Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Diskuterer potentielt angreb mod Iran

Her ses premierminister Benjamin Netanyahu under sit besøg på luftbasen Hatzerim, 18. maj 2021. (Foto: GPO)
Premierminister Benjamin Netanyahu og landets militære ledelse overvejer ifølge israelsk nyhedskanal at bruge militæret til at stoppe Irans planer om atomvåben.

Ifølge den israelske nyhedskanal N-12, har premierminister Benjamin Netanyahu haft flere hemmelige møder på højt niveau med landets militære ledelse om at sætte turbo på forberedelserne på en mulig militær konfrontation med Iran.

Premierminister Netanyahu har holdt møder 5 gange i løbet af de seneste uger med forsvarsminister Yoav Gallant, forsvarschef Herzi Halevi, Mossad-chef David Barnea, militærets efterretningschef Aharon Haliva og andre militære ledere for at diskutere forberedelserne til et potentielt angreb på Irans atomprogram.

Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) opdagede for nylig at Iran har beriget uran med 84% renhed. Der er aldrig blevet rapporteret en renhed så tæt på våbenkvalitet i Irans berigelse af uran.

Det kræver en renhed på 90% at producere en atombombe.

Reportagen fra den israelske nyhedskanal N-12 indeholder ikke citerede kilder, men havde andre detaljer fra de diskussioner, der har fundet sted. Møderne er formentlig også et signal om, at truslerne om at bruge militæret til at stoppe Irans kapløb mod atomvåben, som Netanyahu har beskrevet som en eksistentiel trussel, er alvorlige.

Israel siges at have informeret USA’s udenrigsminister Antony Blinken, USA’s sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan og Frankrigs præsident Emmanuel Macron om, at Israel vil handle alene, hvis det internationale samfund ikke træder til og stopper Iran.

– Det eneste, der har stoppet slyngelstater i at udvikle atomvåben, er en troværdig militær trussel eller en troværdig militær handling. Jo længere du venter, jo sværere bliver det. Vi har ventet meget længe, ​​siger premierminister Netanyahu.

Iran er ved at krydse en rød linje

En talsmand for Irans Atomenergiagentur afviser beskyldningerne om, at landet beriger uran til en renhed lige under våbengraden.

– Indtil videre har vi ikke gjort noget forsøg på at berige over 60%. Tilstedeværelsen af ​​partikler over 60% betyder ikke at der produceres en berigelse over 60%, siger talsmand Behrouz Kamalvandi.

Israels forsvarsminister understreger, at de ikke vil tillade Iran at krydse den “røde linje” og berige uran med en renhed på 90%.

– Iran er tættere end nogensinde på at kunne producere atomvåben og har næsten krydset den røde linje. Det vil vi ikke tillade – her er alle muligheder på bordet. Vores pligt er at forsvare staten Israel og det jødiske folk, siger Gallant.

Iran har gentagne gange truet Israel med udslettelse, og israelske ledere ser det som en eksistentiel trussel, hvis styret i Teheran bliver en atommagt.

Tidligere angresplaner blev afbrudt

Israel har angiveligt flere gange været tæt på at angribe iranske atomanlæg under tidligere Netanyahu-regeringer.

Ifølge iidligere premierminister og forsvarsminister Ehud Barak aflyste Netanyahu planer om at angribe Iran i 2010 og 2021, efter han blev frarådet at angribe af den daværende forsvarschef og flere ministre.

Ifølge Barak var der også planer om et lignende angreb i 2012, men planerne blev aflyst, fordi Israel på daværende tidspunkt gennemførte en stor militærøvelse med USA, og Netanyahu ikke ville risikere at trække USA’s militær ind i en krig med Iran.

I mellemtiden har Irans atomprogram gjort store fremskridt som betyder at israelske ledere på et eller andet tidspunkt, vil stå over for et svært valg – enten at leve med et Iran med atomvåben – eller bombe dem i tide og at stoppe dem, ifølge historiker.

Ifølge Iran har de kun et atomprogram til fredelige formål

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem