Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Tror fortsat på fred med Saudi-Arabien

Israels premierminister Benjamin Netanyahu,14. november 2022. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Premierminister Benjamin Netanyahu mener ikke de genoprettede diplomatiske forbindelser mellem Saudi-Arabien og Iran vil svække muligheden for historisk fredsaftale.

Iran og Saudi-Arabiens genoprettelse af deres diplomatiske forbindelser, bekymrer ikke Israels premierminister Benjamin Netanyahu. Det fortalte han interview til den amerikanske TV-kanal CNBC, skriver Times of Israel.

De diplomatiske forbindelser mellem Iran og Saudi-Arabien blev afbrudt i 2016, men nu har Kina mæglet mellem parterne og hjulpet dem med at forhandle en aftale om at genoptage kontakten på plads. Ifølge iransk TV er de blevet enige om, at landenes udenrigsministre skal mødes, og at ambassaderne vil blive genåbnet i løbet af uger eller måneder.

Mange ser forbedringen i forholdet mellem Iran og Saudi-Arabien som et skud på stammen for Israel, der ser Saudi-Arabien som en vigtig allieret i kampen mod det iranske regime. At forhindre Iran i at udvikle atomvåben har længe været et vigtigt spørgsmål for både Israel og Saudi-Arabien.

Det sunnimuslimske rige har længe været den vigtigste rival af shiitiske Iran om magt og hegemoni i den muslimske verden.

Israel har i lang tid håbet på at få en historisk fredsaftale på plads med Saudi-Arabien, som er det største og mest magtfulde muslimske land i Mellemøsten. Israel har fredsaftaler med Egypten (1979) og Jordan (1994). I 2020 indgik Israel de historiske Abraham-aftaler med Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko. En fælles front mod Iran har været en af ​​drivkræfterne for at få en aftale mellem landene på plads.

I interview med den amerikanske TV-kanal, udtaler Netanyahu, at han ikke er bekymret for, at Saudi-Arabien er ved at vende sig væk fra Israel og tilføjer at Saudi-Arabien «ikke har illusioner om hvem de kan stole på».

– Saudi-Arabien og landets ledelse har ingen illusioner om, hvem er deres modstandere og hvem er deres venner i Mellemøsten. De forstår, at Israel er en uundværlig partner for den arabiske verden for at opnå sikkerhed, velstand og fred, fortæller Netanyahu til CNBC.

Netanyahu mener ikke Saudi-Arabiens genoprettelse af sine diplomatiske forbindelser med Iran har «ret meget med Israel at gøre». Han mener, at det især handler om at mindske spændingen i regionen – især i Yemen. Saudi-Arabien og Iran støtter hver deres side i borgerkrigen.

Her ses de palæstinensiske myndigheders formand og præsident Mahmoud Abbas under sit besøg i kongeriget med Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman,19. april 2023. (Foto: Wafa)

Saudi-Arabien har også genoprettet sine diplomatiske forbindelser med Syrien. Derudover tog Saudi-Arabien fornylig imodt lederne af den palæstinensiske terrorgruppe Hamas som støttes økonomisk og ideologisk af Iran, og de palæstinensiske myndigheders formand og præsident Mahmoud Abbas. Mange ser det som tegn på, at Saudi-Arabien er ved at fjerne sig fra en fredsaftale med Israel – det afviser Netanyahu.

Ifølge Netanyahu kan møderne med palæstinenserne have været en måde at forberede dem på, at Saudi-Arabien vil indgå en normaliseringsaftale med Israel.

– Måske for at fortælle dem, at de skal forberede sig – eller måske for at fortælle dem, at de skal stoppe terroren, udtaler Netanyahu til CNBC.

Israels premierminister fortæller desuden under interviewet, at han mener en fredsaftale med Saudi-Arabien vil betyde enden på den israelsk-arabiske konflikt, selvom den ikke umiddelbart vil løse konflikten med palæstinenserne.

Israels udenrigsminister Eli Cohen er heller ikke bekymret over Saudi-Arabiens genoprettelse af diplomatiske forbindelser med Iran. Udenrigsminister Cohen, der netop nu er på historisk besøg i Aserbeajdsjan og Turkmenistan, der ligger tæt på Iran, mener tvært imod at det kan være en forløber til normalisering med Israel.

– Det er netop den slags som kan få det til at blive balanceret ved, at [Saudi-Arabien] rykker tættere på Israel, udtaler udenrigsminister Cohen.

Udenrigsminister Cohen udtaler også, at han håber på snart at kunne besøge Saudi-Arabien.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem