Israel og Kosovo har netop underskrevet aftale om diplomatiske forbindelser. På billedet ses Israels udenrigsminister, Gabi Ashkenazi med skiltet som vil stå foran Kosovos kommende ambassade i Jerusalem. (Foto: @Gabi_Ashkenazi, via Twitter)

Israel-Kosovo forbindelse sender klart signal til ekstremister

- Israels diplomatiske bånd med Kosovo som har et muslimsk flertal, har stor symbolsk betydning i forhold til Europa og den muslimske verden, skriver Eldad Beck.

– I begyndelsen af 2008 var Israels position i det internationale samfund kompliceret. Efter Anden Intifada og Anden Libanon-krig havde arabisk propaganda skabt et alvorligt PR-problem for Israel, især i Europa. Min tid i Kosovo var derfor en blandet oplevelse. Det albanske flertal og det serbiske mindretal i den nye stat konkurrerede om at demonstrere deres dybe og historiske venskab med Israel og det jødiske folk, skriver Eldad Beck som er Israel Hayoms korrespondent baseret i Berlin og dækker Tyskland, Centraleuropa og EU.

Ledelsen i det nye land – det yngste i verden, bejlede intensivt over for Israel – selvom Israel ikke havde travlt, primært af frygt for at Kosovo ville danne præcedens i folkeretten som kunne få betydning for israelske-arabere i Israel. Kosovo var en del af Serbien og blev betragtet som hellig jord for serberne. Den albanske demografiske ekspansion gjorde dem til et flertal i regionen, forklarer Beck

Den serbiske diktator Slobodan Milošević’ forsøg på at udføre etnisk udrensning mod den albanske befolkning i 1990’erne mislykkedes takket være en USA-ledet international intervention.

USA støttede også albansk uafhængighed fra Serbien. Sådan blev Kosovo til en suveræn stat som måtte kæmpe for sin status. Her 13 år efter Kosovos oprettelse, har Israel ikke længere grund til ikke at anerkende landet. På trods af at Kosovo lider af alvorlige problemer, formåede Kosovo-albanerne – i modsætning til palæstinenserne at gribe muligheden og opbyggede en levedygtig stat.

Det er meget symbolsk for Europa og den muslimske verden, at et land med et moderat muslimsk flertal indleder diplomatiske forbindelser med Israel og åbner en ambassade i Jerusalem, Israels hovedstad.

De seneste 20 år har Tyrkiet, Iran og Saudi-Arabien arbejdet for at trække befolkningen i Kosovo mod en mere radikal form for islam. Landets økonomiske situation er blevet forværret af Corona hvilket har medvirket til at flere har valgt at søge tilbage til religionen. Hundredvis har sluttet sig Islamisk Stat. Landets politiske ledelse er opmærksom på den voksende religiøse ekstremisme og tager skridt for at komme den til livs.

Kosovos anerkendelse af Israel og åbning af en ambassade i Jerusalem sender et budskab om moderation og beslutsomhed til de radikale elementer i den muslimske verden. Sammen med Abrahamaftalerne bør etablering af ​​forbindelser mellem Israel og Kosovo ses som et skift, der bringer Israel tættere på moderate og verdslige muslimske lande, især i betragtning af at Vesten og især den amerikanske regering omfavner ekstremisterne, skutter Beck. Læs om Abrahamaftalerne HER.

Læs også MIFFs artikel: Israel og Kosovo har formaliseret diplomatiske forbindelser. Kosovo planlægger også at åbne ambassade i Jerusalem. EU advarer om at de vil afbryde forbindelserne med Kosovo hvis ambassade åbnes i Israels hovedstad.






Facebook
Twitter
Email
WhatsApp