EU advarer Serbien og Kosovo mod at flytte deres ambassader til Jerusalem

Antyder at det kan påvirke deres ønske om EU-medlemskab.

Serbiens præsident Aleksandar Vucic, den amerikanske præsident Donald Trump og Kosovos premierminister Avdulla Hoti underskriver en aftale i Det Hvide Hus den 4. september 2020. (Foto: Joyce N. Boghosian, Det Hvide Hus, flickr)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

Den europæiske union (EU) har advaret Serbien og Kosovo om at det kan undergrave deres mulighed for EU-medlemskab hvis de flytter deres ambassade til Jerusalem, det skriver avisen Israel Hayom.

Under topmødet i Det hvide hus 4. september kom meddelelsen om at de to lande var blevet enige om at normalisere økonomiske forbindelser, tolv år efter Kosovo erklærede sin uafhængighed fra Serbien i 2008. I aftalepakken som Trump-administrationen havde mæglet på plads, var også en aftale om at Serbien vil flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem inden juli 2021. Serbien kan dermed blive det første europæiske land som flytter sin ambassade fra Tel Aviv til Israels hovedstad. Det blev desuden meddelt at Kosovo og Israel anerkender hinanden og etablerer diplomatiske forbindelser. Kosovo har også meddelt at de vil etablere en ambassade i Jerusalem, som det første land med muslimsk flertal. Læs MIFF’s artikel om det her.

Bekendtgørelsen i Det hvide hus er åbenbart kommet bag på EU, som har haft en langvarig politik om at Jerusalems status skal afgøres i forhandlinger mellem Israel og palæstinenserne. EU mener Serbien, som er kandidat til at blive EU-medlem, må respektere den politik.

– Ingen af EUs medlemslande har deres ambassade i Jerusalem. Ethvert diplomatisk skridt som kan skabe forvirring om EUs fælles holdning til Jerusalem skaber alvorlig bekymring, siger EU-talsmand Peter Stano.

Op til mødet i Det hvide hus var EU angiveligt kun bekendt med planen om normalisering af forholdet mellem Serbien og Kosovo – ikke flytning af deres ambassade til Jerusalem.

Den israelske politiker Sharren Haskel fra partiet Likud, som også er leder af Knessets udenrigskomités underudvalg, siger «EUs forsøg på at irettesætte Serbien og Kosovo er chokerende». Hun opfordrer samtidig andre land til «at flytte deres ambassade til Jerusalem, det jødiske folks evige hovedstad».

Tidligere artikelSodaStream har i samarbejde med læger udviklet iltmaskine til Corona-patienter
Næste artikelNaser Khader: – Fred i Mellemøsten starter i skolebøgerne
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.