Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

EU advarer Serbien og Kosovo mod at flytte deres ambassader til Jerusalem

Serbiens præsident Aleksandar Vucic, den amerikanske præsident Donald Trump og Kosovos premierminister Avdulla Hoti underskriver en aftale i Det Hvide Hus den 4. september 2020. (Foto: Joyce N. Boghosian, Det Hvide Hus, flickr)
Antyder at det kan påvirke deres ønske om EU-medlemskab.

Den europæiske union (EU) har advaret Serbien og Kosovo om at det kan undergrave deres mulighed for EU-medlemskab hvis de flytter deres ambassade til Jerusalem, det skriver avisen Israel Hayom.

Under topmødet i Det hvide hus 4. september kom meddelelsen om at de to lande var blevet enige om at normalisere økonomiske forbindelser, tolv år efter Kosovo erklærede sin uafhængighed fra Serbien i 2008. I aftalepakken som Trump-administrationen havde mæglet på plads, var også en aftale om at Serbien vil flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem inden juli 2021. Serbien kan dermed blive det første europæiske land som flytter sin ambassade fra Tel Aviv til Israels hovedstad. Det blev desuden meddelt at Kosovo og Israel anerkender hinanden og etablerer diplomatiske forbindelser. Kosovo har også meddelt at de vil etablere en ambassade i Jerusalem, som det første land med muslimsk flertal. Læs MIFF’s artikel om det her.

Bekendtgørelsen i Det hvide hus er åbenbart kommet bag på EU, som har haft en langvarig politik om at Jerusalems status skal afgøres i forhandlinger mellem Israel og palæstinenserne. EU mener Serbien, som er kandidat til at blive EU-medlem, må respektere den politik.

– Ingen af EUs medlemslande har deres ambassade i Jerusalem. Ethvert diplomatisk skridt som kan skabe forvirring om EUs fælles holdning til Jerusalem skaber alvorlig bekymring, siger EU-talsmand Peter Stano.

Op til mødet i Det hvide hus var EU angiveligt kun bekendt med planen om normalisering af forholdet mellem Serbien og Kosovo – ikke flytning af deres ambassade til Jerusalem.

Den israelske politiker Sharren Haskel fra partiet Likud, som også er leder af Knessets udenrigskomités underudvalg, siger «EUs forsøg på at irettesætte Serbien og Kosovo er chokerende». Hun opfordrer samtidig andre land til «at flytte deres ambassade til Jerusalem, det jødiske folks evige hovedstad».

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem