Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Ukraines ambassadør: – Jeg takker Israel for hjælpen

Ukraines ambassadør i Israel, Yevgen Korniychuk, takker Israel og premierminister Netanyahu for missiladvarselssystem som vil redde liv. På billedet taler ambassadøren under demonstration for Ukraine i Tel Aviv på deres 31. uafhængighedsdag, 24. august 2022. (Foto: Gideon Markowicz/TPS)
Yevgen Korniychuk takker Israel og premierminister Netanyahu for levering af samme missiladvarselssystem som advarer Israels indbyggere mod missilangreb fra Gaza.

Ukraines ambassadør i Israel, roser premierminister Benjamin Netanyahu for personligt at have godkendt leveringen af et smart advarselsmissilforsvarssystem til Ukraine, der netop nu kæmper mod Ruslands invasion, skriver the Algemeiner.

– Jeg beundre Israels nuværende regering for deres hjælp til Ukraine, sagde ambassadør Yevgen Korniychuk til The Algemeiner under deres interview i New York i går. Ambassadøren tilføjer: – Det er vigtigt, at jeg udtrykker min tak til Netanyahu personligt, fordi jeg ved, at han tog ansvaret og besluttede at allokere midler til at hjælpe os.

Israelske og ukrainske medier rapporterede i sidste uge, at israelske myndigheder havde besluttet at forsyne Ukraine med et system som beskytter civile mod missilangreb ved at sende en rød advarsel til mobiltelefoner i målområderne. Korniychuk havde lobbyet over for Israel om at få leveret samme system som Israel bruger til at beskytte sin befolkning mod missilangreb fra Gaza.

Israel står i meget svær klemme når det gælder hjælpen til Ukraine og samtidig kunne beskytte sig mod stigende iransk militær tilstedeværelse i Syrien som truer Israels sikkerhed. Rusland har stor magt i Syrien og kontrollerer landets luftrum. Dvs. at Israel ikke kan bombe eller stoppe Irans opbygning af sine militære kapaciteter i Syrien, uden Ruslands accept. Den 21. april kunne MIFF fortælle at Iran giver milliarder, våben og viden til terrorgrupper i Gaza, Libanon, Syrien, Irak og Yemen – alt sammen noget som truer Israels sikkerhed.

– Det tidlige varslingssystem som Israel har leveret til Ukraine vil redde liv. Israel og Ukraine har et godt samarbejde og vi ser fremad – det er derfor, jeg besøger USA, fortæller ambassadøren.

I New York vil ambassadøren tale med nogle af USA’s førende jødiske organisationer, inkl. Præsidentkonferencen (CoP), Anti-Defamation League (ADL), American Jewish Committee (AJC) og de jødiske forbund af Nordamerika (JFNA). Besøget faldt på plads efter forslag fra amerikanske jødiske ledere om, at Ukraine udpeger en embedsmand på ambassadørniveau som skal være i kontakt med internationale jødiske organisationer, hvoraf de fleste har givet udtrykt deres støtte til Ukraines kamp mod Ruslands invasion. Ukraines ambassadør fortæller at forslaget blev positivt modtaget af Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba, men at budgetbegrænsninger ikke giver mulighed for at oprette posten. Derfor er Ukraines ambassadør selv taget afsted for at tale med dem.

Besøget i USA giver mulighed for at tale med amerikanske jødiske ledere om bilaterale forbindelser med Israel og behovet for mere hjælp, forklarer ambassadøren. Trods politisk uro i Israel om retsreform-planerne, er der stigende aktivitet på den bilaterale front Israels udenrigsminister Eli Cohen og en Knesset-delegation rejste for nylig til Ukraine og i næste uge vil næstformand for Ukraines parlament besøge Israel.

Israels advarselssystem mod missilangreb vil blive rullet ud i Kiev i løbet maj og vil inden udgangen af året blive udrullet i alle større byer. Udover hjælp mod missilangreb, yder Israel også ekspertise og hjælp til minerydningsoperationer. Ifølge internationale hjælpeorganisationer er omkring 30% af Ukraines territorium blevet forurenet af landminer og andet ueksploderet ammunition. Det har forårsaget kaos blandt ukrainske bønder og andre civile i de berørte områder, fortæller ambassadøren.

– De seneste seks måneder har vi befriet et territorium, der er omkring to tredjedele af Israels størrelse, så minerydning vækker stor bekymring. Nogle af de 200 millioner dollars i kreditgarantier for sundheds- og infrastrukturprojekter, som Israel stiller til rådighed for Ukraine, kunne bruges på amerikansk producerede og israelsk-modificerede robotter designet til minerydning, siger ambassadøren

Irans militæralliance med Rusland har ifølge Ukraines ambassadør, fået Israel til at skifte kurs: – Israels efterretningstjeneste er meget bekymret over samarbejdet. Ambassadøren tilføjer at der har været mange rapporter om, at Rusland forsynet Iran med beriget uran til deres atomprogram: – Flere emner overvåges af efterretningstjenester, mere kan jeg ikke sige. Pointen er at det har styrket samarbejdet mellem os [Israel og Ukraine].

Ambassadøren understreger at fortsat udenlandsk bistand er en nødvendig betingelse for, at Ukraine kan vinde krigen. Ukraine vil også presse på for at blive medlem af NATO. Sker det ikke, vil Ukraine kræve “uovervindelige sikkerhedsgarantier” for at afværge flere russiske angreb, siger ambassadøren.

– Vi har brug for en meget praktisk og stærk ordning, som vil forhindre russerne i at beskyde vores territorier, de de store NATO-stater giver os de nødvendige garantier, slutter ambassadøren.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem