Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Israel må håndtere truslen fra Hizbollahs over 100.000 raketter

Hizbollah har over 100.000 raketter og granater i sit arsenal - mange af dem er rettet mod Israel.
Hvis Israel skal forhindre Iran i at udvikle atomvåben, må de først forholde sig til truslen fra Hizbollahs enorme missilarsenal, skriver tænketank.

Primo april blev Israel angrebet af 36 raketangreb fra Syd-Libanon – det var de værste raketangreb fra Libanon siden Anden Libanonkrig i 2006. Den iransk-støttet terrororganisation Hizbollah har kontrollen over Syd-Libanon, men ved de seneste raketangreb var det en ny Hamas-front som stod bag angrebrene. Terrorgruppen Hamas har kontrolleret Gaza siden 2007. Med penge, våben og viden fra Iran, og støtte fra Hzibollah, har Hamas åbent en ny front mod Israel i Libanon.

Raketangrebene mod Israel skete på initiativ af den pro-iranske alliance og er en advarsel om hvad Israel kan forvente i fremtiden, skriver professor Efraim Inbar som leder tænketanken The Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS).

«Selv om Hizbollah ikke tog ansvar for raketterne, er der ingen tvivl om at de vil have Israel vænner sig til raketangreb fra palæstinensiske terrorafdelinger i Syd-Libanon. Det vil give dem mulighed for at benægte, at de står bag og forhindre en eskalering, som Iran ikke ønsker, nu hvor de er godt på vej til at have en atombombe.»

Videre skriver han, at angrebet er en del af Irans strategi om at truslerne vil omringe Israel fra flere fronter for at gøre livet svært for Israels indbyggere. Alene fra Hamas-kontrolleret Gaza, er Israel blev i årtier blevet angrebet af flere tusind raketangreb. Men også Iran-støttede terrorgrupper i Syrien, Irak og Yemen truer Israels sikkerhed.

«Iran er ovebevidst om at Israels svage punkt er deres befolkning og derfor vil de lægge et konstant pres på Israels indbyggere for at få den jødiske stat til at kollapse. Derudover går Irans strategi ud på via stigende rakettrussel, at afskrække Israel fra at handle mod Irans atomprogram.»

Tror på at interne stridigheder vil svække afskrækkelsen

Inbar peger desuden på de interne stridigheder i Israel om retsreform-planerne, som han frygter har svækket Israels afskrækkelse. Han mener, at Israels fjender tænkte strategisk, da de for nylig angreb Israel med 36 raketter fra Libanon, 44 raketter fra Gaza samt raketangreb fra Syrien – i alt blev det til over 100 raketangreb mod flere israelske byer.

«Iran har bevæbnet Hizbollah med over 100.000 raketter som kan nå hele Israel. Det står klart for os alle, at deres omfattende arsenal en dag kan blive brugt. Irans planer om at opgradere sine missiler til at blive bedre og mere præcise som minimum være delvist vellykkede – det samme er sket med rakettruslen fra Gaza, hvor raketterne også er blevet forbedret med tiden.»

Inbar vurderer at der skal gøres noget ved rakettruslen fra Hizbollah, som har kapacitet til at forårsage enorm skade i Israel, før Irans atomprogram kan adresseres. Inbar frygter Hizbollah-raketterne vil regne ned over Israel, hvis Israel angriber Irans atomanlæg.

«I modsætning til situationen i Gaza er svaret på den enorme trussel fra Hizbollah ikke kun en duel mellem raketterne og Israels missilforsvar. Alle forstår, at det også kræver en større jordoffensiv at håndtere truslen fra den store mængde raketter i Libanon.»

Israel må forberede sig på krig i Libanon

Inbar mener at Israels forsvarshær (IDF) må forberede sig på en forebyggende krig for at fjerne rakettruslen fra Syd-Libanon.

«Israels militære og diplomatiske aktivitet bør være rettet mod at fjerne missiltruslen fra nord. Det er det første mål på vejen til at stoppe Irans atomprogram og forhindre dem i at udvikle en atombombe.»

Inbar mener at IDF bør lægge fokus på at håndtere udfordringen.

«En invasion af Libanon for at rense missilarsenalet vil kræver omhyggelig planlægning. Militære øvelser i nord og i bjergene på Cypern indikerer, at de forbereder sig på et libanesisk scenario. Det blev også bekræftet af Israels tidligere forsvarsminister Benny Gantz.»

Israelske ledere må arbejde på at opbygge den nødvendige legitimitet for en sådan krig.

«Israel, som har indledt krige i fortiden (1956, 1967, 1982, 2006) og mange store militære operationer, ved, at enhver krig har brug for legitimitet blandt sin egen befolkning og det internationale samfund – især USA. Israel skal derfor hurtigst muligt, sørge for at få forståelsen for et israelsk initiativ i Libanon på plads.»

Vigtigt at vise militær styrke og magt

At Libanon er en mislykket stat, hvor kaos hærger, kan skabe international forståelse for, hvorfor Israel skal handle. At raketter affyres fra Libanon mod Israel giver også mulighed for at skabe forståelse for Israels sikkerhedsbehov.

«Libanon og Hizbollah skal kædes sammen med iransk aggression i den internationale og israelske bevidsthed. At det går så hurtigt for Iran at få en atombombe og Irans stigende alliance med Rusland mod Ukraine, kan også give Israel større handlefrihed»

Uanset vil det være afgørende at vise militær styrke for at genoprette Israels afskrækkelseseffekt, siger professor Inbar.

«Generelt kræver afskrækkelse, at man med jævne mellemrum demonstrerer beslutsomhed, magtanvendelse og vilje til at risikere liv.»

Moderate arabiske lande ser mod Israel

For Israel kan bevare sin regionale position, kræver det også en vilje til at bruge militær magt mod Irans aggressive ekspansion i regionen.

«Moderate arabiske lande, især dem som har underskrevet Abraham-aftalerne med Israel, følger Israels handlinger nøje. Hvis Israel ikke viser handling og beslutsomhed, vil landets allierede i Mellemøsten, som frygter Irans aggressivitet samt USA’s tilbagetrækning fra regionen, tro, at man ikke længere kan stole på Israel. Det vil trække dem tættere på Iran. Det har Saudi-Arabien allerede gjort med deres fornyelse af diplomatiske forbindelser med Iran

Inbar slutter med at skrive, at Israel snart må træffe en beslutning. Og han er ikke den eneste som har påpeget Israels umulige valg – enten at angribe Irans atomanlæg for at forhindre Iran i at udvikle atomvåben eller leve med atomtruslen fra Iran.

«Israel må snart beslutte, om de vil handle alene for at sikre landets sikkerhed. Under alle omstændigheder vil vejen til at forhindre Iran i at få atomvåben og forhindre en farlig atomspredning i regionen starte med at eliminere missiltruslen fra Libanon.»

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem