Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

– Grænsen mellem eskalering og stabilitet i Judæa og Samaria er yderst skrøbelig

Den palæstinensiske terrorist Udai Tamimi blev skudt og dræbt da han angreb sikkerhedsvagter utenfor en israelsk bosættelse i Judæa og Samaria (Vestbredden). (Foto: Flash90)
- Situationen i Judæa og Samaria er yderst spændt og selv den mindste hændelse vil kunne få det hele til at koge over og dermed tilde den skrøbelige balance mellem eskalering og relativ stabilitet, skriver den israelske journalist Avi Issacharoff.

Judæa og Samaria (Vestbredden) er længe gået igennem en svær tid hvad angår sikkerhedssituationen. Optøjer, terrorangreb, sammenstød mellem bosættere og palæstinensere er blevet hverdag, skriver journalisten Avi Issacharoff i Yediot Ahronot.

Heldigvis ses der også en postiv udvikling i Judæa og Samaria, tilføjer Issacharoff:

1. De pslæstinensiske myndigheder (PA) er begyndt at reagere på deres stigende problemer med at sørge for ro og orden i deres områder. PA’s reaktion sker ikke i det tempo eller i den dybde som Israel gerne havde set, alligevel er Israel delvist tilfreds med PA’s sikkerhedsapparat som delvist stopper terroraktiviteter i området – især i Nablus og Jenin.
PA forsøger endda at gøre noget ved den nye terrorgruppe Lions’ Den (Løvernes Hule) med base i Nablus. Den nye terrorgruppe har allerede begået flere terrorangreb mod israelere og får flere og flere følgere på sociale medier. PA anholder ikke terrorgruppernes ledere, men ifølge Issacharoff sender PA alligevel et vigtigt signal ved at anholde terror-medlemmer.
Iføløge Isscharoff er det overraskende at PA’s sikkerhedsmekanismer er vendt tilbage til “eftersøgte personers aftale” – dvs. at eftersøgte personer som anholdes tilbydes amnestiaftaler af Israel mod at aflevere deres våben.
2. De seneste par uger Israel blandt andet blevet ramt af to dødelige terrorangreb. Det ene i Øst-Jerusalem hvor 18-årige Noa Lazar blev dræbt af en palæstinensisk terrorist. Terroristen formåede at flygte og blev skudt og dræbt for et par dage siden da han forsøgte at begå endnu et terrorangreb. ved det andet dødelige terrorangreb blev 21-årige Ido baruch dræbt ved den israelske bosættelse Shavei Shomron i Judæa og Samaria. Sidste fredag ​​var der forsøg på terror tæt på den israelske bosættelse Beit-El. En af terroristerne, 23-årige Qays Shajaiya var tilknyttet den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som styrer Gaza. Han blev skudt og dræbt, mens hans medskyldige blev anholdt.

Israels forsvarshær (IDF) har instrueret sine styrker til at engagere sig med terroristerne, så de ikke flygter og derefter hyldes i det palæstinensiske samfund + PA og Fatah som kontrollerer PA som helte. En af den slags “helte” er terroristen Udai Tamimi som dræbte Noa Lazar, flygtede og blev dræbt da han forsøgte at udføre endnu et terrorangreb. Optagelser af ham er blevet delt på sociale medier. I klip ses palæstinensiske teenagere, der klipper sig skaldet som hyldest til terroristen, der også var skaldet – måske for at gøre det svære for IDF at fange ham da han flygtede. Også Fatah hyldede terroristen. PA’s præsident Mahmoud Abbas’ Fatah-fraktion opfordrede til generalstrejke “for at sørge over martyrhelten Udai Tamimis sjæl og fordømme besættelsens forbrydelser.” Se hvor mange milliarder Danmark giver PA i 2021-2025.

3. Ifølge Issacharoff forsøger de fleste palæstinensere at undgå involvering i vold og terror. Antallet af terrorangreb og antallet af bevæbnede kombatanter stiger, hvilket også bekræftes af tal fra fra Shin Bet.

Alligevel svarer den nuværende uro ikke til en intifada – Shuafat i Øst-Jerusalem hvor de mest intense sammenstød i løbet af den seneste uge har fundet sted, er roen ved at vende tilbage, skriver Issacharoff.

I mellemtiden får den nye terrorgruppe Lions’ Den vind under sejlene på sociale medier – selvom TikTok har blokeret dem og flere bevæbnede kombatanter slutter sig til terrorgruppen.

Samtidig kan vi ikke ignorere de røde flag som dukker op:
1. Terrorangrebene migrerer sydpå. Terrorforsøget ved den israelske bosættelse i Beit El er i skrivende stund en afviger, påpeger Issacharoff, men Nablus og Jenin er adskilt fra resten af ​​Judæa og Samaria.
Tapu’ah Junction plejede at fungere som en ikke-håndgribelige grænse for terrorister, og det var sjældent Israel oplevede at hændelser der skete i Judæa og Samaria, skete syd derfra – sådan er det ikke længere.
2. Der er sket en stigning i vold begået af jøder mod palæstinensere og selvom der kun er få israelske-jøder som griber til vold, er der noget som tyder på at problemet vil vokse.
Spørgsmålet er hvad alt det her vil fører til? Det er svært at svare på, skriver Issacharoff. Når det kommer til stykket, kan én israelsk succes med at forpurre et terrorangreb eller én fiasko sætte tonen for, hvordan tingene vil udspille sig i Judæa og Samaria i løbet af den nærmeste fremtid.
Enhver hændelse kan være den som vil få det hele til at koge over og dermed bryde den skrøbelige grænse mellem eskalering og relativ stabilitet.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem