheder og ansøge om tilladelse.

Men i Gaza er det ikke muligt. Israel trak sig ud af Gaza i 2005, to år senere tog terrorgruppen Hamas magten fra Abbas’ styrker. En israelsk og egyptisk blokade som sigter mod at forhindre Hamas i at importere våben, og tre krige mellem Israel og Hamas – som åbent søger den jødiske stats ødelæggelse har ødelagt Gazas sundhedsvæsen.

Patienter med behov for avanceret behandling rejser normalt til Israel eller Vestbredden og skal have israelsk tilladelse til det. Egypten har siden marts lukket sin grænse med Gaza grundet Corona.

Hamas har ingen direkte kontakter med Israel, men tillader det PA-drevet forbindelseskontor i Gaza at koordinere indrejse og udrejse for medicinske patienter – også under krig.

En embedsmand udtalte anonymt da han ikke var autoriseret til at tale med medier, at kontoret modtog ordrer fra PA i begyndelsen af juni om at stoppe alle kontakter med Israel og ikke besvare telefoniske opkald.

Det palæstinensiske center for menneskerettigheder i Gaza, trådte i kort tid ind for at hjælpe med at koordinere tilladelserne, men stoppede efter israelske medier havde rapporteret om deres aktiviteter.

Manglen på et koordinerende organ betyder at patienter som eksempelvis Jehad al-Qedra sidder fast. Han har en tumor som skal fjernes. I juni blev han godkendt til strålebehandling på Augusta Victoria Hospital i Øst-Jerusalem, men han kan ikke få udrejse tilladelse.

– Jeg ved ikke, hvad der vil ske, eller hvor jeg skal hen. Det her er sindsygt, det er hverken liv eller død, sagde han fra en hospitalsseng i Khan Younis, hvor læger kun kan tilbyde smertestillende medicin og drop.

Talsmand for de palæstinensiske myndigheder på Vestbredden Ibrahim Melhem, forsvarede PAs beslutning om at stoppe samarbejdet med Israel.

– Israel er besættelsesmagten ved Gazas grænser og de bærer ansvaret for resultaterne af at forsinke eller forhindre patienter i udrejse til hospitaler i Jerusalem og Vestbredden, udtalte Melhem.

I januar kom 3.000 Gaza-borgere med behov for behandling via Erez-overgangen ind i Israel, ifølge FNs-tal. Det tal faldt de følgende måneder, efter myndigheder begrænsede indrejse til Israel for at forhindre spredning af Corona. I april krydsede 188 personer overgangen.

Gisha, en israelsk NGO, udtalte at de palæstinensiske myndigheder, Hamas og Israel skal beskytte retten til at kunne blive behandlet i Israel. De opfordrede Israel til at “finde en øjeblikkelig løsning for at imødekomme Gaza-borgernes behov for livreddende behandling.”

COGAT, det israelske forsvarsorgan som koordinerer civile palæstinensiske anliggender, sagde at de “fortsat tillader, også på nuværende tidspunkt,” indrejse for Gaza-borgere til medicinsk behandling i Israel.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem