Her ses Ukraines præsident Volodymyr Zelensky under sit besøg i Israel sammen med Israels daværende premierminister Benjamin Netanyahu i 2020. (Foto: Kmu.gov.ua, Wikimedia Commons)

Ukraine kan blive næste land der anerkender Jerusalem som Israels hovedstad

- Mit land anerkender Israels eneste hovedstad, og det er Jerusalem, sagde Ukraine's ambassadør i Israel, Yevhen Korniichuk, torsdag.

Ukraines ambassadør i Israel, Yevhen Korniichuk fortalte i går at Ukraine er godt i gang med planer om at åbne et diplomatisk kontor i Jerusalem, skriver Jerusalem Post.

Flere og flere lande er fulgt i USA’s spor og anerkender Jerusalem som Israels hovedstad – læs HER.

– Mit land anerkender Israels eneste hovedstad, og det er Jerusalem, sagde ambassadør Korniichuk under markering af 30 års diplomatiske forbindelser mellem Ukraine og Israel.Jøderne har en meget svær historie i Ukraine: I dag er under 1% af landets 40 millioner indbyggere jøder. I år er det 80 år siden Babi Yar-massakren i Ukraine, hvor over 30.000 jøder blev myrdet i løbet af kun to dage i en kløft uden for hovedstaden Kiev. Læs hvorfor Ukraine vil vedtage lov mod antisemitisme HER.

Ud af de omkring 6 millioner jøder brutalt myrdet under Holocaust, var omkring 1,5 millioner børn. Et af de mest hjerteskærende billeder fra Holocaust viser en jødisk far i Ukraine blive skudt af nazisterne mens han omfavner sit lille barn. Billedet fortæller mere end noget andet hvad jøderne i Ukraine blev udsat for.

Link: https://www.ushmm.org/information/exhibitions/online-exhibitions/special-focus/ukraine


Præsident Volodymyr Zelensky som selv er jøde, forventes at besøge Israel næste år og åbne en afdeling af sit lands ambassade i Jerusalem dedikeret til at fremme økonomisk og teknologisk samarbejde, fortalte Ukraines ambassadør.

Ukraines ambassadør understregede, at planerne om ambassadekontoret ikke er helt på plads endnu men at han drøftede dem med præsident Zelensky i oktober, og at kontoret i Jerusalem forventes at åbne i løbet af få måneder.

Flere lande har åbnet lignende kontorer i Jerusalem som en måde at anerkende israelsk suverænitet over sin hovedstad. Det gælder Colombia, Brasilien, Tjekkiet og Ungarn. USA flyttede sin ambassade til Jerusalem i 2018, Guatemala og Honduras fulgte efter, og Kosovo åbnede sin første ambassade i Israel i Jerusalem. Læs om pres fra Tyrkiet over for Kosovo for at få dem til at flytte ambassaden fra Jerusalem.

Læs også: Nu har Guatemala navngivet 27 gader: Jerusalem, Israels hovedstad. Guatemala var det første land efter USA som flyttede ambassaden til Jerusalem. Nu har Guatemala 27 byer, inkl. hovedstaden gader som hedder ‘Jerusalem Israels hovedstad’.

De fleste lande anerkender ikke Jerusalem som Israels hovedstad og har deres ambassader i Tel Aviv. Læs: EU advarer Serbien og Kosovo mod at flytte deres ambassader til Jerusalem. Antyder at det kan påvirke deres ønske om EU-medlemskab.

Israels præsident Isaac Herzog besøgte Ukraine tidligere på året, hvor han og Zelensky markerede 80 år siden Babi Yar-massakren, hvor nazisterne myrdede over 30.000 jøder i løbet af to dage.

Præsident Herzog inviterede Zelensky til Israel, præsident Zelensky takkede ja til invitationen.Facebook
Twitter
Email
WhatsApp