Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israel og Kosovo har formaliseret diplomatiske forbindelser

Grundet Corona underskrev Israel og Kosovo aftale om diplomatiske forbindelser via Zoom. På billedet ses Israels udenrigsminister uderskrive aftalen. (Foto: @Gabi_Ashkenazi, via Twitter)
Kosovo planlægger også at åbne ambassade i Jerusalem. EU advarer om at de vil afbryde forbindelserne med Kosovo hvis ambassade åbnes i Israels hovedstad.

Israel og Kosovo oprettede officielle diplomatiske forbindelser mandag ved ceremoni afholdt via Zoom, det skriver Jewish News Syndicate (JNS).

Allerede i 2020 skrev MIFF om Serbien og Kosovos planer om at åbne en ambassade i Jerusalem – læs mere HER.

Efterfølgende advarede EU Serbien og Kosovo mod at flytte deres ambassader til Jerusalem – læs mere HER.

Israels udenrigsminister Gabi Ashkenazi underskrev aftalen som efterfølgende blev scannet og sendt til hans kollega i Kosovo, Meliza Haradinaj-Stublla som underskrev aftalen sammen repræsentanter fra Kosovos jødiske samfund. Udenrigsministrene underskrev også to samarbejdsaftaler om etablering af diplomatiske bånd og aktiviteter i Israels internationale udviklingsagentur Mashav.

– Etableringen af diplomatiske bånd mellem Israel og Kosovo er et vigtigt og historisk skridt, der afspejler de mange ændringer som regionen har oplevet de seneste måneder. I dag slutter Kosovo sig officielt til en kreds af lande, der stræber efter fred og stabilitet og anerkender Israel med Jerusalem som Israels hovedstad, sagde Ashkenazi.

Kosovo er det seneste land i rækken med muslimsk flertal som anerkender Israel, efter de amerikanskmæglede Abrahamaftaler indgået mellem Israel, Emiraterne, Bahrain og Marokko. Læs mere om Abrahamaftalerne HER.

Kosovo planlægger også at åbne en ambassade i Jerusalem, landet bliver dermed det tredje land efter USA og Guatemala som åbner deres ambassade i Israels hovedstad. Under ceremonien viste Ashkenazi skiltet som vil blive placeret ved indgangen til Kosovos ambassade, når det åbner i løbet af marts eller april.

Normaliseringsaftalen mellem landene følger efter en aftale indgået i september 2020, som var en del af en økonomisk aftale mellem Serbien og Kosovo af Trump-administrationen.

– Jeg takker USA for deres bestræbelser på at fremme verdensfreden og fremme Israels forhold til lande, som vi ikke havde diplomatiske forbindelser med indtil for nylig, sagde Ashkenazi.

Det amerikanske udenrigsministerium hilste aftalen velkommen.

– Tillykke til Israel og Kosovo for formelt at etablere diplomatiske forbindelser – en historisk dag udenrigsministeriet. Når vores partnere er samlet, er USA stærkere. Dybere internationale bånd bidrager til mere fred og stabilitet på Balkan og Mellemøsten, tweetede talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium, Ned Price.

Israel bliver det 117. land, der formelt anerkender Kosovo, som har kæmpet sin egen kamp for international uafhængighed fra Serbien.

Opdatering – EU advarer Kosovo:
– Hvis I åbner en ambassade i Jerusalem – afbryder vi forbindelserne, udtaler EU.
EU advarer Kosovo om at en ambassade i Israels hovedstad er i strid med EUs politik.
– Vi forventer at I handler i overensstemmelse EUs politik og ikke skader jeres europæiske identitet, tilføjer EU.

Oversat fra avisen Israel Hayom på hebraisk.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem