Ukraine vedtager lov mod antisemitisme

I dag er under 1% af Ukraines 40 millioner indbyggere jøder. For 80 år siden blev over 30.000 jøder myrdet i Babi Yar-massakren.
Her ses Ukraines præsident Volodymyr Zelensky da han ankom på officielt besøg i Israel tidligere på året.(Foto: https://www.flickr.com/photos/israel-mfa/)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Ukraines parlament vedtog i går en lov som definerer hvad antisemitisme er og har forbudt antisemitisme i landet. Lovforslaget blev godkendt med 283 stemmer og afventer nu godkendelse af Ukraines præsident Volodymyr Zelensky hvorefter loven vil træde i kraft.

“Den manglende definition af hvad antisemitisme er i ukrainsk lovgivning betyder at myndighederne ikke har de rette værktøjer til klassificering af antisemitiske angreb,” udtaler politikerne som står bag lovforslaget.

Loven definerer antisemitisme som had til jøder, inkl. antisemitiske angreb, hadefulde/falske udtalelser om jøder, benægtelse af massudryddelserne af ukrainske jøder under Holocaust og angreb mod jødiske- religiøse institutioner.

Vedtages den nye lov vil ofre for antisemitisme kunne kræve erstatning for moralsk og materiel skade.

Chef for Verdens Zionistorganisation, Yaakov Hagoel roser Ukraine for lovforslaget:

“Jeg roser det ukrainske parlament for deres præcedensskabende tiltag. Det er en vigtig milepæl i den lange internationale kamp mod antisemitisme, udtalte han og udtrykte håb om at præsident Zelenskij som selv er jøde, vil underskrive loven og gøre den til “en model for parlamenter rundt om i verden.”

I dag er under 1% af Ukraines 40 millioner indbyggere jøder. I år er det 80 år siden Babi Yar-massakren i Ukraine, hvor over 30.000 jøder blev myrdet i løbet af kun to dage i en kløft uden for hovedstaden Kiev.

Til sammenligning har Danmark INGEN handleplan eller noget andet værn mod antisemitisme.
Læs: – Akut behov for dansk forskningscenter i antisemitisme. – I Danmark har vi hverken en handleplan mod antisemitisme, en definition af hvad antisemitisme er eller et forskningscenter i antisemitisme, der er akut behov for at tage fat om roden på antisemitisme i Danmark, påpeger Maja Gildin Zuckerman, Ph.d., Antropolog og historiker, Postdoc, Copenhagen Business School.

Læs mere om antisemitisme i Danmark HER.

Vi venter fortsat på handleplan mod antisemitisme i Danmark
Efter terrorangrebet mod synagogen 14. februar 2015, lovede den danske regering at der ville komme en handleplan mod antisemitisme, men 6 år senere er den ikke kommet endnu. Det er en skandale at der ikke er politisk vilje til at tage fat om roden på problemet. De danske jøder er ikke tjent med at skulle vente i årevis på at blive hørt og taget alvorligt. I december 2018 offentliggjorde EUs Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA) en undersøgelse af europæiske jøders erfaringer med antisemitisme. 41% af de adspurgte danske jøder svarede at de skjuler jødiske symboler, 25% svarede at de kender til folk som har været udsat antisemitisk chikane eller overfald i Danmark. 85% af de europæiske jøder mener antisemitisme er det største samfundsproblem vi har og 89% mener problemet er vokset over de seneste fem år. Læs undersøgelsen her. Det er en falliterklæring for danske jøders ret til at leve et jødisk liv uden frygt i Danmark. Danske jøder tvinges til at dyrke deres religion bag pigtråd og bevæbnet politi- og militær. Det kan vi ikke være bekendt over for vores jødiske medborgere. Det er uacceptabelt at danske jøder skal frygte at vise deres jødiske identitet i det offentlige rum. Der skal politisk handling til for at komme antisemitismen til livs. Danmark kunne starte med at tilslutte sig IHRAs arbejdsdefinition af hvad antisemitisme er:

”Antisemitisme er en bestemt opfattelse af jøder som kan udtrykkes som had overfor jøder. Verbale og fysiske manifestationer af antisemitisme rettet mod jøder eller ikke-jøder og / eller deres ejendom og mod jødiske kulturelle og religiøse institutioner.” [Vedtaget af IHRA i Bukarest den 26. maj 2016. Læs MIFFs uofficielle oversættelse HER.]

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelSudan beslaglægger Hamas-aktiver
Næste artikelTak Danmark for at sige NEJ til FN’s antisemitiske Durban IV konference!
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise