Serbiens præsident Aleksandar Vucic, den amerikanske præsident Donald Trump og Kosovos premierminister Avdulla Hoti underskriver en aftale i Det Hvide Hus den 4. september 2020. (Foto: Joyce N. Boghosian, Det Hvide Hus, flickr)

Serbien og Kosovo vil åbne ambassade i Jerusalem

Fredag ​​den 4. september opnåede Israel nye opsigtvækkende diplomatiske gennembrud.

Fredag 4. september var USAs præsident Donald Trump vært for topmøde mellem Serbiens præsident Aleksandar Vucic og Kosovos premierminister Avdulla Hoti. Med amerikansk mægling er de to lande blevet enige om at normalisere økonomiske forbindelser, tolv år efter Kosovo erklærede sin uafhængighed fra Serbien i 2008.

Som en del af aftalepakken som Trump-administrationen har fået på plads, vil Serbien flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem inden juli 2021. Inden da vil serberne åbne et repræsentationskontor i byen. Serbien kan dermed blive det første europæiske land som flytter sin ambassade fra Tel Aviv til Israels hovedstad.

Men Kosovo kan komme Serbien i forkøbet. Fredag blev det desuden bekendtgjort at Kosovo og Israel vil anerkende hinanden og etablerer diplomatiske forbindelser. I samtale med premierminister Benjamin Netanyahu sagde Kosovos premierminister Huti at ambassaden vil komme til at ligge i Jerusalem.

– Det første land med et muslimsk flertal vil åbne en ambassade i Jerusalem. Som jeg har sagt de seneste dage, udvider cirklen for fred og anerkendelse af Israel sig og vi forventer at flere lande vil tilslutte sig, sagde Netanyahu.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp