Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Nægter at tage imod store pengeoverførsler fra Israel

Mahmoud Abbas og de palæstinensiske myndigheder (PA) nægter at tage imod store skatteoverførsler fra Israel. (Foto: Facebook)
– Det er «finansielt selvmord» af PA, skriver analytiker.

I årevis har israelske myndigheder i henhold til indgåede aftaler indkrævet skat på vegne af de palæstinensiske myndigheder (PA). Nu har PA meddelt at de ikke længere vil tage imod pengene fra Israel, skriver Times of Israel.

– Vi erklærer at vi nægter og fortsat vil nægte at tage imod skatte pengene i overensstemmelse med det palæstinensiske lederskabs beslutning om at vi vil stoppe alle aftaler med Israel, skriver Hussein al-Sheikh, direktør i komité for civile palæstinensiske sager og medlem af Fatahs Centralkomite, på Twitter.

Talsmand for den palæstinensiske regering, Ibrahim Milhim, bekræfter udspillet fra al-Sheikh. Han siger de har nægtet at tage imod skatte penge siden maj 2020.

Beslutningen vil sandsynligvis føre til omfattende økonomiske problemer for PA. De har også tidligere truet med at nægte at tage imod skatte penge, men dengang fortrød de deres trusler som følge af store økonomiske udfordringer.

I 2019 udgjorde skatte indtægterne som Israel overførte til PA omkring 60% af det palæstinensiske budget. Når man i tillæg har en igangværende Corona-krise, står de faste israelske udbetalinger for en endnu større andel i 2020.

Neri Zilber i Washington Institute for Near East Policy skriver på Twitter at beslutningen nærmest «er finansielt selvmord» med tanke på PAs udfordrende økonomiske situation.

Corona-krisen har allerede forårsaget betydelig økonomisk skade i Vestbredden. Verdensbanken anslår at den palæstinensiske økonomi i 2020 kan krympe så meget som 11%. Banken anslår at PAs finansierings-slip vil stige med mere end 1.5 mia. dollars i løbet af perioden.

Trump-administrationen har også stoppet flere hundrede mio. dollars i finansiel støtte til PA efter forholdet mellem Ramallah og Washington blev forværret som følge af USA’s beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Den 21. maj meddelte den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas at PA ophæver alle aftaler og forståelser med Israel og USA. Ifølge Abbas blev beslutningen truffet på baggrund af hvad PA mener er israelske brud på deres aftaler, inklusiv den planlagte ensidige annektering af dele af Vestbredden.

Aftalen som nu er sagt op er Paris-protokollen fra 1994, en traktat som oprettede en toldunion mellem Israel og PA. PA har ikke en international havn, hvilket betyder at al gods som skal ind og ud af Vestbredden må passere gennem israelske grænseovergange. Israel har haft ansvaret for at inddrive skat på import og eksport, for herefter at overføre skatte pengene til PA.

Selv om det altså er deres penge nægter PA at imod dem fra Israel.

For nylig lånte Israel over 800 mio. shekel, med henblik på at hjælpe PA med at håndtere de finansielle udfordringer som følge af Corona-krisen. Lånet var ment som et ekstrabidrag til de eksisterende skatte overførsler til PA. Hvad der nu vil ske med det lån efter aftalerne er opsagt fra PA’s side er uvist.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem